Hodí se jahody do ledvinné diety?

Koncem jara a v létě opět můžeme ochutnat jedny z nejoblíbenějších druhů ovoce – čerstvé lokálně vypěstované jahody. Jahody jsou zajímavé nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro svoji nutriční hodnotu a obsah zdraví prospěšných látek. Je však bezpečné je začlenit i do ledviny šetřící diety?

Jahody obsahují málo draslíku a fosforu
=======================================

Lze říct, že jahody jsou ovocem, které se skvěle hodí pro dietu při chronickém onemocnění ledvin, protože mají nízký obsah draslíku a fosforu. Jedna porce jahod představuje asi 4 velké nebo 6 středně velkých jahod. Takové množství obsahuje přibližně 25 kalorií (105 kJ), 6 g sacharidů, 1,5 g vlákniny, 115 mg draslíku a 18 mg fosforu. Jahody mají také vysoký obsah vitamínu C a jsou i nezanedbatelným zdrojem např. manganu nebo kyseliny listové. Jahody obsahují rovněž antioxidanty, které pomáhají snížit riziko chronických onemocnění. Některé studie dokonce naznačují, že konzumace jahod je spojena se sníženým zánětem, lepšími hodnotami krevního tlaku a hladin HDL cholesterolu (tzv. hodného cholesterolu, který snižuje riziko poškození cév aterosklerotickými změnami). Někdy může větší množství jahod vyvolat vznik svědivé vyrážky (kopřivky). Nemusí se hned jednat o alergii, jahody obsahují látky, které v těle podporují vylučování histaminu, což způsobí tuto reakci.

Pochutnáme si na čerstvé i mražených
====================================

Jahody mají mnohostranné využití v kuchyni. Můžete je jíst samotné, přidat do salátu nebo do smoothie či použít při pečení. Pokud chcete, aby vám čerstvé jahody v lednici nějakou dobu vydržely, je nejlepší uchovávat je nemyté a se stopkami. Ideální je ale zkonzumovat je maximálně do dvou dnů od natrhání. Teprve těsně před konzumací jahody umyjte a odstraňte stopky.
Jahody lze také zmrazit, můžete si je pak dopřát kdykoli v průběhu roku. Zmrazené jahody si uchovají většinu cenných látek. Pokud se rozhodnete, že si čerstvé jahody zmrazíte sami. Ovoce nejprve omyjte, osušte a odstraňte stopky. Poté uspořádejte jahody na podnos vyložený pečicím papírem a vložte do mrazničky. Po zmrazení vložte plody do mrazicího sáčku nebo nádoby a vraťte do mrazáku.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/food-facts-friday-strawberrie…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme