Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den pane doktore,mám dotaz dcera je v zahraničí po roce se ji vrátil zánět ledvin .Nyní je po druhé v nemocnici na kapačkách .Chtěla bych se zeptat dá se zánětu ledvin vyvarovat ,na co by si měla dát pozor.Děkuji vám za radu Irena Laskovská

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 09. 2018

Z vašeho dotazu nevyplývá zda se jedná o zánět infekční, nebo autoimunitní , předpokládám však , že se jedná o infekci . Stran prevence je především nutné chránit se před prochlazením , hlídat si adekvátní příjem tekutin .Případně je možno využít fytoterapii , tj. léčbu přírodními rostlinnými preparáty . Vzhledem k opakovaným atakám předpokládám , že byla vyšetřena ultrazvukem , a gynekologem.

Dobrý den, při vyšetření štítné žlázy jsem absolvovala odběr krve s výsledky viz níže. Paní doktorka mě informovala, že je nutné udělat 24 hodinový sběr moči. Žiji v zahraničí, jak akutně je potřeba toto vyšetření absolvovat a doporučil byste ještě nějaké? Děkuji. Urea: 6,2 mmol/l; Kreatinin: 64 umol/l; CKD-EPI: 1,78 ml/s/kor; Ca: 2,17 mmol/l; P: 1,15 mmol/l; Bilirubin celkový: 4,6 umol/l; ALT: 0,56 ukat/l; AST: 0,38 ukat/l; GGT: 0,52 ukat/l; ALP: 0,9 ukat/l; TSH: 1,239 mIU/l; fT4: 11,8 pmol/l; Parathormon: 5,1 pmol/l; Leukocyty: 7,29 10exp9/l; Erytrocyty: 4,47 10exp12/l; Hemoglobin: 132 g/l; Hematokrit: 0,392 l/l; Stř.objem ery: 87,7 fl; Stř.obsah hem.ery: 29,6 pg; Stř.konc.hem.ery: 338 g/l; Šíře distribuce erytrocytů: 12,2 %; Trombocyty: 341 10exp9/l; Střed.objem.trom.: 8,3 fl; Šíře distribuce trombocytů: 48 %;

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 09. 2018

Uvedená laboratorní data nevykazuji klinicky významnou patologii , netuším důvod k 24 hodino vému sběru moče, ve vašich údajích není uvedeno ani standartní vyšetření ranní moče,které bych možná doporučil, nicméně funkce ledvin je vpořádku.

Dobrý den, před rokem mi diagnostikovali Iga nefropatii. Chodím na kontroly a hodnoty jsou stejné. Biopsie zatím neprovedená z důvodu, že zatím budeme sledovat vývoj. Hodnotu bílkoviny v moči za 24 hodin mám 0,6. Krev v moči mám zjištěnou cca 15 let, ale nikdo nevěděl co s tím. Chtěla jsem se zeptat, jaká jsou rizika v případě těhotenství? A co by to obnášelo v mém věku (26 let)?MUDr.chěla předepsat inhibitory na potlačení hematurie.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 08. 2018

Uváděna hodnota bílkoviny v moči je již zvýšená , ale do 1 g stále relativně příznivá . V budoucnu se však může zvyšovat , takže Vám doporučuji těhotenství do 30 let , neboť v případě nárůstu proteinurie riziko komplikací , především vzestup krevního tlaku , pokles funkce ledvin se zvyšuje . Na snížení proteinurie jsou doporučovány léky , tzv. ACE inhibitory ,tyto se však v těhotenství užívat nesmí , při bezprostředním plánování otěhotnění se jejich nasazení rovněž nedoporučuje,jinak po poradě s Vaším lékařem.

Dobrý den, po nádoru ledviny mi byla 1 ledvina odebrána, před 5 lety. Musela jsem opustit práci v bance, která byla dost náročná časově , téměr celý den, další také, nezvládla jsem směnný provoz, nyní pracuji na přerušovanou pracovní dobu. Mám nárok na částečný invalidní důchod ? Prosím o radu.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 07. 2018

Pro invaliditu je rozhodující stav Vaší zbylé ledvin , obraťte se na svého praktického lékaře, který její zdatnost vyšetří stanovením příslušných látek v krvi a podá Vám další informace.

Dobrý den, můj syn (37let)prodělává chemoterapeutickou léčbu. Vzhledem k otokům kolem nádoru v mozku mu byly naordinovány také kortikoidy. Při užívání kortikoidů se cítí být velice sláb. Dále se neustále zvyšuje jeho tělesná hmotnost. Napadlo mne, že jeho ledviny nestačí utáhnout takovou zátěž. Proto je již půl roku, co je v léčení velice sláb, unaven. Snaží se hodně pít, ráno absolvuje dlouhé procházky.Jeho onkologičtí lékaři zkoumají pouze nádor. Ovšem jeho celkový stav neřeší. Mají pouze svůj obor. Nevíme, na koho se máme dále obrátit? Děkuji Vám předem za odpověď Alena

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2018

Zadržování tekutin a následný nárůst hmotnosti je po kortikoidech obvyklé .V průběhu chemoterapeutické léčby jsou funkce ledvin pravidelně kontrolovány vyšetřením příslušných parametrů při odběrech krve, pokud by došlo k poškození ledvin ošetřující onkolog by vás jistě o této skutečnosti informoval a doporučil by Vám nefrologické vyšetření .

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu z výsledku sono vyšetření : v malé pánvi nezachycena heterogenní tkáň, CD bez tekutiny, st.p.HE+AT, ledviny in loco typico, vlevo komp. hypertrofická ledvina dromdárovitého tvaru, bez patologie, vpravo malá svrašťující se ledvina bez lož.změn. Lab.:kreatin 92,5 Děkuji za odpověď, zdraví A.D.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2018

Vyšetření konstatuje stav po gynekologické operaci , zmenšenou pravou ledvinu , zvětšení levé ledviny , která se snaží nahradit předpokládanou sníženou funkci ledviny pravé. Dromedárovitý tvar znamená vyklenutí kontury ,nejedná se o patologii . Hladina kreatininu je obvyklá,nesig­nalisuje celkové zhoršení čistící schopnosti ledvin .

Dobry den, chtela bych se informovat na lek jmenem REXTOL 5MCG/ML. Tento lek mi zpusobuje radu potizi , ktere jsou celkem podstatne.Je nutne ho brat ? Zpusobuje nizky TK, otoky obliceje, bolesti patere, hlavy, zmatenost, unavu, spavost, bolesti kloubu, vysoky fosror… Myslim si , ze tech nezadoucich ucinku je dost.NIci pacienta , a zpusobuji plno dalsich onemocneni, ktere jsou pro pacienta rizikove.HLavne ta zmatenost, nizky TK , ktery vede k neprokrvenosti organu, problemy se srdickem, krece, nohou a rukou… Nepreji si tento lek brat .Lekari u me na vizite vykrikuji, ze mam vysoky FOsfor a nedodrzuji dostatecne dietu , nasazuji 12 tablet denne na FOsfor/Renvelu, Fosrenol/.Tento lek skodi. Dekuji ILona Rysava FNsP Brno Bohunice -dialyza.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 06. 2018

Rextol je lék obsahující paricalcitol – látku odvozenou od vitaminu D. Je používán k léčbě zvýšené hladiny parathormonu. Součástí léčby je i přísná kontrola fosforu pomocí vazačů fosforu. Pokud selže léčba léky je doporučováno zvážit operační odstranění příštítných tělísek. Posouzení další léčby případě náhrady léku jiným musí provést ošetřující lékař.

dobry den, chodim na HD 10 mesiacov s policystickymi oblickami,/odbre vody maxi 0,900l za 3hod.no po kazdej seance ma boli hlava a pravidelne mam rano krce v nohach.Pribrala som 4kg, personal tvrdi ze ide o 4l vody ,ale pristroj ktory vodu meral tvrdi ze mam naviac iba 0,400l vody, no nadalej mi stahuju voru 0,700l na jednu seansu. Som zufala, nemozem mat 3×do tyzdna bolesti hlavy a krce,pritom ani lieky proti bolesti mi vobec nezaberaju. Zijem vo Francuzsku a chcem Vas poprosit o vas odborny postoj, kolko vody by mi mali stahovat a ci vobec,teraz mam 56kg a vysku 168cm. Dakujem Vam velmi pekne za vasu vzacnu radu,, s uctou slovenka Anita

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 06. 2018

Dobrý den, je to docela problém určit, kolik je suchá váha. Klinicky se řídíme výškou tlaku, jeho průběhem během dialýzy, přítomností otoků. Pokud máte nižší tlak i před dialýzou, na konci dialýzy křeče a další pokles tlaku, na dolních končetinách nejsou otoky, pak zřejmě jste na suché váze nebo dokonce pod optimální suchou váhou. Váha se samozřejmě v průběhu času mění, závisí i na tom, jak jíte, zda nepřibíráte celkově. V každém případě nelze suchou váhu jednou nastavit a již neměnit, je třeba vyhodnocovat průběh dialýz, vývoj tlaků a příznaků. Pacient, který je déle na dialýze, je dobře motivovaný a umí poslouchat své tělo je schopen sám poznat, zda mu vody přebývá nebo naopak chybí. Nastavení váhy nemůže být ze strany personálu dialýzy jednostrannou záležitostí, vždy musí probíhat v diskusi s pacientem.

Dobrý den, v r.2015 mě byla zjištěna rakovina v močovém měchýři. Po poradě s urologem mě močový měchýř a dělohu odebrali a provedli mi na pravé ledvině vývod. Na levé ledvině však docházelo k městnání.Ledvina snížila svou činnost na 20%. Pan doktor mi na začátku letošního roku provedl nefrostomii. Byla jsem na vyšetření ledvin, kde v levé ledvině podezřelý útvar. Při operaci pan doktor část vyjmul a poslal rozbor zda se nejedná o rakovinu. Rozbor byl negativní. Prý se jedná o srůstu po zánětu ledviny. Při poslední kontrole mi pan doktor navrhl, abych se rozhodla zda chci ledvinu zachránit a vtom případě by provedl opětné spojení s pravou ledvinou a nebo levou ledvinu odebrat. Opravdu nevím co mám dělat. Nechce se mi zbavovat relativně zdravé ledviny. Co by pro mně tyto zásahy znamenaly v dalším životě. Děkuji předem za odpověď. Kučerová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 06. 2018

Dobrý den. Myslím, že když Vám lékař nabízí odstranění levé ledviny, která se podílí na celkové funkci ledvin jen z 20%, zvažuje přínos těch 20 procent proti nutnosti mít nefrostomii a s tím spojenými omezeními a možnými komplikacemi. Důležitá je i celková funkce ledvin. Pokud pravá ledvina pracuje dobře, může pro život stačit, i když je rovněž ohrožena komplikacemi z přítomné nefrostomie. Proto před rozhodnutím proberte rizika a přínosy obou řešení s ošetřujícím urologem, který ví o Vašich ledvinách všechny detaily.

Dobrý den pane doktore.
Po akutním selhání ledvin trpím jejich sníženou funkcí. Rád bych se zeptal, jakými prostředky se v těchto případech léčí chronická bolest (v mém případě silná bolest kolenních kloubů), respektive jaká léčiva jsou vhodná. Dle všeho nepřipadají v úvahu nesteroidní antirevmatika. Dle mého ortopeda připadá pak v úvahu pouze Tramadol, a paracetamol (paracetamol mi však nepomáhá). Je opravdu Tramadol v přiměřených dávkách max 100mg denně s hlediska ledvin bezpečný? A existují další relativně bezpečná analgetika, při jejichž užívání bych se nemusel bát dalšího ledvinového selhání?

Velice Vám děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 06. 2018

Nesteroidní antirevmatika snižují prokrvení ledvin , proto jsou obavy namístě ,ale jejich nežádoucí účinek je individuání.V pří­padě jejich užívání je nutno dbát na adekvátní přijem tekutin a pravidelně provádět kontroly funkce ledvin. Doporučují s analgetika jiná , vedle Vámi jmenovaných ještě Novalgin. Tramadol
je pacienty různě snášen , ale stran postižení ledvin je bezpečnější než nesteroidní antirevmatika.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz