Prevence a zdravý životní styl

Vláknina chrání zdraví

Výsledky mnohých studií potvrzují, že vyšší příjem vlákniny je spojen se sníženým rizikem mnoha onemocnění. Vědci z Nového Zélandu analyzovali výsledky více než dvou stovek nejrůznějších studií, které hodnotily příjem vlákniny ve stravě v souvislosti s rizikem výskytu nejrůznějších neinfekčních onemocnění. Zjistili, že vzhledem k jedincům s nejnižším příjmem vlákniny vykazovaly osoby s nejvyšším příjmem vlákniny ve stravě o 15 až 30 % nižší celkovou úmrtnost a rovněž nižší úmrtnost související s kardiovaskulárními chorobami, nižší výskyt ischemické choroby srdeční, cévních mozkových příhod, diabetu a kolorektálního karcinomu. Nejvýrazněji se ochranný efekt vlákniny na zdraví projevil při příjmu 25 až 29 g vlákniny denně.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/cardiovascular-disease-cvd/high-fib…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme