Angiografie prováděná ve stejný den jako operace srdce znamená riziko

Zdá se, že provedení kardiochirurgické operace tentýž den, kdy pacient podstoupí angiografické vyšetření (rentgenové vyšetření cév po předchozí aplikaci kontrastní látky), je rizikovým faktorem pro akutní poškození ledvin. Již předchozí výzkum ukázal, že provedení diagnostické angiografie a srdeční operace ve stejný den je spojeno se zvýšeným rizikem poškození ledvin vyvolaným podáním kontrastní látky. Nedávná studie však potvrdila příčinné souvislosti a zabývala se tím, co se stane, pokud je v nemocnici používání tohoto postupu omezeno. 

Riziko akutního selhání ledvin 

Podle autorů studie je jak kardiochirurgický zásah, tak použití kontrastní látky rizikovým faktorem akutního selhání ledvin a zdá se, že kombinace obou procesů ve stejný den toto riziko významně zvyšuje. Vědci zkoumali data 4440 pacientů, kteří podstoupili operaci srdce a před zásahem byli vyšetřováni pomocí diagnostické angiografie. Akutní poškození ledvin zahrnuje stadia 1 až 3 odstupňované podle závažnosti. Výzkumníci pozorovali významně vyšší míru selhání ledvin ve stadiu 1 u pacientů operovaných ve stejný den, v jakém byla provedena angiografie, oproti pacientům operovaným o 3 dny později (18,5 % vs. 13,5 %). Navíc výskyt 2. a 3. stadia náhlého selhání ledvin byl významně vyšší (7,8 %) u pacientů, kteří byli operováni ve stejný den, kdy podstoupili angiografické vyšetření, než u pacientů operovaných za 1 nebo 3 dny po angiografii (4,4​​ % a 3,9 %). Chirurgický zásah provedený ve stejný den jako angiografie byl tedy významně spojen s akutním selháním ledvin jakéhokoliv stadia. 

Ne ve stejný den 

Zavedení nemocniční praxe omezující provádění operace ve stejný den jako angiografické vyšetření vedlo k výraznému poklesu výskytu akutního selhání ledvin stadia 1 (30 %) i snížení počtu všech případů akutního poškození ledvin (42%). Autoři studie tedy doporučují neprovádět angiografii téhož dne jako operaci srdce nebo alespoň omezit tento postup pouze na případy s nízkým rizikem náhlého selhání ledvin. U pacientů s vysokým rizikem selhání, jako jsou starší osoby nebo jedinci s existující renální dysfunkcí, by operace měla být naplánována alespoň 24 hodin po angiografii. 

Zdroj: 
http://www.renalbusiness.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme