Pijte vodu pro zdravější ledviny

Poslední výzkumy ukazují, že pití čisté vody může pomoci chránit organizmus před chronickým onemocněním ledvin. Kanadští nefrologové zjistili, že lidé, kteří vypijí více než 4,3 litru vody za den, mají 2,5 krát menší pravděpodobnost vzniku chronického onemocnění ledvin, než ti, kteří vypijí méně než 2 litry denně.

Voda a hormony

Mechanismus pozitivního účinku pitné vody na zdraví ledvin je pravděpodobně založen na snížené produkci antidiuretického hormonu neboli vazopresinu. Jedná se o hormon, který má negativní vliv na renální hemodynamiku a krevní tlak. Má schopnost zužovat periferní tepénky a vlásečnice v ledvinách a potlačuje tvorbu moči. Zvýšený příjem vody by měl omezit jeho produkci.

Více vody, zdravější ledviny

Studie se zúčastnilo 3 426 lidí. Skupina s nejvyšším příjmem vody každý den vypila průměrně 5,4 l vody, skupina s průměrným příjmem vody spotřebovala denně průměrně 2,9 l vody a skupina s nejnižším příjmem vody měla denní průměrnou spotřebu vody 1,6 l.

Bylo zjištěno, že:

  • Skupina s nejnižším příjmem vody zahrnovala nejvyšší procento jedinců s chronickým onemocněním ledvin ve stupni 3 (8,4 %).
  • Ve srovnání s těmi, kteří vykazovali nejvyšší spotřebu vody, měli ti s nejnižší spotřebou vody 2,5krát vyšší riziko vzniku chronického onemocnění ledvin po zohlednění věku, pohlaví, etnického původu, index tělesné hmotnosti, sodíku v dietě, kouření, hypertenze a diabetu.
  • Lidé s průměrným příjmem vody měli riziko onemocnění zvýšené o 48 %.
  • Ochranný účinek vody se projevoval téměř výhradně u čisté vody.

    Kromě toho bylo zjištěno, že skupina lidí s nejnižším příjmem vody (oproti největším pijákům vody) měla vyšší průměrný věk (47 versus 42), vyšší procento žen (69 % versus 35 %), méně obézních (28 % versus 32 %), méně kuřáků (22 % versus 38 %), častěji trpěla vysokým krevním tlakem (31 % versus 26 %), diabetem (11 % oproti 8 %) a s větší pravděpodobností žila sedavým způsobem života (76 % versus 50 %).

    Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/ckd-risk-lower-in-big-water-drinkers…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme