Může být červené víno přínosem pro diabetiky?
Nová studie dokládá, že přiměřená konzumace červeného vína spolu se středomořskou stravou je pro diabetiky, u nichž je nemoc pod kontrolou, bezpečná a mírně snižuje jejich riziko metabolického syndromu.
Víno a středomořská strava
Ve studii byli pacienti rozděleni do 3 skupin, k večeři měli vypít buď 150 ml minerální vody, 150 ml bílého vína nebo 150 ml červeného vína a takto nastavený režim dodržovat pod dobu 2 let. Všichni pacienti konzumovali středomořskou stravu, ta je založena na potravinách typických pro státy oblasti Středozemního moře (zejména hodně ovoce a zeleniny, ořechů a semínek, ryb a netučného masa, olivový olej a čerstvé koření a bylinky). Z 224 pacientů původně zařazených do studie bylo 94 % sledováno po dobu jednoho roku a 87 % pak po dobu 2 let.
Červené víno proti metabolickému syndromu
Vědci zjistili, že červené víno významně zvýšilo hladinu příznivě působícího HDL cholesterolu (o 0,05 mmol/l) a snížilo poměr celkového cholesterolu vůči HDL cholesterolu (o 0,27). Pozitivní vliv červeného i bílého vína na kontrolu glykémie byl pozorován pouze u osob s pomalým odbouráváním etanolu (nositelé alely ADH1B*1) v porovnání s osobami s rychlým odbouráváním etanolu (nositelé alely ADH1B*2). Ve srovnání s vodou červené víno také významně potlačuje jednotlivé složky metabolického syndromu. Ten představuje komplex nemocí a rizikových faktorů (např. inzulínová rezistence, dyslipidémie, hyperglykémie, hypertenze), které společně vedou k řadě chronických zdravotních komplikací.
Mírná konzumace vína prospívá
Výsledky výzkumu tak naznačují, že umírněná konzumace vína, a to zejména červeného, je jako součást zdravé stravy u některých kompenzovaných diabetiků zřejmě bezpečná a může mírně snižovat riziko metabolického syndromu.
Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/diabetes/red-wine-reduce-cardiometab…
http://annals.org/article.aspx?articleid=2456121