Proteinová dieta má svá rizika

V době sociálních médií jsme stále častěji vystaveni reklamě na nejrůznější diety slibující rychlý a výrazný úbytek nadbytečných kilogramů. Velmi populární je i tzv. proteinová dieta založená na vysokém obsahu bílkovin a na velmi omezeném množství sacharidů. I když existují určité důkazy o tom, že tato dieta zejména zpočátku vede k rychlému úbytku hmotnosti, stále není zřejmé, zda jsou tyto výsledky dlouhodobě udržitelné. Jinými slovy: po skončení diety můžete ztracená kila nabýt tak rychle, jak jste je ztratili. Kromě toho některé studie naznačují, že vysoký příjem bílkovin může vést k dlouhodobým nežádoucím účinkům na ledviny.

Dieta s vysokým obsahem bílkovin může urychlit nástup onemocnění ledvin
========================================================================

Ačkoli diety s vysokým obsahem bílkovin prozatím nebyly předmětem mnoha studií, výzkum na potkanech ukázal, že zvýšené množství bílkovin ve stravě může ovlivnit průtok krve v ledvinách, což vede v průběhu času k jejich poškození. I když dosud neexistují důkazy, že by proteinová dieta mohla způsobit onemocnění ledvin u zdravých osob, nefrologové se shodují na tom, že pacienti s chronickým onemocněním ledvin by se měli takovýmto dietám vyhýbat.
Nemocné ledviny na rozdíl od zdravých nejsou schopny dokonale odfiltrovat odpadní látky, které se tvoří při odbourávání bílkovin v těle. Ty se pak hromadí v krvi a mohou způsobovat vážné zdravotní potíže. Navíc je nutné připomenout, že onemocnění ledvin často probíhá skrytě a v počátečních fázích obvykle bez příznaků. Je tedy možné, že pokud někdo trpí onemocněním ledvin, aniž by o tom věděl, může nevyváženou dietou bohatou na bílkoviny urychlit nástup onemocnění.

S nadváhou bojujte raději vyváženou stravou a pohybem
======================================================

Oborníci proto zdůrazňují, že osoby s vysokým rizikem onemocnění ledvin nebo jedinci pouze s jednou ledvinou by neměli konzumovat stravu s vysokým obsahem bílkovin a pacienti s vážnějším onemocněním ledvin by měli naopak dodržovat dietu s nízkým obsahem bílkovin.
A připomínají také, že klíčem k zdravému, stabilnímu a trvalému úbytku hmotnosti je vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita.

Zdroj: https://www.worldkidneyday.org/high-protein-diets-and-kidney-disease/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme