Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, prosím pěkně, mohu se nechat očkovat do ruky, kde mám av spojku? Není funkční, ale přece jen, předem děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 03. 2021

Očkování se provádí zevní stranu paže , očkovat se můžete .

Dobrý den, jsem po transplantaci ledviny a byla jsem na očkování proti Covidu 19. Mohu hned po očkování začít užívat antibiotika ZINAT ? Mám ho předepsaný dlouhodobě od urologa, vždy 10 dní v měsíci. Děkuji Dana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 03. 2021

Ano , provedené očkování nebrání pokračovat v zavedené dlouhodobé ATB profylaxi močového infektu .

Proc nejde zajistit ockovani v nemocnici ,kde se dialyzujete? Proc nekde to jde? Vim, zalezi na lidech a ty asi nejsou vsude, Ja jedu 300km daleko i kdyz neejdem v poradku. Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 02. 2021

Dialyzační střediska určitě chtějí své klienty očkovat, bohužel distribuce vakcín není v ČR jednotná, liší se mezi jednotlivými kraji. Oficiálně lze zatím očkovat jen v očkovacích centrech a to pacienty nad 80 let. Dialyzační střediska nemají většinou kapacitu se stát očkovacím centrem, ale tam, kde mají k očkovacímu centru blízko se mohou dohodnout na dodání očkovací látky pro své pacienty. Pravidla se rychle mění a proto není vyloučeno, že i dialyzační středisko bude moci své pacienty očkovat.

Dobrý den, podle jakých hodnot se odliší zánět močových cest (močového měchýře) od zánětu ledvin? Je to zvýšené CRP či ještě nějaké jiné laboratorní údaje z odběru krve a moči? Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 01. 2021

Zánět močového měchýře nemusí být provázen zvýšenou hladinou CRP , zatímco při zánětu ledvin, v užším slova akutní pyelonefritida , je hladina CRP zpravidla zvýšená desetinásobcích i více .Zvýšené množství bílých a červených krvinek v moči pak můžeme najít v obou případech.

Dobrý den, můj otec, kterému je nyní 65 let, zhruba před půl rokem musel kvůli nálezu nezhoubných nádorů na jeho ledvinách na operace, kde mu odebrali jednu celou ledvinu a kousek druhé, která zatím bez problému funguje.
Protože jeho vášní byl odjakživa silový trojboj a posilování s činkami, nechce se tohoto koníčku vzdát ani po těchto zákrocích. Ráda bych se tedy zeptala, jestli se nevylučuje přestat tomuto koníčku věnovat a jestli je nějak obzvláště rizikové chodit nadále na závody v tomto sportu. Děkuji za odpověď.

S pozdravem, Natálie

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 01. 2021

Váš otec jistě bude po těchto zákrocích sledován u příslušných specialistů , urologa,nefrologa, silový trojboj jistě není ideální sportovní aktivita , ale bližší informace mu sdělí výše uvedení specialisté, dle jeho aktuálního zdravotního stavu a laboratorních dat.

Dobry den pan doktor, mam transplatovanu tretiu oblicku 4 roky, konecne aspon tato funguju tak ako ma (darca matka). Co ma trapi je opakovany zapal mocoveho mechura kvoli bakterii ecoli. Za posledne mesiace som brala 2× atb Zinnat a Suprax, plus beriem Urowaxom. Bylinna liecba mi uz nezabera. Hrozia mi dalsie atb, beriem dlhodobo probiotika. Existuje pre mna v tejto situacii este ina moznost liecby? Pripadne ake atb by ste mi namiesto Supraxu odporucili?Uvazujem na akupunkturou,je pre mna vhodna? Dakujem za odpoved

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 01. 2021

Dobrý den. Infekce močových cest jsou častou komplikací po transplantaci ledviny. Zatímco tzv asymptomatická bakteriurie antibiotickou léčbu nevyžaduje, zánět močového měchýře nebo pyleonefritida vyžadují nasazení antibiotické léčby. Bylinná léčba má jen omezený, spíše preventivní efekt. Na symptomatickou infekci nestačí. Akupunktura není ověřenou metodou na léčbu infekce močových cest. Opakovaná léčba antibiotiky je často nutnou cenou za zachování funkce transplantované ledviny. Volba antibiotika vychází z výsledku kultivačního nálezu. Proto nelze říct, které antibiotikum je lepší. Zinnat a Suprax jsou cefalosporinová antibiotika s dobrou snášenlivostí a proto jsou často antibiotiky první volby.

Link: https://www.postgradualninefrologie.cz/…aci-ledviny/

Dobrý den, trápí mě nárůst hmotnosti po transplantaci. Za čtyři roky od úspěšné transplantace je to již více než 20 kg. Je mi 50 let.Dle lékaře je to otázka vůle, dle jiného následek imunosuprese, Prednisonu. Využila jsem nutriční poradnu IKEM, snažím se, mám dost pohybu i přiměřenou stravu. Kila navíc mi působí velkou únavu, pracuji i fyzicky a zmáhá mě to, a navíc, i když to není aktuální, se dostávám do situace, že bych se v případě selhání štěpu nemusela kvůli váze dočkat znovu zařazení do čekací listiny. Jak to je s účinky imunosupresiv? nevím, co ještě bych kromě stravy a cvičení mohla dělat, abych růst váhy alespoň zastavila? Děkuji, s pozdravem Jaroslava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 01. 2021

Dobrý den, o prednisonu je známo, že zlepšuje chuť k jídlu a pacienti přibírajíc na váze. Udržovací dávka po transplantaci však bývá minimální. Ostatní imunosupresivní léčba nemá popisovaný vliv na přibírání hmotnosti. Nadváha po transplantaci je u žen 2× častější než u mužů https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30737367/ Bohužel za navýšenou váhou se skrývá zvýšení procenta tuku v těle, nikoliv svalové hmoty https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30737367/ Bohužel jednoduché řešení neexistuje.

Dobry vecer,co mam delat kdyz uz po nekolikate nejsem dostatecne zdialyzovana?Za­cinam byt otekla hodne v obliceji , spatneji dycham, , mám otekle nohy. Dialyzacni masina neustale alarmuje, mam katetr permanentni pred 3 tydny nove napichla, zkontrolovany RTG.Nechci umirat , zkusila jsem uz hodne a neustale chcci bojovat o zivot. Je mi 55 let. Mam muze , pejska, maminku a vsichni se potrebujeme.De­kuji I.R.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 01. 2021

Dobrý den. Dostatečná dialýza je podmínkou úspěšné dialyzační léčby. Účinnost dialyzační léčby na odstraňování uremických toxinů se kontroluje při měsíčních odběrech, které se provádějí před a po dialýze. Kromě sledování parametrů jako je krevní obraz, hladina fosforu, vápníku, hormonu příštítných tělísek, parametrů zásob železa a podobně, je sledován parametr eKt/V. Na výsledek má hlavní vliv pokles hodnot močoviny (urey) po dialýze oproti hodnotám před dialýzou. Aby dialýza byla dlouhodobě dostatečná, je požadována hodnota nejméně 1,2. Na pokles má hlavní vliv délka dialýzy a rychlost průtoku krve během dialýzy. Přicpání nebo přisávání dialyzačního katetru je často příčinou nedostatečných průtoků a to vede k nedostatečné dialýze. Jedna nebo dvě nedostatečné dialýzy nemusí mít bezprostřední vliv na stav nemocného, ale pokud je dialyzační dávka nedostatečná dlouhodobě, vede k projevům urémie: únavě, slabosti, dušnosti, nechutenství. Samostatnou otázkou je dostatečné odstraňování vody. Převodnění rovněž vede k potížím: dušnosti, otokům, vysokému krevnímu tlaku. Vyřešit neprůchodnost katetru nemusí být jednoduché, zvláště pokud se jedná o poslední možnost cévního přístupu. Určitě lze při nízkých průtocích prodloužit dialýzu. Během delší dialýzy se lépe odstraní i přebytečná tekutina. Nedostatečnou funkci katetru může středisko konzultovat s kolegy z cévního centra, kde mohou provést angiografii katetru, výsledek konzultovat s cévním chirurgem. Výsledek může vést buď k podání trombolytické látky, úpravě polohy katetru nebo jeho výměně. Dostatečná dialýza by měla být společným cílem pacienta a personálu dialýzy.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je současná vakcína proti covidu-19 vhodná i pro pacienty po transplantaci ledviny. Děkuji Pavel

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 01. 2021

Ano. Vakcína od firmy Pfizer je jednoznačně vhodná a očkování vzhledem k vysokému riziku těžkého průběhu onemocnění u transplantovaných pacientů je nanejvýš žádoucí. Nejedná se o živou vakcínu, která není vhodná u pacientů s oslabenou imunitou.

Stanovisko výboru České společnosti pro orgánové transplantace lze nalézt na stránkách České nefrologické společnosti:

https://www.nefrol.cz/…eni-covid-19

Dobrý den, prosím..vlivem léčby Prednisonem ve cca osmi letech mi zůstal za krkem pozůstatek tzv. buvolího hrbu, je to ošklivé. Prosím, máte zkušenosti, co by se s tím dalo dělat, jistě nejsem sama? Pojišťovna odsátí tohoto tuku po léčbě nehradí.Předem mnohokrát děkuji a přeji pevné zdraví.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 01. 2021

Dobrý den, bohužel žádné zkušenosti s tím nemám.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz