Zdravý životní styl

Jak se stravovat po transplantaci ledvin?

Po transplantaci ledvin si tělo prochází dvěma fázemi. První je akutní, ve které je tělo celkově citlivější a hrozí mu několik onemocnění v důsledku léků po transplantaci. Strava je v této fázi velmi důležitá. Ve druhé, tzv. dlouhodobé fázi pacienti nejsou tolik omezeni stravou, ovšem kvůli lékům mají stále zvýšené riziko určitých onemocnění. Je proto důležité na to brát ohled a dodržovat pravidla, která jsou uvedena níže. 

Akutní fáze 

Po transplantaci ledvin se tělo nachází v tzv. akutní po-transplantační fázi, která může trvat až 8 týdnů. Během této doby je pro tělo velmi důležitý vyšší příjem bílkovin a kalorií, a to zejména kvůli lékům užívaným po transplantaci, čímž mohou být například kortikosteroidy. V tomto období může také dojít ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, což může nést riziko pre-diabetu nebo diabetu

Pokud hladina cukru v krvi není kontrolována, mohou se objevit problémy spojené se selháním transplantátu, známky infekce nebo kardiovaskulární onemocnění. 

Je tedy důležité dodržovat předem stanovenou dietu, ve které je dán obsah sacharidů a také pohybovou aktivitu spolu s předepsanými léky. Součástí diety může dále být omezený příjem tekutin a sodíku. U většiny lidí platí, že nemusí omezovat množství vypitého alkoholu. Užívání již výše zmíněných po-transplantačních lécích může způsobit zadržování vody v těle, a proto je důležité si také hlídat příjem soli. Potraviny s vysokým obsahem soli mohou být například uzeniny, šunky, vysoce zpracované potraviny jako jsou mražené pizzy, polévky v konzervě apod.

Draslík

Co se týká draslíku, po transplantaci ho není třeba vždy omezovat. Některé léky ale mohou mít tendence zvyšovat draslík v těle, jiné naopak snižovat. Proto je důležité tyto hodnoty pravidelně monitorovat a váš ošetřující lékař vám následně doporučí vhodné potraviny. 

Fosfor 

Během dialýzy jsou hladiny fosforu v těle velmi vysoké, u po-transplantační fáze je to naopak a klesne na velmi nízkou úroveň. Můžete si tedy dopřát potraviny s vysokým obsahem fosforu a v některých případech užívat také doplňky na zvýšení fosforu. Chronické onemocnění ledvin a léky po transplantaci mohou mít za následek vysoký úbytek kostní hmoty, a proto je vhodné konzumovat dostatečné množství vápníku a vitaminu D. Je doporučeno užívat alespoň dvě porce mléčných výrobků (nízkotučné mléko, sýry, jogurty atd.) a také doplňky stravy obsahující vápník a vitamin D na doporučení lékaře. 

Nebezpečí některých potravin

Po transplantaci je díky lékům u pacientů snížená imunita, a proto je třeba věnovat pozornost různým onemocněním z potravy, na která jsou o to náchylnější. Mezi nebezpečné potraviny patří: 

  • syrová nebo nedostatečně tepelně upravená vejce
  • syrové nebo nedostatečně tepelně upravené vepřové, hovězí, kuřecí maso, dále ryby, korýši a měkkýši (například v sushi)
  • neumyté syrové ovoce nebo zelenina
  • nepasterizované mléko, sýry, jogurty
  • krájené lahůdkové maso a sýry (ohřátí masa na teplotu 165 °C je může učinit bezpečným pro konzumaci)

Je důležité také dodržovat hygienu při přípravě potravin. Patří mezi to mytí rukou, čištění prkénka na krájení, použití nože na syrové maso zvlášť, nerozmrazování syrového masa na pracovní desce nebo dostatečně uvařit potraviny a nenechávat zbytky jídel při pokojové teplotě.

Recepty

Jídlo je beze sporu důležitou součástí lidského života. Prozkoumejte naše recepty na ledvinách.cz a objevte nové oblíbené pokrmy pro každou příležitost. Připravili jsme pro vás spoustu inspirace a jídel, které vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Vybere si i ten nejnáročnější strávník – objevte masové i bezmasé recepty inspirované českou a světovou kuchyní, a to včetně dezertů. 

Dlouhodobá fáze 

Na rozdíl od akutní fáze, v dlouhodobé nejsou lidé nijak omezeni, co se týče stravování a nemusí dodržovat žádný jídelníček. Tudíž se stravují stejně, jako zdravý člověk. Potřeba kalorií a bílkovin již není zvýšená jako v po-transplantační akutní fázi. Je pro ně však důležité si udržet hmotnost a normální hladinu cukru a tuků v krvi a krevního tlaku. Zdravou stravu by měli dodržovat, protože léky, které po transplantaci pacienti dlouhodobě užívají, nesou určitá rizika obezity, cukrovky, osteoporózy a dyslipidemie. 

Obezita 

Po transplantaci mají lidé celkově vyšší chuť k jídlu a také berou léky se steroidy. Jsou tedy náchylnější k přibývání na váze a je zcela běžné, že po transplantaci přiberou 20 až 40 kilogramů. Obezita nese rizika v podobě srdečních onemocnění, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku.

K zabránění přibývání se proto doporučuje zvýšit fyzickou aktivitu, upravit jídelníček a celkově životní styl. Zde je pár typů, jak dále zabránit rychlému přibývání:

  • Omezte jídla, která jsou vysoce kalorická, například tučná jídla, pečivo, sladkosti apod.
  • Zařaďte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, primárně ovoce a zelenina
  • Jezte maso – drůbež bez kůže, ryby
  • Mléčné výrobky vybírejte primárně s nízkým obsahem tuku
  • Nápoje, jako jsou například káva a čaj, neslaďte cukrem 

Cukrovka 

Je důležité si po transplantaci hlídat hladinu cukru (glukózy) v krvi, zejména kvůli riziku vzniku cukrovky. Je to především v důsledku podávání léků, které obsahují steroidy. Pokud hladina cukru není kontrolována, může také vzniknout infekce v transplantátu, a to poté nese riziko jeho ztráty. Ke kontrole hladiny cukru může přispět dodržování diety s kontrolovaným obsahem sacharidů a zvýšená fyzická aktivita.

Dyslipidemie 

Dyslipidemie označuje zvýšenou hladinu cholesterolu nebo triglyceridů. To mohou taktéž způsobit léky po transplantaci. Proto je důležité tuto hladinu snížit, protože dyslipidemie zvyšuje riziko také kardiovaskulárních onemocnění. Nezbytná je úprava životního stylu, jako může být například přestat kouřit nebo upravit stravu a omezit příjem nasycených tuků, nenasycených mastných kyselin a cholesterolu. Je důležité jíst také potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je například ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. 

Osteoporóza 

Osteoporóza vzniká opět v důsledku léků se steroidy, které mohou způsobit špatné vstřebávání vápníku a řídnutí kostí. Z tohoto důvodu mají pacienti po transplantaci vyšší potřebu příjmu právě vápníku a vitaminu D. Doporučené množství je přibližně 400 IU vitaminu D za den a 1 500 mg vápníku za den. O správném množství užívání je ale důležité se poradit se svým ošetřujícím lékařem. Vápník a vitamin D naleznete zejména v mléčných výrobcích (nízkotučné mléko, sýr, jogurt apod.) Kromě toho existují doplňky stravy. 

Některé potraviny a doplňky stravy mohou mít negativní vliv na potransplantační léky. Příkladem může být grapefruit. O dalších potravinách či doplňcích a jejich užívání se proto poraďte se svým lékařem.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/what-to-eat-after-kidney-transplant-part-1/, https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/what-to-eat-after-kidney-transplant-part-2/ 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme