Prevence a zdravý životní styl

Šest věcí, které zvyšují krevní tlak

Zvýšený krevní tlak neboli hypertenze znamená vyšší riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice, ale také chronického onemocnění ledvin. Následující přehled Americké kardiologické společnosti zahrnuje seznam 6 věcí, které přispívají ke vzniku hypertenze a kterým je dobré se vyhýbat či je omezit.

1. Sůl

Americká kardiologická společnost doporučuje maximální příjem sodíku 1,5 g na den, tedy 3,75 g soli na den (WHO doporučuje konzumovat méně než 5 g soli). Toto množství je spojeno s nižším krevním tlakem, což snižuje riziko souvisejících zdravotních komplikací.

2. Dekongestanty

Dekongestanty jsou léky snižující zduření (překrvení) nosní sliznice a usnadňují tak dýchání při zánětech nosní dutiny. Lidé s vysokým krevním tlakem by si měli být vědomi toho, že používání těchto látek může zvyšovat krevní tlak. Mnoho volně prodejných léků proti nachlazení a chřipce obsahuje tyto látky, a proto je třeba vždy pozorně číst příbalovou informaci.

3. Alkohol

Nadměrné pití alkoholu může zvyšovat krevní tlak. Americká kardiologická společnost doporučuje konzumaci alkoholu omezit denně na maximálně dva alkoholické nápoje u mužů a ne více než jeden nápoj u žen.

4. Sauna a horká lázeň

Lidé s problémy s vysokým krevním tlakem by neměli střídat pobyt v sauně či vířivce s teplou vodu s pobytem ve studené vodě, což může způsobit zvýšení krevního tlaku.

5. Přibývání na váze

Udržování váhy v doporučeném rozmezí má mnoho zdravotních výhod. Pokud zaznamenáte přibývání na váze, je vhodné zvýšit úroveň fyzické aktivity nebo snížit příjem kalorií, případně obojí. Pokud máte nadváhu, pak již úbytek přibližně 2,5 až 5 kg může přispět ke snížení krevního tlaku.

6. Sezení

Nový výzkum ukazuje, že jen několik minut lehké aktivity pro lidi, kteří většinu dne prosedí, může pomoci snížit krevní tlak, a to např. u pacientů s diabetem 2. typu. Přerušování osmihodinového pracovního dne tříminutovou chůzí bylo spojeno s poklesem systolického krevního tlaku o 10 jednotek.

Zdroj: 
http://newsroom.heart.org/news/six-things-that-raise-your-blood-pressure

Více tipů

Máte v rodině predispozice k onemocnění ledvin? Přečtěte si článek s tipy na zlepšení životního stylu s příklady, jak pomoci předejít potížím s ledvinami. Zjistěte více v našem článku 10 tipů pro lepší životosprávu jako prevence onemocnění ledvin. 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme