Vitamin D a vápník mohou snižovat krevní tlak
Nová studie amerických vědců podává další důkazy, že vyšší hladiny vitaminu D a vápníku pomáhají udržet krevní tlak v normě.
Vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku
Některé dřívější výzkumy naznačují, že různé dietní přístupy zahrnující mléčné výrobky, které jsou významným zdrojem vápníku, jsou spojeny s pozitivním dopadem na krevní tlak. Vitamin D reguluje metabolismus vápníku prostřednictvím systému renin-angiotenzin v ledvinách a jeho aktivní forma ovlivňuje vstřebávání vápníku v trávicím traktu. Nedostatek vitaminu D tak významně narušuje rovnováhu vápníku v těle.
Vyšší hladiny vitaminu D pozitivně ovlivňují krevní tlak
Výzkumníci analyzovali údaje více než 24 tisíc zdravých dospělých a zkoumali souvislost mezi sérovými hladinami vitaminu D a krevním tlakem a také vztah s příjmem vápníku. Všichni jedinci měli odhadovanou rychlost glomerulární filtrace 60 ml/min/1,73 m2 a vyšší a netrpěli onemocněním ledvin. Průměrný systolický krevní tlak byl 120,3 mm Hg a diastolický krevní tlak 69,3 mm Hg.
Vědci zjistili, že se vzrůstající hladinou vitaminu D v séru se významně snižuje systolický krevní tlak, a to i po zohlednění příjmu vápníku. Navíc byla objevena také významná spojitost mezi hladinou vitaminu D, příjmem vápníku a diastolickým krevním tlakem. Pro odhalení skutečného dopadu hladiny vitaminu D v séru na hypertenzi budou nutné další výzkumy.
Zdroj: www.renalandurologynews.com/nkf-2017-spring-meeting/vitamin-d-calcium-m…
ww3.aievolution.com/nkf1701/index.cfm?do=abs.viewAbs&abs=1048