Červené maso zvyšuje riziko selhání ledvin
Větší spotřeba červeného masa je podle nových zjištění spojena se zvýšeným rizikem konečného stadia chronického onemocnění ledvin. Nahrazení jedné porce červeného masa drůbeží nebo rybou toto riziko snižuje.
Více červeného masa, vyšší riziko
Studie vědců ze Singapurské univerzity se zúčastnilo přes 60 tisíc dospělých a za průměrnou dobu 15,5 roku se selhání ledvin vyvinulo u 951 osob. Výsledky výzkumu ukázaly, že osoby s nejvyšším příjmem červeného masa mají o 40 % vyšší riziko selhání ledvin ve srovnání s těmi, kteří červené maso jedí nejméně často. Naopak drůbež, ryby, vejce nebo mléčné výrobky podle nich nemají spojitost s rizikem selhání ledvin.
Vynechání jedné porce snižuje riziko
Navíc však bylo zjištěno, že náhrada jedné porce červeného masa jiným zdrojem bílkovin vedla ke snížení rizika selhání ledvin. Pokud porce červeného masa byla nahrazena drůbeží, došlo k 62,4% snížení rizika, při nahrazení jedné porce rybami pak k 48,6% snížení rizika. Záměna jedné porce červeného masa za luštěniny znamenala 50,4% snížení rizika a za vejce pak 44,9% snížení rizika.
Dobrou volbou je drůbež, ryby nebo rostlinné bílkoviny
Uvedené výsledky naznačují, že omezená konzumace červeného masa může mít preventivní vliv na vznik konečného stádia chronického onemocnění ledvin. Jsou tak v souladu s předchozími zjištěními, která nedoporučují konzumaci červeného masa a zpracovaných masných výrobků z důvodu prevence onkologických onemocnění. Podle autorů studie je vhodné denní příjem bílkovin doplnit nejlépe rostlinnými zdroji bílkovin a z masa volit raději drůbež či ryby, které se zdají být lepší alternativou k červenému masu.
Zdroje:
www.renalandurologynews.com/end-stage-renal-disease/higher-red-meat-int…
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2016/07/13/ASN.2016030248