Pozor na kombinace léků na krevní tlak

Odborníci poukazují na to, že kombinace léků na snížení krevního tlaku nepřináší žádný prospěch pro pacienty s diabetem 2. typu a navíc způsobuje vážné vedlejší účinky. Lékaři zkoumali účinky léčby založené na kombinaci dvou typů léků na snížení krevního tlaku: inhibitorů angiotenzin konvertujícího enzymu (inhibitory ACE) a blokátorů receptorů pro angiotenzin. Je známo, že kombinace těchto léků snižuje vylučování bílkovin v moči. Ale bezpečnost současného užívání obou léků a následný vliv na progresi onemocnění ledvin zůstávají stále neobjasněny.

1148 pacientů s diabetem 2. typu se středně sníženou funkcí ledvin bylo rozděleno do dvou skupin. Jedna užívala blokátory receptorů pro angiotenzin (losartan) spolu s inhibitory ACE (lisinopril), druhá skupina byla léčena pouze blokátory receptorů pro angiotenzin. Po průměrné době sledování 2,2 roku nebyl u kombinované léčby prokázán žádný přínos z hlediska úmrtnosti nebo kardiovaskulárních příhod. Navíc však vykazovala 1,7krát vyšší riziko akutního zhoršení funkce ledvin a 2násobně vyšší riziko zvýšených hladin draslíku v krvi. Osoby na kombinované terapii byly také častěji hospitalizovány.

listopad 2013

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/109871-combining-blood-pressure-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme