Sedavý způsob života zvyšuje riziko onemocnění ledvin

Lidé, kteří upřednostňují sedavý životní styl, se musí potýkat i s jinými zdravotními problémy než jen s obezitou. Podle nejnovější studie je dlouhodobé sezení spojeno s rozvojem onemocnění ledvin.

Sezení a riziko onemocnění ledvin

Je všeobecně známo, že pravidelná fyzická aktivita podporuje kardiovaskulární zdraví, a to díky pozitivnímu vlivu na krevní tlak, hladinu cholesterolu a glukózy a zdraví cév. Nedávná studie se snažila zjistit přímý dopad sedavého způsobu života nebo naopak fyzické aktivity na zdraví ledvin. Cílem bylo potvrdit předchozí výzkumy, které objevily vazbu mezi životním stylem a rozvojem chronického onemocnění ledvin, ale také přinést další důkazy o tom, že aktivní způsob života může představovat významný zdravotní přínos.

Muži versus ženy

Výzkumu se zúčastnilo více než 5 650 lidí ve věku 40-75 let. Byli rozděleni do skupin podle množství času, který stráví každý den sezením a také podle doby, kterou věnují středně až silně intenzivnímu tělesnému cvičení.

Vědci objevili překvapivě výrazné rozdíly u mužů a žen. Výsledky ukázaly, že riziko chronického onemocnění ledvin bylo sníženo o více než 30 % u žen, které uvedly dobu sezení kratší než 3 hodiny v porovnání s těmi, které denně proseděly více než 8 hodin. Naopak u mužů byla za stejných podmínek pravděpodobnost chronického onemocnění ledvin snížena pouze o 15 %. Pravidelná fyzická aktivita, jako např. 30 minut chůze denně, snížila pravděpodobnost onemocnění ledvin u mužů o minimálně 30 %, zatímco u žen fyzická aktivita nijak výrazně riziko choroby neovlivnila.

Méně sedět, více sportovat

Zatímco cvičení obecně souviselo s nižším výskytem onemocnění ledvin, u mužů se více projevila schopnost vyvážit negativních účinky dlouhodobého sezení prostřednictvím fyzické aktivity. To naznačuje, že pokud jde o funkci ledvin, tradiční středně až silně intenzivní fyzická aktivita, jako je rychlá chůze nebo běh, je důležitější pro muže, zatímco zkrácení doby sezení může být naopak mnohem důležitější pro ženy.

Autorům se tak podařilo potvrdit, že omezení sedavého způsobu života a dostatečná fyzická aktivita jsou významnou součástí prevence chronického onemocnění ledvin.

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2012/10/sitting-for-long-stretches-li…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme