Jak zničit toxiny ve střevech pacientů s chronickým onemocněním ledvin?

Pacienti dodržující tradiční ledviny šetřící dietu často zjišťují, že konzumují relativně nezdravou stravu, především málo čerstvého ovoce a zeleniny a celozrnných a mléčných výrobků.

V některých případech se renální dieta zvrhne ve stravu s nízkým obsahem vlákniny a stopových prvků a s vysokým obsahem tuku. I když konvenční ledvinná dieta, pokud jsou dodržována všechna doporučení, udržuje hladinu draslíku a fosforu v krvi v normálním rozmezí, může na druhé straně přispět k poruchám trávicích funkcí.

Zdravá střeva základ zdraví

Správně fungující trávicí trakt podporuje imunitní funkce organismu a poskytuje tělu dostatek živin a minerálů pro další metabolické přeměny v játrech. Navíc je střevo osídleno obrovskou populací bakterií, které se podílejí na jeho ochraně a imunitě celého organismu. V důsledku chronického onemocnění ledvin a jiných stravovacích návyků těchto pacientů však může v trávicím traktu dojít k nerovnováze mezi aerobními a anaerobními bakteriemi (aerobní bakterie potřebují ke svému životu kyslík, zatímco anaerobní nikoliv). Porušení rovnováhy mezi těmito dvěma typy bakterií může mít za následek zvýšenou tvorbu toxinů a snížení absopce živin ve střevě.

Probiotika, střevní sorbenty a vláknina

Pro udržení dobrého celkového zdravotního stavu je proto dobré zaměřit se na stav gastrointestinálního traktu a udržení rovnováhy mezi aerobními a anaerobními mikroby, a to především užíváním probiotik (tělu prospěšných bakterií), střevních sorbetů, které pohlcují toxiny ve střevech a konzumací dostatečného množství vlákniny, která podporuje peristaltiku a množení tělu prospěšných bakterií.

Snadná pomoc

U pacientů s chronickým onemocněním ledvin byly objeveny a studovány dva toxiny, které jsou úzce spojeny s jejich chorobou (indoxylsulfát a p- cresolsulfát). Způsobují záněty a další poruchy spojené se ztrátou funkce ledvin. Tyto látky se tvoří v zažívacím traktu z některých aminokyselin působením aerobních bakterií. Výsledky několika studií již naznačují, že užívání probiotik, střevních absorbentů a dostatečná konzumace vlákniny by mohly sloužit ke snadné eliminaci těchto toxinů ze zažívacího traktu a přispět tak k lepšímu celkovému zdraví pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Zdroj: "oxfordjournals.org":http://ndt.oxfordjournals.org/content/18/1/120.full

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme