Cvičení je pro pacienty s onemocněním ledvin bezpečné

Nová studie analyzující účinky cvičení na pacienty s chronickým onemocněním ledvin, kteří nevyžadují dialýzu, zjistila, že středně intenzivní fyzická aktivita nezhoršuje funkci ledvin.

Při fyzické aktivitě klesá glomerulární filtrace

Fyzická aktivita obecně způsobuje pokles průtoku krve ledvinami a snižuje glomerulární filtraci. Tyto fyziologické pochody jsou u zdravých lidí dočasné a umožňují tělu lépe vyhovět potřebám svalů, zapojených do fyzické zátěže. Dosud však není zcela zřejmé, jaký vliv mají tyto změny u lidí s chronickým onemocněním ledvin.

Výzkumný tým z Brazílie studoval u 33 dobrovolníků s chronickým onemocněním ledvin bezprostřední dopad 30minutové středně intenzivní fyzické zátěže (na běžeckém pásu). Účastníkům studie byly odebrány vzorky krve a moči dvě hodiny před pohybovou aktivitou, bezprostředně po cvičení a po 30, 60 a 90 minutách po zátěži. Zjišťovaly se hodnoty glomerulární filtrace a hladiny bílkovin a kreatininu v moči (vyšší hladiny bílkovin a kreatininu souvisí s nižší funkcí ledvin).

Cvičení se střední intenzitou se zdá být pro ledviny bezpečné

Přestože hladiny kreatininu a bílkovin v moči byly ve skupině s chronickým onemocněním ledvin ve srovnání s kontrolními skupinami podle očekávání vyšší, glomerulární filtrace se u těchto pacientů během cvičení nebo po něm významně nesnížila. To naznačuje, že aerobní cvičení se střední intenzitou může být pro tyto pacienty bezpečné.

Zdroje:
https://medicalxpress.com/news/2017-07-aerobic-safe-non-dialysis-kidney…
http://ajprenal.physiology.org/content/early/2017/05/11/ajprenal.00131…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme