Vitamin D a vápník mohou snižovat krevní tlak

Nová studie amerických vědců podává další důkazy, že vyšší hladiny vitaminu D a vápníku pomáhají udržet krevní tlak v normě.

Vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku

Některé dřívější výzkumy naznačují, že různé dietní přístupy zahrnující mléčné výrobky, které jsou významným zdrojem vápníku, jsou spojeny s pozitivním dopadem na krevní tlak. Vitamin D reguluje metabolismus vápníku prostřednictvím systému renin-angiotenzin v ledvinách a jeho aktivní forma ovlivňuje vstřebávání vápníku v trávicím traktu. Nedostatek vitaminu D tak významně narušuje rovnováhu vápníku v těle.

Vyšší hladiny vitaminu D pozitivně ovlivňují krevní tlak

Výzkumníci analyzovali údaje více než 24 tisíc zdravých dospělých a zkoumali souvislost mezi sérovými hladinami vitaminu D a krevním tlakem a také vztah s příjmem vápníku. Všichni jedinci měli odhadovanou rychlost glomerulární filtrace 60 ml/min/1,73 m2 a vyšší a netrpěli onemocněním ledvin. Průměrný systolický krevní tlak byl 120,3 mm Hg a diastolický krevní tlak 69,3 mm Hg.

Vědci zjistili, že se vzrůstající hladinou vitaminu D v séru se významně snižuje systolický krevní tlak, a to i po zohlednění příjmu vápníku. Navíc byla objevena také významná spojitost mezi hladinou vitaminu D, příjmem vápníku a diastolickým krevním tlakem. Pro odhalení skutečného dopadu hladiny vitaminu D v séru na hypertenzi budou nutné další výzkumy.

Zdroj: www.renalandurologynews.com/nkf-2017-spring-meeting/vitamin-d-calcium-m…
ww3.aievolution.com/nkf1701/index.cfm?do=abs.viewAbs&abs=1048

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme