Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat : jak vysoká hodnota CRP již svědčí pro akutní zánět ledvin (pyelonefritidu) a co se ještě považuje za „jenom“ zánět v močových cestách? A je zvýšená hodnota CRP i při chronickém zánětu ledvin (glomerulonefri­tidě)? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

24. 07. 2020

Takto otázka nestojí. Není žádná ostrá hranice, těžký zánět močového měchýře může mít vysoké CRP, v úvodu pyelonefritidy ještě CRP nemusí být zvýšeno. Pro chronickou glomerulonefritidu není zvýšení CRP typické

prosím o vysvětlení hodnot. Máma- věk 74 let cca rok na HD, poslední hodnoty z 7/2020 před HD: Kreat-573;Urea-17,60;KM-413,3;Ferrit-1497. Tahle hodnota je pro nás nejvíc zarážející. máme poslední cca 6 výsledků vyšetření z Biochemie a Ferrit stoupl za cca 5 měsíců z 780 na 1497. prosíme o vysvětlení o co se jedná a zdali se dá podíl nějak zastavit či snížit. Děkujeme Vám za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 07. 2020

Pravděpodobně máte na mysli Ferritin.Jedná se zásobní formu železa ,.Jeho zvýšená hladina může souviset s jeho podáváním pří dialýze , nebo s přítomnosti zánětu , kdy se hodnoty ferritinu rovněž zvyšují .Ošetřující lékař jistě tuto skutečnost zaregistroval a učiní adekvátní opatření .

Dobry vecer! Mam dotaz.Jsem 13 let dialyzovana.Pos­ledni dobou jsem začala padat.Zejmena když vstávám,nebo když se ohňů. Neni to příjemné a nekolikrát jsem už ztratila vědomí. Může to být způsobeno KO? Vše mám v pořádku dle lékařů. Snížili mi Erytropoetin a vše se zhoršilo. Poceni,padání i nízký krevní tlak. Dekuji I.R. Dialyza Brno

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 07. 2020

Nízký krevní obraz může vést ke slabosti, závratím, ale jeho hodnoty jsou měsíčně kontrolovány. Erytropetin je dávkován tak, aby hladina hemoglobinu se držela mezi 100 a 120. Vyšší hodnoty nejsou žádoucí, neboť jsou spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních komplikací. Bohužel tzv. dekapitace hypertenze, tedy stav, kdy pacient léta léčen pro vysoký krevní tlak přejde do stavu, kdy má naopak krevní tlak nízký i po vynechání léků na hypertenzi není úplně vzácný. Často je to spojeno se srdeční slabostí nebo srdeční vadou. Léčebně je to problém, léky na zvýšení krevního tlaku prakticky nejsou. Je proto nutné předcházet pádům. Při postavování měnit polohu postupně – nejdříve spustit nohy, posadit se, při postavení se stále přidržovat a chvíli postát na místě tak, aby v případě slabosti si pacient mohl zpět sednou, případně ulehnout na postel . Bohužel těžší stavy vyžadují pomoc a dohled druhé osoby.

Dobrý den, mám prosím dotaz, jestli se v mém případě při následujících laboratorních výsledcích cca měsíc starých (vybírám ty, které považuji za podstatné) může jednat o oslabení ledvinných funkcí : Moč normogram, urea 7,3 (před měsícem 5,3) kreatin 62, GF-MDRD 1,43ml/s (v únoru 1,33), GF-CKD-EPI větší než 1,5ml/s (v únoru 1,48). Po proběhlém vleklém zánětu močových cest z loňského roku mi zůstala bolest v oblasti ledvin, o které mě urologové (nezávisle jeden na druhém) ujišťují, že je muskosleletární, vertebronchální apod, prostě, že není od ledvin. Několikrát proveden ultrazvuk ledvin i 1× CT – vše v normě. Zhruba 15 let se léčím se zvýšeným tlakem. Stresů a úzkostí (které se prý ukládají hlavně v ledvinách) jsem prožila poměrně dost. Občas se cítím unavená, připadá mi, že to vůbec nejsem já, jaká jsem byla před tím onemocněním. Před cca 2 měsíci mi řekl léčitel, že ledviny jsou dost oslabené, od té doby piju na jeho radu, dle jeho receptu bylinkový čaj, kde jsou bylinky přímo na ledviny. Jiné obtíže nemám. Děkuji předem velmi za odpověď. Michaela

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 07. 2020

Uvedené výsledky svědčí pro normální glomerulární filtraci ledvin. Rozhodně se nejedná o „dost oslabené ledviny“

Dobrý den, při oboustranné calicolithiase jsou moje časové vyhlídky jaké? Stačí jen odhad, vím, že každý to má jinak.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 06. 2020

Pravděpodobně máte na mysli riziko selhání ledvin .Prognóza závisí na především na případných komplikacích, tj. blokáda vývodných močových cest, přítomnost infekce a je ovlivněna stávající úrovní ledvinových funkcí , která se vyjadřuje tzv. glomerulární fitrací.

Dobrý den pane doktore, mohl by jste mě prosím vysvětlit výsledky krve? UREA 4,7 mmol/l, S krea 81umol/l, MDRD 1,03 ml/s/1, 73m2, eGFKr 1,11ml/s/1,73m2 ,B-NE 0,434.Lékař mě k tomu řekl ,že je to v pořádku. Vzhledem k tomu že trpím dlouhodobě podivnou únavností až vyčerpáním a je mě stále nevolno až na zvracení.....mám obavu že se jedná o počáteční fázi selhávání ledvin. Otíkají mě oči. Je mě 63 let.Mám osteoporózu a beru D3 s vitamínem K, vápník a hořčík. Vše jsou to doplňky stravy.Jako laik se domnívám, že se mě vitamíny a minerály špatně vstřebávají. Mám i problém s trávením. Moje moč je divně cítit. Jinak než dříve. Ostatní výsledky jsou však naprosto bez odchylek. Je možné že bych při těchto hodnotách ohledně ledvin pociťovala tyto nepříjemné stavy?Moc děkuji za vysvětlení.Marie

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 05. 2020

Dobrý den, o selhání ledvin se nejedná, popisované potíže nelze přisuzovat selhávání ledvin.

Dobrý den pane doktore, dcera byla v 22 týdnu těhotenství na ultrazvuku ledvin. Miminko mělo obě ledviny v pořádku. Porodila holčičku ve 40 týdnu. V porodnici ji udělali ultrazvuk a zjistili podle ultrazvuku že levá ledvina je v pořádku a práva ledvina cystycka dysplazie ledviny. Za týden má jít s holčičkou na vyšetření ledvin. Holčičce jsou nyní 3 týdny. Čura i kaká normálně. Chtěla jsem se zeptat, jestli to může být ještě dobré a co to znamená. V rodině o nikom nevíme že by měl onemocnění ledvin. Moc děkuji za odpověď. Zdenka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 05. 2020

Dobrý den. Postižená ledvina se již nezlepší a vyšetření zřejmě ukážou, že ledvina nepracuje. K životu však stačí jedna ledvina bohatě a holčička by měla žít svůj život bez větších omezení. K tématu najdete odpovědi také v předchozích odpovědích: http://www.ledviny.cz/…a/dotaz/1347http://www.ledviny.cz/…na/dotaz/731

Dobrý den, mám novotvar 5 mm v korové zoně levé ledviny vdolní etáži nativně s vyšší denzitou. Je možné vyčkat s odstupem času jak se to bude vyvíjet? Nebo je potřeba operativně odstranit urychleně?
Děkuji Hana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 05. 2020

5 mm je na hranici detekovatelnosti. U takto malých útvarů lze těžko odhadovat, o co se jedná a těžkou předvídat další vývoj, proto kontrolní ultrazvuk nebo CT bude na místě. Pokud jde o překlep a tumor má velikost 5 cm, pak není na co čekat, pokud splňuje dalši charakteristiky nádoru. Diagnóza nádoru ledvin je založena na zobrazovacích metodách: Ultrazvuku a CT. Potvrzení, o jaký typ nádoru se jedná přichází většinou až s výsledkem histologického vyšetření odebraného vzorku, nejčastěji po operaci ledviny.

Dobrý den, prosím o radu.. lidem po tx se lázně nedávají, lze je však dát pro jiné, přidružené nemoci, trpím vyčerpáním, depresemi, částečným odvápněním kostí, na kterou diagnozu se nárok na lázně, prosím, vztahuje, Děkuji…

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 04. 2020

Může Vám poradit Váš praktický lékař , je možné zvážit lázeňskou léčbu v souvislosti s rizikovými faktory aterosklerózy. Stran uváděných depresí se můžete obrátit na psychiatra a problematiku kostního postižení konsultovat s revmatologem .

Dobrý den,syn 16 let dělá závodně atletiku běh, má diagn.N182 chron.onem.ledvin stadium 2 prosím o radu jaké může doplňky stravy protein atd.děkuji předem moc za odpověd Hrušková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 04. 2020

Zvýšený příjem bílkovin především ve formě proteinových koncentrátů není u pacientů s chronickým zánětem ledvin zcela bez rizika .Pokud je v moči patologicky zvýšené množství bílkoviny není možné proteinové koncentráty doporučit. Pokud je bílkovina v moči v tzv. fyziologických mezích , pak je to otázka pro ošetřujícího nefrologa , který má veškeré další potřebné informace stran postižení ledvin Vašeho syna.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz