Prevence a zdravý životní styl

Pasivní kouření zvyšuje riziko onemocnění ledvin

Výsledky korejské studie naznačují, že jedinci, kteří nedobrovolně vdechují tabákový kouř při pasivním kouření, a to i jen několik dní v týdnu, mají zvýšené riziko chronického onemocnění ledvin.

Pasivní kouření škodí ledvinám

Do studie bylo zařazeno více než 131 tisíc nekuřáků (průměrný věk 53 let; 75 % žen). Vědci rozdělili pacienty do 3 skupin, podle toho, jak často byli vystaveni pasivnímu kouření: bez expozice, méně než 3 dny v týdnu a 3 nebo více dnů v týdnu. Z důkladné analýzy dat vyplynulo, že lidé vystavení tabákovému kouři při pasivním kouření měli významně vyšší pravděpodobnost výskytu chronického onemocnění ledvin než osoby, které takovému vlivu vystaveni nebyly.

Čím více kouře tím hůře

Výzkumníci také zkoumali riziko vzniku chronického onemocnění ledvin ve skupině 1 948 účastníků zmíněné studie bez chronického onemocnění ledvin na počátku sledování. Zjistili, že chronické onemocnění ledvin se rozvinulo u 319 osob při průměrném období sledovaní 104 měsíců. Výsledky analýzy dat ukázaly, že jedinci, kteří byli vystaveni kouření méně než 3 dny měli o 59 % vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění ledvin a při expozici 3 dny nebo více pak dokonce o 66 % ve srovnání se skupinou bez expozice.

Podle autorů studie tak uvedené výsledky naznačují, že pasivní kouření zvyšuje riziko chronického onemocnění ledvin ve srovnatelné míře jako aktivní kouření. V některých případech totiž mohou být nekuřáci běžně vystaveni pasivnímu kouření od více kuřáků, intenzita jejich expozice kouřem se tak může přibližovat dávce cigaretového kouře jako u aktivních kuřáků.

Zdroj: 
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…;
https://cjasn.asnjournals.org/content/early/2019/03/06/CJN.09540818

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme