Péče po transplantaci

Pečujte o svoji novou ledvinu

O to, jak dobře a jak dlouho vám bude váš nově transplantovaný orgán sloužit, se můžete velkou měrou zasloužit také sami. Nespoléhejte se pouze na všemocnost lékařské péče, ale aktivně spolupracujte se zdravotnickým personálem, dodržujte předepsanou léčbu i doporučená režimní opatření.

Jak se starat o novou ledvinu?

  • Užívejte předepsané léky - bez ohledu na to, jak dlouho máte novou ledvinu, vaše tělo bude vždy vědět, že k vám nepatří, a bude se snažit ji napadnout. Po transplantaci musíte užívat léky, které zabraňují odmítnutí nového orgánu. Pravděpodobně berete také léky chránící proti infekci, ke snížení vysokého krevního tlaku, antidiabetika, případně další léky podle vašeho aktuálního zdravotního stavu. Pokud máte potíže s některým z vašich léků, poraďte se se svým lékařem. Někdy může pomoci změna léku, dávky nebo rada, jak omezit jejich vedlejší účinky. Nikdy sami nepřestávejte užívat lék, aniž byste se poradili s ošetřujícím lékařem.
  • Navštěvujte pravidelně lékaře – největší frekvence prohlídek následuje hned několik týdnů po operaci, poté se jejich četnost postupně snižuje. Dělejte si poznámky o případných změnách v medikaci, dalších vyšetřeních, která musíte podstoupit, či výsledcích testů. Nebojte se na cokoliv znovu zeptat a požádat o podrobnější vysvětlení. Někdy je informací příliš mnoho a můžete se cítit zmateni.
  • Sledujte výsledky krevních testů – vyšetření krve poskytuje spoustu informací o vašem zdravotním stavu, pomáhá zjistit především funkci ledvin (podle hladiny kreatininu) a dále např. hladiny léků v krvi, přítomnost infekce, anémie atd. Nejvíce vás pravděpodobně bude zajímat hladina kreatininu, která vám umožní sledovat, jak dobře ledviny pracují.
  • Nebojte se biopsie ledvin – odebrání malého vzorku ledvinné tkáně a jeho vyšetření pod mikroskopem je jediný způsob, jak se dozvědět, co se děje uvnitř vašich ledvin. Biopsie poskytne lékaři informaci o případném odmítnutí orgánu, reakci na lék, infekci v ledvinách a dalších potížích a pomáhá transplantačnímu týmu zvolit co nejoptimálnější léčbu.
  • Mějte pod kontrolou váš krevní tlak, diabetes a hmotnost - vysoký krevní tlak a diabetes jsou dvě nejčastější příčiny chronického onemocnění ledvin a mohou také poškodit vaši novou ledvinu. Nadváha zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a diabetes. O správném jídelníčku se poraďte s dietologem a dodržujte jeho doporučení.
  • Pohybujte se – fyzická aktivita je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro zlepšení vašeho celkového zdravotního stavu. Začněte pomalu, postupně zvyšujte intenzitu i dobu cvičení. Vždy se poraďte se svým lékařem, zda je pro vás daná pohybová aktivita vhodná. Pro začátek můžete zkusit obyčejnou chůzi, alespoň 30 minut denně.
  • Chraňte se před slunečním zářením – každý pacient po transplantaci má zvýšené riziko rakoviny kůže, bez ohledu na barvu pleti. Používejte opalovací krém s ochranným faktorem (SPF 15 a vyšší). Nevystavujte zbytečně vaši pokožku slunečnímu záření. Zaznamenáte-li jakékoliv změny u stávajících mateřských znamének nebo objevíte-li znamínka nová, vyhledejte lékaře.

Zdroje: 
http://www.kidneytimes.com 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme