Psychologická podpora

Předsevzetí do nového roku pro lepší zdraví

Na začátku roku si lidé obvykle dávají nejrůznější předsevzetí týkající se zdravějšího životního stylu. Pro ty, co trpí chronickým onemocněním ledvin, to může představovat vhodnou příležitost, jak skončit s jakýmkoliv špatným návykem nebo si naopak osvojit nějaký zdraví prospěšný. Mnozí lidé si však dávají cíle, které nejsou schopni dotáhnout ke zdárnému konci. Jak to udělat, abyste naplňování vašich záměrů nevzdali předčasně?

Ať jsou vaše cíle splnitelné

Dávejte si jen takové cíle, které zvládnete a jejichž dodržování pro vás nebude nepřekonatelnou překážkou. Vytvořte si jasný plán, jak dosáhnout svého cíle.

  • Vyberte jeden velký problém – zvolte si oblast, se kterou nejvíce bojujete, a zaměřte se na ni. Může to být např. ledviny šetřící dieta, příjem tekutin, konzumace sladkostí, nedostatek pohybové aktivity, kouření nebo jiný problém týkající se zdraví.
  • Jeden velký cíl si rozdělte na více menších – naplánujte si řadu kroků, které budete postupně plnit, abyste dosáhli konečného cíle. Je snadnější řešit tři až čtyři drobné úkoly než jeden velký. Pokud se např. rozhodnete zlepšit váš jídelníček a začít více vařit doma, začněte postupně. Najděte si jednoduchý recept odpovídající ledviny šetřící dietě, který lehce zvládnete. Postupně přidejte více receptů, až vytvoříte celý seznam oblíbených receptů.
  • Požádejte vaše nejbližší o podporu – s plněním úkolů vám může pomoci rodina, přátelé či kolegové v práci. Požádejte je, ať vám usnadňují dodržování správných návyků a nenarušují jejich osvojování. Ať vám např. nenabízejí nevhodná jídla, alkohol nebo cigarety, nenutí vám nezdravé diety, nezrazují od pohybové aktivity, pomáhají vám v krizi atd.
  • Nevzdávejte to po jednom selhání – nezapomeňte, že nikdo není dokonalý. Většina lidí může někdy selhat při plnění svých předsevzetí. Důležité je dokázat se vrátit k nově nastavenému režimu.

Zdroj: http://www.renaldiethq.com/tips-setting-ckd-friendly-new-years-resoluti…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme