Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, jsem po transplantaci, užívám ADVAGRAF a MYFENAX. Mám časté infekce močových cest . Naposledy jsem užívala antibiotika 1 tbl. po 24 hod. 3 dny, AZITROMYCIN, po kterém jsem měla bolesti hlavy. Je tento lék vhodný s kombinací imunosupresiv ?
Děkuji Dana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 03. 2020

Při současném užívání takrolimu (Advagraf) a azitromycinu může dojít k nárůstu hladiny takrolimu v krvi.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdyby měl člověk krev v moči, jestli by se na to přišlo v běžně prováděných testech moči u praktického lékaře. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 03. 2020

Ano. Vyšetření moči patří mezi základní vyšetření a přítomnost i malého množství červených krvinek, které není postihnutelné zrakem toto vyšetření zachytí. Problémem může být intermitentní, tedy přerušovaný výskyt přítomnosti zvýšeného množství červených krvinek u některých onemocnění. Jinými slovy, u některých stavů, které vedou k přítomnosti červených krvinek v moči nemusí být přítomnost červených krvinek při každém vyšetření.

Dobrý den,během roku mám již po čtvrté zánět moč.cest.Léčeno Augmentunem,Fu­rolinem apod.vždy cca týden.Nyní léčeno Furolinem 5dní po 6hod a ctvrtý den po dobrání kultivace.Výsledky kultivace dnes po třech dnech negativní,ale já dnes opět krev+++ a bílkovina+++,bo­lesti v podbřišku a řezání.Nasazen Augmentin a po té Furolin 1× denně.Bylo by třeba prosím ještě nějaké vyšetření?S poz­dravem a díky J.P.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 03. 2020

Opakované močové infekce jsou bohužel častým problémem .Základem prevence je zvýšený příjem tekutin , vedle čisté vody možno kombinovat s fytoterapií formou tzv. urologických čajů, chránit se před prochlazením.Zkouší se ATB dle citlivosti mikrobů z močové kultivace, tak jako ve Vašem případě a mnohdy pak podáváme redukovanou dávku ATB v jedné večerní dávce po dobu několika týdnů. Zcela jistě by mělo být provedeno sonografické vyšetření ledvin a močových cest, zdali nedochází v jejich průběhu k zadržování moče.Při negativním nálezu bych zatím další vyšetření nedoporučil , pokud však budou obtíže přetrvávat pak nutno problémy konsultovat s urologem .

Dobrý den, prosím, dá se říci, že Sandimmun má méně nežádoucích účinků, než Advagraf a dále, obecně, dá se říci, že člověk s nižší hmotností mívá nižší dávku imunosupresiv, než člověk silný? Děkuji předem za odpověď a přeji pevné zdraví <3

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 03. 2020

Oba jmenované léky patří do skupiny inhibitorů calcineurinu, takže jejich možné nežádoucí jsou obdobné. Sandimmun – cyklosporin patřil k prvním lékům této skupiny imunosupresiv, nyní se však již převážně používá Advagraf – tacrolimus, který byl uveden na trh později. Dávka imunosupresiv se koriguje dle jejich hladiny v krvi a celková hmotnost jejich hladinu může ovlivňovat.

Dobrý den, mám dceru ve věku 12 let. Její diagnozy dle lékařských zpráv je: Renální ageneze a hypoplázie, sekundární hypertenze (bere léky Agen, Tritace) Hyperkinetické poruchy, izolovaná proteinurie. Dodržujeme draslíkovou dietu, dietu na kyselinu močovou a sůl. Hodnoty:urea 6,1: kreatinin 103: kyselina močová 350. Pro zhoršování hodnot dceru posílají na nefrologii na kraj, tam nám řekli, že budou dělat biopsii té jedne ledviny. Zatím jsme nedali k odběru souhlas, domluvili jsme se na vyžádání názoru jiného odborníka v oboru, jelikož všude je napsáno, že u pacientu s jednou ledvinou je biopsie velmi riziková. Prosím, je v případě naší dcery biopsie vhodná? Je jiná možnost léčby? Co se prosím bude dít když souhlas nedáme? Děkuji Vám za váš čas Jaraczová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 03. 2020

Dobrý den. Máte pravdu, že provádění biopsie u solitární (jediné) ledviny se musí velmi dobře zvážit, protože případné komplikace mohou převyšovat nad přínosem získané diagnostiky. Na druhou stranu oddálení diagnostiky může vést k odložení zahájení cílené léčby a tím urychlení progrese selhání ledviny. Vyžádání názoru dalšího odborníka – doporučuji dětského nefrologa – je dobře, v podstatě se dětskou nefrologií zabývají nefrologové v Praze-Motole, Brně a Ostravě. Na těchto pracovištích jsou prováděny i dětské dialýzy. Těžko radit konkrétně jak postupovat u vaší dcery. Určitě je třeba vzít v potaz velikost proteinurie – kolik ztrácí bílkoviny močí, jaká je měřená, nikoliv odhadovaná funkce ledviny a zda v čase klesá, případně zda nejsou další důvody k biopsii – např. podezření na systémové onemocnění. Podmínkou je perfektně kontrolovaný tlak.

Dobrý den, jsem dialyzovaný pacient a mám dotaz na příjem draslíku. Můžete mi prosím napsat, jaký je max. příjem draslíku na den s ohledem na zbytkovou diurézu? Děkuji. V. P.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 02. 2020

Nelze exaktně odpovědět , neboť hladiny draslíku jsou individuální, jsou ovlivněny celkovým stavem pacienta, užívanými léky a nekopírují stupeň renálního selhávání a velikost zbytkové diuresy.Hladiny draslíku jsou pravidelně kontrolovány ,v případě hyperkaliemie je upravován dialyzační režim a pacient je tato skutečnost upozorňován.Nej­větším zdrojem draslíku je většina ovoce a zeleniny, nejméně obsahují okury, fazolové lusky, hlávkový salát. Všeobecně vždy pomůže zeleninu včetně brambor namočit a vodu pak odlít .Tabulky s konkrétním obsahem draslíku u jednotlivých druhů potravin jsou na dialýzách k dispozici.

Dobrý večer ,som 5 rok po úspešnej transplantácii a chcel by som sa opýtať či by som si mohol dať ruku tam kde mám fystulu niečo vytetovať či tam nehrozí nejaké prepichnutie žili alebo nejaké iné nebezpečenstvo mám to také zhrubnute až nechutné tak chcel by som to nejako kozmetický upraviť ďakujem za odpoveď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 02. 2020

Dobrý den. Tetování v oblasti AV fistule bude nutné dobře posoudit. Uvádí se, že při tetování jehla proniká do hloubky 1–2 mm. Kůže nad AV fistulí však může být velmi tenká a může tedy hrozit její poškození. Samozřejmě podmínkou správně provedeného tetování musí být naprostá sterilita procedury i použitého inkoustu. Rozšíření arterivenozní fistule, tzv. aneurysmata, je možné dobře chirurgicky ošetřit, zmenšit. Proto bych před vlastním tetováním konzultoval stav AV fistule s cévním chirurgem.

Dobrý den,chtela jsem se zeptat.Maminka sla na operaci s odstraneni ledviny v druhe ma kameny.Potrebovala bych vedet jake léky na bolest muze brat,aby ji to neuskodilo.Predem dekuji za odpoved

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 01. 2020

Dobrý den. Velmi záleží na funkci té zbývající ledviny. Pokud je její funkce výborná, může léky od bolesti užívat praktikcky bez omezení. Pokud však ledvina má sníženou funkci, je třeba některá analgetika, např. ibuprofen, diclofenax apod. užívat opatrně, v menší dávce, nebo se jim vyhnout zcela. Vhodný je paracetamol (Paralen) nebo jeho kombinace s tramadolem (Zaldiar, Doreta apodobně)

Dobrý den,

mám diagnózu IgA nefropaii (hodnota z moče 0,6), prý nedosahuje na hodnotu pro biopsii, jen jsem ve sledování. Nyní mi byl zjištěn problém s otěhotněním, aby k němu došlo, musím být stymulována hormony už od začátku záměru o otěhotnění i pro asistovanou reprodukci a udržení embrya/plodu. Ovšem gynekolog mi nedokázal odpovědět, jestli je riziko a jak velké těchto dvou onemocnění, popř. jejich zájemné působení na sebe včetně medikamentů. Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 01. 2020

Dobrý den, pokud IgA nefropatie zatím nesnižuje funkci ledvin a jejím projevem je malá proteinurie 0,6g/den, pak by neměla způsobovat neplodnost. Těhotenství u IgA nefropatie s malou proteinurií a normální funkcí ledvin, s normálním tlakem má velkou šanci na normální průběh ovšem s vyšším rizikem objevení se hypertenze nebo zvýšení proteinurie.

Dobrý den, v rodině máme autosomálně dominantní polycystickou chorobu ledvin. Můj otec, já, dcera. Dceři se narodil syn, ve třech měsících byl na ultrazvuku, kde mu nic nezjistili. Můžou se u něj cysty objevit i později? Děkuji za odpověď. Dana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 12. 2019

Dobrý den. Pravděpodobnost přenosu u syna je 50%. První ojedinělé cysty jsou velmi často viditelné již při narození, proto negativní nález ve 3 měsících je optimistický, ale určitě bude vhodné ještě ultrazvuk zkontrolovat po nějakém delším čase. Pokud zůstane nadále negativní během dětství, nemoc se u něj neobjeví. Je možné provést i genetické testování, existuje i možnost asistované reprodukce, pomocí níž se lze vyhnout přenosu nemoci na další generaci.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz