Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, pane doktore. PROSÍM o radu a hlavně o uklidnění. Synovi (21 měsíců) byly na dnes na sonu diagnostikovány dve drobné cysty (4×3mm) v horním segmentu pravé ledviny. Jinak jsou ledviny normální svým tvarem, velikostí i uložením. Kontrolní sono nás čeká na podzim. Žádné potíže nemá, ultrazvuk proběhl z preventivních důvodů. Mám obrovský strach z polycystické choroby ledvin, ale dle pediatra takto polycystická ledvina nevypadá a drobné ojedinělé cysty jsou v pořádku. V klidu ale nejsem. Skutečně se nemusím obávat? Děkuji za Vaši odpověď. Jana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 07. 2019

Dobrý den, je to tak, jak říká Váš lékař, samotná přítomnost 2 prostých cyst nemusí signalizovat žádné onemocnění, ale samozřejmě nelze vyloučit, že cyst bude časem přibývat. Polycystické onemocnění ledvin typu dospělých je dědičné onemocnění a většinou je vysledovatelné v rodinné anamnéze. To, zda budete mít strach z polycystické choroby, nijak neovlivní další vývoj. Kontrolní ultrazvuky ukáží, zda cysty zůstanou osamocené. Naopak zbytečná úzkost a obavy může rodič přenášet na dítě. Často v rodinách nějaký bezvýznamný nález vede ke zbytečné traumatizaci nebo omezování dětí.

Dobry den, slysela jsem ze existuji leky , ktere zvysuji v tele protilatky. Na zaklade techto protilatek se nemuze transplantovat ledvina. tyto leky , ktere tyto protilatky obsahuji se pry davaji na dialyze, asi umyslne aby se zabranilo transplantaci. Je to mozne? Myslim umele vyvodit protilatky v tele?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 06. 2019

Dobrý den. Tvorba protilátek proti cizím antigenům je spouštěna kontaktem s těmito antigeny. To se stává například při podání krve, transplantaci orgánu. Žádné léky, které by se podávaly, aby úmyslně bránily transplantaci neexistují. Opravdu se domníváte, že by některý zdravotník měl zájem na bránění pacientovi v transplantaci?

Dobrý den, přítel (50 let-před cca 1,5 měsícem selhání ledvin-dědičná polycystická choroba obou ledvin) při dialýze omdlívá. Bylo mu doporučeno před dialýzou neužívat léky (concor,vigan­tol,dobegyt,a­gen).Dělá se mu ale špatně i po skončení dialýzi a už párkrát omdlel i na schodech při cestě domů. Prosím o radu, co by mohlo být příčinou. Měl dlouhodobě vysoký tlak a teď mu při dialýze naopak velmi klesá. Děkuji za pomoc. Nechutová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 06. 2019

Pokles krevního tlaku u pacientů je častý, doporučení neužívat před dialýzou léky snižující tlak je správné, z vašeho výčtu se to však netýká Vigantolu, což je D vitamín, a zpravidla se užívá 1× týdně . Pokud pacient v minulosti trpěl hypertensí je pokles tlaku velmi špatně snášen, neboť tělesný organismus je nastaven na jiné parametry. V průběhu času zpravidla projevy postupně ustupují , nicméně další možností je možné navýšení cílové hmotnosti pacienta po dialýze ,což však je možné učinit jen s ohledem na další parametry, především zdatnost srdce .Doporučuji tuto otázku ke konsultaci s ošetřujícím nefrologem

Dobrý večer, jsem 5 let po Tx. Kadaverozní ledviny. Kreatinin mám 82–100, poslední urea 3,2 dle lékařů v Ikem a HDS v Pelhřimově tedy normální stav. Jde tedy jen o to nechat si spravit aneurysma Shuntu, chci se zeptat jak tato operace probíhá a jaká jsou nutná předoperační vyšetření? Největší problém asi bude krvácení po operaci, mám PLT 60–80, po transplantaci jsem hodně krvácela, dle lékařů akutní hemoragická akutní anémie. Podány 3! Erymasy, stav upraven. Dá se případnému dalšímu krvácení předem zamezit? Mám KS: AB pos. a nechci případně zrujnovat krevní banku. Děkuji za odpověď,

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 04. 2019

Operace týkající se AV fistule většinou jsou prováděny bez nutnosti podávání krve

Lze provest schunt, kdyz TK je neustale pod 100? Cevnim lekarem mi bylo receno, nelze. Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 04. 2019

Ano, může být problém udržet AV fistuli bez trombózy u pacienta s hypotenzí

Dobrý den. Je mně 20 let a při mém základním onemocnění (Dent) mám polyurii, polydypsii, proteinurii, hyperkalciurii, mírnou anemii, hypertenzi, osteoporozu, CHRI CKD 3, snížená koncentrační schopnost ledvin aj – vlastně všechny projevy nemoci. A teď, proč píši – koncentrační schopnost u mě nyní prý víceméně vymizela. Je možné, že se ještě nějakým způsobem zlepší? A co to vlastně znamená? Já pozoruji hlavně velkou žízeň a množství moče – 9–10 l denně… Můžete mně, prosím, vysvětlit, co vlastně koncentrační schopnost ledvin přesně je a jaký může mít vliv na fci ledvin? Může urychlit jejich selhání? Děkuji mockrát. Gabriel

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 03. 2019

Klinické manifestace geneticky podmíněných onemocnění jsou vždy individuální .Pokud by vaše koncentrační schopnost úpně vymizela, musel by jste vymočit za den podstatně více než uváděných 10 l , neboť tzv. primárního ultrafiltrátu je průměrně 180 l na den. Funkční jednotkou ledvin je tzv. nefron, který se skládá glomerulu -klubíčka a tubulárního systému, kde se uplatňují koncentrační mechanismy.Jedná o velmi složitý proces, na kterém se podílí celé řada substancí včetně hormonů . Postupný pokles ledvinových funkcí je u Vás bohužel pravděpodobný, ale progrese , jak jsem se výše zmínil , je individuální , a je ovlivněna dalšími možný komplikacemi způsobnými především poruchou metabolismu vápníku .

Dobrý den, pane doktore. Viděla jsem vás v pátek v televizi a chtěla bych vás moc pozdravit. Byli jsme společně před lety na poznávacím zájezdu v Paříži a strávili jsme pro nás velmi příjemné asi dvě hodiny čekání na zpožděné letadlo. Zdravíme i vaši paní a přejeme krásné dny. Mejzlíkovi z Velkého Meziříčí

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 03. 2019

Dobrý den, moc děkuji za pozdrav!

Dobrý den,
V 16ti letech (nyní je mi 24let) jsem začala být sledována na nefrologii. Před dvěma lety jsem byla na biopsii ledvin, kde mi zjistili, že mám IGA nefropatii s významnou proteinurií (aktuálně 0,5g/l), hematurií a rozvýjející se FSGS. Na kontrole mi doktor říká, že funkce je stále dobrá (kreatin okolo 97). Prý je možné, že i s touto diagnózou a výsledkami nemusí dojít k selhání ledvin a mohou mi vydržet po celý život. Jaký na to máte názor vy? Jsem sledována 2× ročně a mám za sebou půl roku užívání kortikoidů. Děkuji za Váš názor!

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 03. 2019

Pokud je proteinurie nízká tj. 0,5g/den , krevní tlak není zvýšený je prognóza příznivější a k selhání ledvin dojít skutečně nemusí .Pravidelné sledování a dlouhodobá adekvátní terapie je však nutností.

Dobrý den, manžel je 8 let po transplantaci ledviny od rodinného příslušníka. Poslední 2 roky se jeho stav zhoršuje. kreatinin nyní 384, poslední rok ho začal trápit velmi vysoký tlak (nepamatuji si přesně hodnoty, ale většinou se jedná o hodnoty 195–210 na 110–130. celkově je velmi unavený, často ho trápí nesnesitelné bolesti hlavy, otoky, v poslední době se přidaly pocity na zvracení a zadychavani. na tlak již bere troje léky, ale stav je neměnný. nevím, zda má problém v komunikaci s lékařkou nebo si nepamatuje vše co mu říká (má občas problém se soustředěním). moc nosí pouze ranní, kdysi ji sbíral celý den, ikdyz měl výsledky dobře. je to tak v pořádku? dá se nějak odhadnout, kdy dojde k selhání ledvin? za poslední dva měsíce byl skok kreatininu o 40 jednotek. doktorka zatím o transplantaci nemluví. je možné i přesto navrhnout, že mu ji chci darovat a udělat testy? předem děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 02. 2019

Stávající hodnoty svědčí již pro závažné postižení transplantované ledviny ,pokud se objevují bolesti hlavy a další výše uvedené obtíže ,je nutno již zvážit další možnosti náhrady funkce ledvin. Doporučuji Vám doprovodit manžela na následující kontrolu , výše uvedené obtíže a vysoký tlak zkonsultovat s ošetřujícím nefrologem ,sdělit svůj záměr o dárcovství ledviny. Potřebné vyšetření moče lze nyní již provést z jednorázového ranního vzorku, celodenní sběr již není zpravidla nutný,vzestup kreatininu o 40 umol/l není zásadní .

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda člověk s transplantovanou ledvinou může sportovat bez omezení, například běhat, skákat, jezdit na kole…
předem děkuji za odpověď, Danuše

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 02. 2019

Rekreační kondiční sportovní aktivity jsou jistě přínosem , takže běhání, jízda na kole jistě ano , nevím však, co máte na mysli skákáním , vyloučil bych aktivity se zvýšeným rizikem pádu, neboť transplantovaná ledvina je uložena povrchněji a může být tak snadněji poškozena.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz