Deprese u diabetiků a riziko selhání ledvin

Zdá se, že diabetici s těžkou depresí mají zvýšené riziko selhání ledvin ve srovnání s těmi, kteří takovými psychickými potížemi netrpí. Avšak lehčí formy depresí funkci ledvin u diabetiků významně neovlivňují. Takové výsledky přináší nová americká studie, která jako první svého druhu ukazuje souvislost mezi depresivními stavy a dlouhodobým rizikem chronického selhání ledvin u diabetických pacientů.

Výsledky studie

Výzkumníci sledovali průměrně 8,8 roku 3 886 diabetiků:

  • 448 (11,5 %) z nich byla diagnostikována těžká deprese.
  • 327 (8,4 %) diabetiků vykazovalo slabší projevy deprese.
  • U celkem 87 (2,2 %) pacientů se objevilo chronické renální selhání.
  • Pacienti se závažnou depresí byli spíše mladší a ženského pohlaví a měli nižší úroveň vzdělání a platu ve srovnání s těmi bez příznaků deprese, častěji také kouřili a měli vyšší BMI.
  • Výskyt hypertenze, dyslipidémie a diabetu typu 1 byl mezi oběma skupinami podobný.
  • Pacienti s těžkou depresí měli o 85 % vyšší riziko vzniku selhání ledvin (i po úpravě dat vzhledem k rizikovým faktorům).

    Deprese

    Podle autorů není důvodem vztahu mezi silnou depresí diabetiků a onemocněním ledvin pouze fakt, že depresivní diabetici se o sebe méně starají a neřídí se radami lékaře. Ani po úpravě dat týkajících se péče o sebe sama se souvislost mezi silnou depresí a rozvojem konečného stadia onemocnění ledvin výrazně nezměnila. Vědci také dodávají, že jejich zjištění podporují význam důkladného screeningu diabetiků trpících závažnými formami deprese.

    Zdroj: http://www.medpagetoday.com/Endocrinology/Diabetes/44981

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme