Prevence a zdravý životní styl
Vláknina chrání zdraví
Výsledky mnohých studií potvrzují, že vyšší příjem vlákniny je spojen se sníženým rizikem mnoha onemocnění. Vědci z Nového Zélandu analyzovali výsledky více než dvou stovek nejrůznějších studií, které hodnotily příjem vlákniny ve stravě v souvislosti s rizikem výskytu nejrůznějších neinfekčních onemocnění. Zjistili, že vzhledem k jedincům s nejnižším příjmem vlákniny vykazovaly osoby s nejvyšším příjmem vlákniny ve stravě o 15 až 30 % nižší celkovou úmrtnost a rovněž nižší úmrtnost související s kardiovaskulárními chorobami, nižší výskyt ischemické choroby srdeční, cévních mozkových příhod, diabetu a kolorektálního karcinomu. Nejvýrazněji se ochranný efekt vlákniny na zdraví projevil při příjmu 25 až 29 g vlákniny denně.
Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/cardiovascular-disease-cvd/high-fib…