Zdravým životním stylem proti diabetu

Výsledky studií ukazují, že nejúčinnější zbraní proti stále četnějšímu výskytu diabetu je pravděpodobně změna životního stylu a užívání léků, ačkoli účinnost léků se zdá být pouze krátkodobá a mizí po jejich vysazení. 

Změny životního stylu a užívání léků snižují riziko diabetu o téměř 40 % 

Vědci z Emory univerzity v americké Atlantě se snažili určit účinky různých preventivních strategií u dospělých s rizikem vzniku diabetu. Chtěli zjistit, nakolik mohou tyto intervence snížit riziko přechodu z prediabetu (stav, který předchází rozvinutí cukrovky) na diabetes a zda jsou jejich účinky dlouhodobého charakteru. Do svého zkoumání zahrnuli údaje ze 43 studií s více než 49 tisíci účastníky, které hodnotily dopad změny životního stylu, užívání léků (na snížení hmotnosti nebo na zvýšení citlivost k inzulínu) a kombinace užívání léků a změny životního stylu na vznik diabetu u dospělých. 

Změna životního stylu byla spojena se snížením rizika diabetu o 39 % a užívání léků snížilo toto riziko o 36 %. Účinky léků po přerušení léčby však vymizely, naopak efekt modifikace životního stylu přetrvával i po ukončení intervence, i když i tento dopad v průběhu času slábnul. 

Úprava životního stylu zabraňuje vzniku diabetu dlouhodobě 

Z výsledků studie tak vyplývá, že u osob s rizikem vzniku diabetu může rozvoj onemocnění podobně efektivně zpomalit jak změna životního stylu, tak užívání léků podporujících úbytek tělesné hmotnosti nebo zvyšujících citlivost na inzulin. Přičemž strategie vedoucí k modifikaci životního stylu mají lepší výsledky v dlouhodobém horizontu. 

Zdroj: 
https://www.renalandurologynews.com
https://jamanetwork.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme