Středomořská strava jako prevence kardiovaskulárních příhod, rakoviny či cukrovky
Výsledky nové rozsáhlé studie naznačují, že konzumace středomořské stravy bez omezení příjmu tuků může snížit výskyt kardiovaskulárních příhod, rakoviny a diabetu 2. typu.
Středomořská strava bez omezení celkového příjmu tuků
Autoři studie definovali středomořskou dietu jako stravu bez omezení celkového příjmu tuků a obsahující dvě nebo více ze sedmi následujících charakteristik: vysoký příjem mononenasycených mastných kyselin (jejich zdrojem je zejména olivový olej, olivy, avokádo a ořechy) vzhledem k nasyceným mastným kyselinám (jejich zdrojem jsou převážně živočišné tuky), vysoký příjem ovoce a zeleniny, vysoký příjem luštěnin, vysoký příjem celozrnných obilovin, mírná konzumace červeného vína, mírná konzumace mléčných výrobků a nízká spotřeba masa a masných produktů, avšak s častou konzumací ryb.
Středomořská strava jako prevence nemocí
V rámci výzkumu byla analyzována data více než 50 studií. Z výsledků jedné velké studie zaměřené na primární prevenci, která byla zahrnuta mezi ostatními, vyplynulo, že konzumenti středomořské stravy měli ve srovnání s jedinci v kontrolní skupině nižší výskyt závažných kardiovaskulárních příhod, karcinomu prsu a diabetu. Celková analýza dat všech studií pak ukázala, že osoby, které nejvíce dodržovali středomořský typ diety, měly vzhledem k těm, kteří se takto stravovali nejméně často, o 14 % nižší celkovou úmrtnost na onkologická onemocnění, o 4 % nižší výskyt jakéhokoliv nádoru a o 9 % nižší výskyt kolorektálního karcinomu.
U tuků nezávisí na množství, ale na složení
Nová zjištění tak opět naznačují, že středomořská strava příznivě ovlivňuje zdraví, a to i přes to, že je poměrně bohatá na tuky. Ukazuje se, že zásadní roli nehraje celkové množství tuků ve stravě, ale zejména to, že převažují ty „dobré“, tedy s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, nad těmi „špatnými“, tedy s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.
Zdroje: www.medscape.com/viewarticle/866254
http://annals.org/article.aspx?articleid=2534409