Může být červené víno přínosem pro diabetiky?

Nová studie dokládá, že přiměřená konzumace červeného vína spolu se středomořskou stravou je pro diabetiky, u nichž je nemoc pod kontrolou, bezpečná a mírně snižuje jejich riziko metabolického syndromu.

Víno a středomořská strava

Ve studii byli pacienti rozděleni do 3 skupin, k večeři měli vypít buď 150 ml minerální vody, 150 ml bílého vína nebo 150 ml červeného vína a takto nastavený režim dodržovat pod dobu 2 let. Všichni pacienti konzumovali středomořskou stravu, ta je založena na potravinách typických pro státy oblasti Středozemního moře (zejména hodně ovoce a zeleniny, ořechů a semínek, ryb a netučného masa, olivový olej a čerstvé koření a bylinky). Z 224 pacientů původně zařazených do studie bylo 94 % sledováno po dobu jednoho roku a 87 % pak po dobu 2 let.

Červené víno proti metabolickému syndromu

Vědci zjistili, že červené víno významně zvýšilo hladinu příznivě působícího HDL cholesterolu (o 0,05 mmol/l) a snížilo poměr celkového cholesterolu vůči HDL cholesterolu (o 0,27). Pozitivní vliv červeného i bílého vína na kontrolu glykémie byl pozorován pouze u osob s pomalým odbouráváním etanolu (nositelé alely ADH1B*1) v porovnání s osobami s rychlým odbouráváním etanolu (nositelé alely ADH1B*2). Ve srovnání s vodou červené víno také významně potlačuje jednotlivé složky metabolického syndromu. Ten představuje komplex nemocí a rizikových faktorů (např. inzulínová rezistence, dyslipidémie, hyperglykémie, hypertenze), které společně vedou k řadě chronických zdravotních komplikací.

Mírná konzumace vína prospívá

Výsledky výzkumu tak naznačují, že umírněná konzumace vína, a to zejména červeného, je jako součást zdravé stravy u některých kompenzovaných diabetiků zřejmě bezpečná a může mírně snižovat riziko metabolického syndromu.

Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/diabetes/red-wine-reduce-cardiometab…
http://annals.org/article.aspx?articleid=2456121

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme