Oslaďte si podzim hruškami
Hrušky jsou oblíbené sladké ovoce, které v obchodech můžeme najít skoro po celý rok. Místní pěstitelé dodávají hrušky na pulty od července do února. Není ale nad to si vychutnat zralou šťavnatou hrušku právě teď na podzim, kdy je jejich sklizeň vrcholí.
Hrušky a dieta vhodná při onemocnění ledvin
============================================
Hrušky sice neoplývají nadbytkem vitaminu C, ale obsahují i další důležité látky např. vitamin B nebo A a některé minerální látky (draslík, vápník, hořčík). Jedna středně velká hruška obsahuje přibližně 430 kJ, 27 g sacharidů, 5,5 g vlákniny, 206 mg draslíku, 2 mg sodíku, 0,2 g tuku a 0,6 g bílkovin.
Hrušky mohou být součástí jídelníčku i při ledviny šetřící dietě. Výhodou je jejich nízký obsah sodíku, kvůli vyššímu obsahu draslíku je však důležité mít na paměti velikost porce. Mají také vysoký obsah vlákniny, která působí proti zácpě i nadýmání.
Využití v kuchyni
=================
Hrušky asi nejčastěji je konzumujeme čerstvé, ale zpracovávají také sušením nebo konzervováním. Zralé plody lze v kuchyni využít na mnoho různých způsobů: často se používají na koláče nebo jiné dezerty. Hodí se ale také ke slaným pokrmům, jako je sýr, zvěřina, drůbeží maso nebo na salát.
Zralé hrušky jsou choulostivé na otlaky a měly by být uloženy v chladničce. Nezralé tvrdé hrušky lze skladovat společně se zralými jablky. Díky ethylenu, který uvolňují jablka, dozrávají hrušky rychleji.
Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/food-facts-friday-pears/
https://www.nzip.cz/clanek/1007-hrusky