Selhání ledvin u mužů souvisí s rizikovými faktory v dospívání

Švédští výzkumníci identifikovali u mužů středního věku rizikové faktory přítomné v dospívání, které mohou předpovídat budoucí riziko selhání ledvin, jako konečného stádia chronického onemocnění ledvin. Patří mezi ně proteinurie, sedimentace červených krvinek (jednoduchý test pomáhající detekovat zánět), krevní tlak a BMI neboli index tělesné hmotnosti (určuje stupeň obezity).

Odhalené rizikové faktory

Do studie byli vybráni švédští muži narození v letech 1952 až 1956, kteří v dospívání podstoupili povinné preventivní vyšetření. V roce 2009 pak bylo mezi nimi identifikováno 534 případů selhání ledvin.

  • Proteinurie v dospívání předpovídala 7,7krát zvýšenou pravděpodobnost selhání ledvin ve středním věku ve srovnání s absencí tohoto rizikového faktoru.
  • Rychlost sedimentace červených krvinek 15 mm/h nebo vyšší byla spojena s 2násobným zvýšením pravděpodobnosti selhání ledvin.
  • Hypertenze v dospívání (systolický tlak: 160 mmHg nebo vyšší a diastolický tlak: 100 mmHg nebo vyšší) byla spojena se 4násobným zvýšením pravděpodobnosti selhání ledvin ve srovnání s normálním krevním tlakem (systolický tlak: 120–129 mm Hg a diastolický tlak: 80–84 mm Hg).
  • Jedinci s BMI 30 a vyšším (obezita) měli ve srovnání s dospívajícími muži s BMI mezi 18,5 a 25 (tedy v normě) 3,5krát vyšší šanci, že se u nich vyvine renální selhání.

    Včasné odhalení může pomoci

    Výsledky zkoumání svědčí o tom, že předpovídající faktory pro vznik chronického onemocnění ledvin lze často zpětně vysledovat již v mladém věku. Identifikace jedinců se zvýšeným rizikem chronického onemocnění ledvin v období dospívání může umožnit včas zahájit preventivní opatření, zejména u osob, u nichž se vyskytuje více rizikových faktorů.

    Studie nezkoumala další vlivy, jakými jsou např. kouření či glomerulární filtrace v dospívání. Tyto a další údaje mohou odhad ještě více zpřesnit, což by mělo být předmětem dalšího výzkumu.

    Zdroj: http://www.ajkd.org/article/S0272-6386(14)00986-X/abstract

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme