Nový pohled na kardiovaskulární rizika u obézních

Ve srovnání s jedinci s normální hmotností je riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění podle nedávné studie zvýšené i u osob, které jsou metabolicky zdravé, avšak trpí obezitou. Riziko dále narůstá s počtem metabolických poruch.

Nemoci srdce a cév hrozí i při metabolicky zdravé obezitě

Tyto výsledky poskytla analýza dat 3,5 milionu lidí z Velké Británie ve věku 18 let a starších z let 1995 až 2015, kteří na počátku výzkumu netrpěli žádným kardiovaskulárním onemocněním. Ve srovnání s jedinci s normální hmotností bez metabolických onemocnění měly osoby s metabolicky zdravou obezitou (obezita bez výskytu metabolických rizikových faktorů, jako je např. rezistence na inzulin nebo vysoký krevní tlak) o 50 % vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, o 7 % vyšší riziko mozkové mrtvice, dvojnásobné riziko srdečního selhání a větší riziko onemocnění periferních cév. Výzkumníci také zjistili, že riziko kardiovaskulárních onemocnění u obézních lidí narůstalo s počtem metabolických poruch.

Snížení hmotnosti je žádoucí i u metabolicky zdravých jedinců

Autoři výzkumu zdůrazňují, že se jedná o nejrozsáhlejší studii hodnotící data týkající se obézních bez metabolických poruch a kardiovaskulárních onemocnění. Její výsledky naznačují, že prioritou lékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví by měla být snaha o redukci nadměrné tělesné hmotnosti u obézních osob, bez ohledu na přítomnost metabolických abnormalit.

Zdroj: www.renalandurologynews.com/cardiovascular-disease-cvd/cardiovascular-d…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme