Vitamin D a vápník mohou snižovat krevní tlak
Studie amerických vědců z roku 2017 podává další důkazy, že vyšší hladiny vitaminu D a vápníku pomáhají udržet krevní tlak v normě.
Vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku
Některé dřívější výzkumy naznačují, že různé dietní přístupy zahrnující mléčné výrobky, které jsou významným zdrojem vápníku, jsou spojeny s pozitivním dopadem na krevní tlak. Vitamin D reguluje metabolismus vápníku prostřednictvím systému renin-angiotenzin v ledvinách a jeho aktivní forma ovlivňuje vstřebávání vápníku v trávicím traktu. Nedostatek vitaminu D tak významně narušuje rovnováhu vápníku v těle.
Vyšší hladiny vitaminu D pozitivně ovlivňují krevní tlak
Výzkumníci analyzovali údaje více než 24 tisíc zdravých dospělých a zkoumali souvislost mezi sérovými hladinami vitaminu D a krevním tlakem a také vztah s příjmem vápníku. Všichni jedinci měli odhadovanou rychlost glomerulární filtrace 60 ml/min/1,73 m2 a vyšší a netrpěli onemocněním ledvin. Průměrný systolický krevní tlak byl 120,3 mm Hg a diastolický krevní tlak 69,3 mm Hg. Vědci zjistili, že se vzrůstající hladinou vitaminu D v séru se významně snižuje systolický krevní tlak, a to i po zohlednění příjmu vápníku. Navíc byla objevena také významná spojitost mezi hladinou vitaminu D, příjmem vápníku a diastolickým krevním tlakem. Pro odhalení skutečného dopadu hladiny vitaminu D v séru na hypertenzi budou nutné další výzkumy.
Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/news/vitamin-d-and-calcium-may-reduce-blood-pressure/