Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobry den prajem. Chcela by som sa spytat, ci klesajuce hodnoty glomerularnej filtracie ladvin je mozne nejakym sposobom zastavit, alebo spomalit a ci je potrebne vysetrenie nefrologom? Rada by som tiez nejake kilecka zhodila pomocou bielkovinovej keto diety. Je to mozne?
Vysetrenie som si dala urobit za posledne tri roky v laboratoriu pri navsteve v Toronte. Podla vysledkov som v stadiu mierne az stredne znizenej funkcie ladvin. V aprili 2016 bol creatinine 78 umol/L, referencne hodnoty :60–115 umol/L; eGFR zistena 72,pricom hodnoty 60–89 ml/min/1.73 m2 su znakom mierne az stredne znizenej funkcie ladvin. V aprili 2017 mi bola zistena hodnota creatinine 91 umol/L, ref. hodnoty:50–100 umol/L; eGFR bola zistena 59,pricom ref. hodn. 45–59ml/min/1.73m2 je povazovana za mierne az stredne znizena funkcia ladvin. V aprili 2018 som mala zisteny creatinine 105, ref. hodnoty:50–100umol/L; eGFR zistena hodnota 49,ref.hodn.45–59ml/min/1.73m2 je povazovana za stredne znizenu funkciu ladvin.Klesajuce hodnoty ma znepokojuju. Mam 62 rokov. Dakujem za odpoved. Drahoslava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 05. 2018

Výsledky ukazují rostoucí hladinu kreatininu. Pokud po dobu sledování máte stejnou váhu, stejný životní styl, pak výsledky skutečně mohou svědčit pro klesající funkci ledvin. V tom případě je vhodné celkové interní nebo nefrologické vyšetření, které odhalí, zda jsou přítomny známky onemocnění ledvin – např. přítomnost bílkoviny v moči, krve v moči, zda nemáte hypertenzi, obezitu, cukrovku nebo jiné onemocnění, které mohou být příčinou klesající funkce. Pokud jste naopak v posledních 3 letech změnila svůj životní styl – více sportujete, máte větší podíl svalové hmoty nebo jen prostě jíte více masa a bílkovin, nemusí rostoucí hladina kreatininu v uvedeném rozmezí být známkou onemocnění ledvin.

Dobrý den,při odchodu z porodnice jsne byli s dcerou odesláni na UTZ ledvin, pro nález štíhlé pánvičky na levé ledvině. V 6 týdnech dle UTZ levá ledvina 4,1×1,9cm, štíhlá panvička v podélne projekci, APIR 5mm, nez dilatace kalichop.syst­.s dobrou difer.centr.echo­komplexu. Pravá ledvina 4,3×2,3 cm bez patologie. Nyni v 4,5 měsíci.kon­trola a nález byl: levá ledvina 4,8×2,1 cm, štíhlá panvička v podélné projekci, APIR 5,2mm a pravá ledvina 5,5×2,3 cm, štíhlá panvička v podélné projekci, APIR 5,2 mm.

Lékařka nám akorát řekla, že máme hlídat zápach moči. A kontrola za půl roku.

Můžete mi prosím říci, co to tedy dcera má? Máme se něčeho obávat? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 05. 2018

Vaše ošetřující lékařka se obává možného rizika močové infekce ,která se může projevit zápachem moče.Dle popisu ultrazvukový nález však t.č. závažný není , doporučená kontrola, pokud se nevyskytne močová infekce, je adekvátní .

Dobry den. Mam 36 rokov a adpkd zatial 1 stadium ochorenia a chcel by som sa spytat, ci a kedy by sa tato nemoc mohla zacat liecit liekmi ako: tolvaptan, samsca, jinarc v cechach alebo na slovensku, kedze viacere krajiny uz tento liek pouzivaju, popripade ake dostupne liecby uz existuju. Dakujem za odpoved a prajem pekny den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 05. 2018

Pokud mi je známo, tolvaptan je nyní schválen za sponění řady podmínek u některých pacientů v USA, v ČR není v běžné distribuci a nemá schválenou úhradu. Výsledky studií o přínosu léku nejsou zcela jednoznačné, jsou obavy z vedlejších účinků a cena preparátu je nyní vysoká. V žádném případě lék není schopen nemoc zastavit. Na zpomalení progrese nemoci má vliv výborná kontrola krevního tlaku a vysoký příjem tekutin.

http://www.sukl.cz/…n/search.php?…

Dobrý den, manžel 33 let, je 8 let po heminefectomii a reimplantaci ureteru vpravo, postupně mu stoupá kreatinin, nyní ho má 193, urea 15,3, K 5,72, bílkovina v moči 2. Znamená to, že mu selhávají ledviny? Subjektivně se cítí dobře, nic ho netrápí. Kdy se zahajuje dialýza? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 05. 2018

Stávající hodnoty skutečně signalizují selhávání ledvin , funkční rezerva ledvin je však tak velká, že při stávajících hodnotách nemusí mít žádné obtíže . Dialýza se zahajuje při hodnotách kreatininu podstatně vyšších, ale nezáleží jen na laboratorních datech , ale i na celkovém stavu pacienta.Váš manžel má nyní vyšší hladinu draslíku, měl by omezovat ovoce, kde je draslík zastoupen nejvíce a poradit se svým lékařem o případné úpravě léčby .

Dobrý den,mám jít na menší operační zákrok,chodím na dialyzu,ale mám problém s draslíkem,na dialyze mi brali krev,a měla jsem draslík 4.00,a druhy den v nemocnici jsem měla 6,9,a přitom jsem málo jedla,tak zákrok se nekonal je to možný aby se zvedl o tolik drasík za 1.den?Děkuji za odpověd.Marta.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 04. 2018

Vámi uváděný vzestup draslíku do druhého dne je při stabilisovaném stavu málo obvyklý. Jeho hladinu můžete ovlivnit omezením příjmu ovoce , nyní především banánů, případně po poradě s Vaším lékařem je možno v souvislosti s plánovanou operací užít tz. vazače draslíku- Calcium Resonium .

Dobry den,muj tatinek rocnik 1953 zacal chodit na dialyzu.Je po transplantaci ledviny pred 9 lety a nyni jiz nefunguje.Chtela bych se zeptat jestli je normalni ze po zahajeni dialyzy prestal mocit?Pred tim mocil cca 1l/denne a jeste jeden dotaz:Tatinek chodi o holi a vzdy kdyz se vrati z dialyzy nemuze chodit ani se poradne postavit na nohy..druhy den je vse v poradku.Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 04. 2018

Dobrý den, důvodem opětného zahájení dialýzy je selhání transplantované ledviny. Selhání je doprovázeno ztrátou diurézy – močení. Slabost po dialýze může souviset s poklesem tlaku, rychlé změny po dialýze u některých pacientů vyvolávají slabost. Častou příčinou slabosti po dialýze je nízký krevní tlak, proto je nutno probrat užívanou medikaci a suchou váhu probrat s ošetřující lékařkou nebo lékařem.

Dobrý den. Je mně 20 let, mám CHRI CKD 4. stupně – GF 0,36 ml/s, k tomu osteoporoza páteře – skóre –3,8. Nyní se přidává anemie – ery 3,78, leu 11,96, hemoglobin 110, hematokrit 0,315, ostatní hodnoty v normě, jen ještě neutrofilní segment 43,8. Údajně se již taky jedná o následek CHRI. Chci se zeptat – léčí se již tato anemie, příp. při jakých hodnotách? V posledním týdnu jsem 2× krvácel z nosu – vcelku dost, může to nějak souviset s ledvinama nebo chudokrevností a mám se o tom nefrologovi zmínit (výsledky jsou 3 týdny staré)? Kdy se mám začít zajímat o případnou náhradu ledvin – ke zhoršení do CKD 4 došlo před cca rokem? Děkuji předem za odpověď. Horký

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 04. 2018

Změny kostní struktury a chudokrevnost jsou při ledvinové nedostatečnosti 4. stupně obvyklé . Dle dalších laboratorních parametrů se do léčby zařazuj léky ovlivňující látkovou výměnu vápníku a fosforu.Léčba chodokrevnosti se obvyklé zahajuje při nižší hodnotách , ale rovněž je nutno zohlednit celkový stav a případná další postižení . O krvácení z nosu se svému lékaři určitě zmiňtě, může být i projevem vysokého tlaku. O způsobu náhrady funkce ledvin je třeba se již určitě informovat u svého ošetřujícího nefrologa,který Vám rovněž sdělí pravděpodobnou prognózu dle příčiny Vašeho postižení ledvin.

Dekuji za odpoved na muj dotaz. Mam vsak jeste jeden dotaz. Je mozne aby se pacientum na dialyze podavaly bez jejich svoleni leky , ktere nejsou povoleny? Myslim tim testovani lekku na pacientech. Po podani sedativ mam hypotenze, ktere me hodne omezuji v zivote. A pravdepodobne se nejedna jen o sedativa.Dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 04. 2018

Nikdo nikdy Vám nepodal nepovolený lék. Nikdo na Vás netestoval neschválené léky. Nikdo netestuje léky bez souhlasu pacienta s účastí ve studii. V rámci řešení akutních stavů při dialýze – například podání léků a infuze při hypotenzi, glukozy při hypoglykemii a podobně není nutný žádný nový souhlas. Tato opatření jsou součástí léčby, se kterou tím, že se na ní dostavíte, souhlasíte.

Jsem devet let 3 krat tydne dialyzovana. Mam vysoky Fosfor a tak mi bylo doporuceno jist pred jidlem tablety Renvely nebo Fosrenol. Davkovani 12 krat denne. Neni to moc ? Mam pry si tyto tablety drtit a sypat na jidlo. Prasek pry bude pro me ucinejsi. Nejak se mi nezda ani davkovani ani drceni. Proto bych se chtela poradit. Dekuji Ilona Rysava, pacientka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 03. 2018

Dobrý den paní Ryšavá. Vazače fosforu se neužívají před jídlem, ale současně s jídlem. Dávkování 12× denně by přicházelo do úvahy pouze tehdy, když byste během dne jedla 12×, což nebývá běžné. Běžně se jí 3× nebo 4× denně a současně s jídlem jsou užívány tablety vazačů. Renvela se polyká celá. Fosrenol se buď může rozdrtit na velmi jemný prášek a ten smíchat jídlem, nebo se má během jídla cucat jako bonbon a rozpustit úplně v ústech. Po polknutí celé nebo části tablety se již dále v žaludku a střevě nerozpustí a je proto neúčinný. Počet tablet se řídí hladinou fosforu a druhem jídla: pokud jíte jídlo s vysokým obsahem fosforu, užijete více tablet, naopak při jídle, které má fosforu málo, užijete méně tablet. Přesnější návod na dávkováni podle typu jídla Vám rádi poskytne sestřička na dialýze, která má na starosti výživové poradenství.

V těhotenství jsem podstoupila všechna vyšetření, která dopadla výborně. Po porodu byla však mému synovi diagnostikována podkovovitá ledvina. Jak je možné, že se na to nepřišlo již v těhotenství? Dle všech vyšetření měl syn dvě fungující ledviny. Bude můj syn žít normální život bez omezení? Děkuji Vám moc za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 03. 2018

Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření prokazuje netypické – horizontální uložení levé ledviny, která je propojena „můstkem“ s pravou ledvinou. Jedná se o vývojovou anomálii, tedy stav, který vybočuje z normy, na druhou stravu ve většině případů tento nález nemá negativní vliv na funkci ledvin. Vyšetření v těhotentví a vyšetření dítěte se liší přesností, navíc případný záchyt tohoto nálezu v těhotenství by neměl na nic vliv. Popisovaná anomálie tedy není nemoc a dítě nevyžaduje z tohoto důvodu žádnou zvláštní péči.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz