Středomořská strava jako prevence kardiovaskulárních příhod, rakoviny či cukrovky

Výsledky nové rozsáhlé studie naznačují, že konzumace středomořské stravy bez omezení příjmu tuků může snížit výskyt kardiovaskulárních příhod, rakoviny a diabetu 2. typu.

Středomořská strava bez omezení celkového příjmu tuků

Autoři studie definovali středomořskou dietu jako stravu bez omezení celkového příjmu tuků a obsahující dvě nebo více ze sedmi následujících charakteristik: vysoký příjem mononenasycených mastných kyselin (jejich zdrojem je zejména olivový olej, olivy, avokádo a ořechy) vzhledem k nasyceným mastným kyselinám (jejich zdrojem jsou převážně živočišné tuky), vysoký příjem ovoce a zeleniny, vysoký příjem luštěnin, vysoký příjem celozrnných obilovin, mírná konzumace červeného vína, mírná konzumace mléčných výrobků a nízká spotřeba masa a masných produktů, avšak s častou konzumací ryb.

Středomořská strava jako prevence nemocí

V rámci výzkumu byla analyzována data více než 50 studií. Z výsledků jedné velké studie zaměřené na primární prevenci, která byla zahrnuta mezi ostatními, vyplynulo, že konzumenti středomořské stravy měli ve srovnání s jedinci v kontrolní skupině nižší výskyt závažných kardiovaskulárních příhod, karcinomu prsu a diabetu. Celková analýza dat všech studií pak ukázala, že osoby, které nejvíce dodržovali středomořský typ diety, měly vzhledem k těm, kteří se takto stravovali nejméně často, o 14 % nižší celkovou úmrtnost na onkologická onemocnění, o 4 % nižší výskyt jakéhokoliv nádoru a o 9 % nižší výskyt kolorektálního karcinomu.

U tuků nezávisí na množství, ale na složení

Nová zjištění tak opět naznačují, že středomořská strava příznivě ovlivňuje zdraví, a to i přes to, že je poměrně bohatá na tuky. Ukazuje se, že zásadní roli nehraje celkové množství tuků ve stravě, ale zejména to, že převažují ty „dobré“, tedy s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, nad těmi „špatnými“, tedy s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.

Zdroje: www.medscape.com/viewarticle/866254
http://annals.org/article.aspx?articleid=2534409

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme