Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, po nádoru ledviny mi byla 1 ledvina odebrána, před 5 lety. Musela jsem opustit práci v bance, která byla dost náročná časově , téměr celý den, další také, nezvládla jsem směnný provoz, nyní pracuji na přerušovanou pracovní dobu. Mám nárok na částečný invalidní důchod ? Prosím o radu.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 07. 2018

Pro invaliditu je rozhodující stav Vaší zbylé ledvin , obraťte se na svého praktického lékaře, který její zdatnost vyšetří stanovením příslušných látek v krvi a podá Vám další informace.

Dobrý den, můj syn (37let)prodělává chemoterapeutickou léčbu. Vzhledem k otokům kolem nádoru v mozku mu byly naordinovány také kortikoidy. Při užívání kortikoidů se cítí být velice sláb. Dále se neustále zvyšuje jeho tělesná hmotnost. Napadlo mne, že jeho ledviny nestačí utáhnout takovou zátěž. Proto je již půl roku, co je v léčení velice sláb, unaven. Snaží se hodně pít, ráno absolvuje dlouhé procházky.Jeho onkologičtí lékaři zkoumají pouze nádor. Ovšem jeho celkový stav neřeší. Mají pouze svůj obor. Nevíme, na koho se máme dále obrátit? Děkuji Vám předem za odpověď Alena

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2018

Zadržování tekutin a následný nárůst hmotnosti je po kortikoidech obvyklé .V průběhu chemoterapeutické léčby jsou funkce ledvin pravidelně kontrolovány vyšetřením příslušných parametrů při odběrech krve, pokud by došlo k poškození ledvin ošetřující onkolog by vás jistě o této skutečnosti informoval a doporučil by Vám nefrologické vyšetření .

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu z výsledku sono vyšetření : v malé pánvi nezachycena heterogenní tkáň, CD bez tekutiny, st.p.HE+AT, ledviny in loco typico, vlevo komp. hypertrofická ledvina dromdárovitého tvaru, bez patologie, vpravo malá svrašťující se ledvina bez lož.změn. Lab.:kreatin 92,5 Děkuji za odpověď, zdraví A.D.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2018

Vyšetření konstatuje stav po gynekologické operaci , zmenšenou pravou ledvinu , zvětšení levé ledviny , která se snaží nahradit předpokládanou sníženou funkci ledviny pravé. Dromedárovitý tvar znamená vyklenutí kontury ,nejedná se o patologii . Hladina kreatininu je obvyklá,nesig­nalisuje celkové zhoršení čistící schopnosti ledvin .

Dobrý den, v r.2015 mě byla zjištěna rakovina v močovém měchýři. Po poradě s urologem mě močový měchýř a dělohu odebrali a provedli mi na pravé ledvině vývod. Na levé ledvině však docházelo k městnání.Ledvina snížila svou činnost na 20%. Pan doktor mi na začátku letošního roku provedl nefrostomii. Byla jsem na vyšetření ledvin, kde v levé ledvině podezřelý útvar. Při operaci pan doktor část vyjmul a poslal rozbor zda se nejedná o rakovinu. Rozbor byl negativní. Prý se jedná o srůstu po zánětu ledviny. Při poslední kontrole mi pan doktor navrhl, abych se rozhodla zda chci ledvinu zachránit a vtom případě by provedl opětné spojení s pravou ledvinou a nebo levou ledvinu odebrat. Opravdu nevím co mám dělat. Nechce se mi zbavovat relativně zdravé ledviny. Co by pro mně tyto zásahy znamenaly v dalším životě. Děkuji předem za odpověď. Kučerová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 06. 2018

Dobrý den. Myslím, že když Vám lékař nabízí odstranění levé ledviny, která se podílí na celkové funkci ledvin jen z 20%, zvažuje přínos těch 20 procent proti nutnosti mít nefrostomii a s tím spojenými omezeními a možnými komplikacemi. Důležitá je i celková funkce ledvin. Pokud pravá ledvina pracuje dobře, může pro život stačit, i když je rovněž ohrožena komplikacemi z přítomné nefrostomie. Proto před rozhodnutím proberte rizika a přínosy obou řešení s ošetřujícím urologem, který ví o Vašich ledvinách všechny detaily.

Dobrý den pane doktore.
Po akutním selhání ledvin trpím jejich sníženou funkcí. Rád bych se zeptal, jakými prostředky se v těchto případech léčí chronická bolest (v mém případě silná bolest kolenních kloubů), respektive jaká léčiva jsou vhodná. Dle všeho nepřipadají v úvahu nesteroidní antirevmatika. Dle mého ortopeda připadá pak v úvahu pouze Tramadol, a paracetamol (paracetamol mi však nepomáhá). Je opravdu Tramadol v přiměřených dávkách max 100mg denně s hlediska ledvin bezpečný? A existují další relativně bezpečná analgetika, při jejichž užívání bych se nemusel bát dalšího ledvinového selhání?

Velice Vám děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 06. 2018

Nesteroidní antirevmatika snižují prokrvení ledvin , proto jsou obavy namístě ,ale jejich nežádoucí účinek je individuání.V pří­padě jejich užívání je nutno dbát na adekvátní přijem tekutin a pravidelně provádět kontroly funkce ledvin. Doporučují s analgetika jiná , vedle Vámi jmenovaných ještě Novalgin. Tramadol
je pacienty různě snášen , ale stran postižení ledvin je bezpečnější než nesteroidní antirevmatika.

Dobry den prajem. Chcela by som sa spytat, ci klesajuce hodnoty glomerularnej filtracie ladvin je mozne nejakym sposobom zastavit, alebo spomalit a ci je potrebne vysetrenie nefrologom? Rada by som tiez nejake kilecka zhodila pomocou bielkovinovej keto diety. Je to mozne?
Vysetrenie som si dala urobit za posledne tri roky v laboratoriu pri navsteve v Toronte. Podla vysledkov som v stadiu mierne az stredne znizenej funkcie ladvin. V aprili 2016 bol creatinine 78 umol/L, referencne hodnoty :60–115 umol/L; eGFR zistena 72,pricom hodnoty 60–89 ml/min/1.73 m2 su znakom mierne az stredne znizenej funkcie ladvin. V aprili 2017 mi bola zistena hodnota creatinine 91 umol/L, ref. hodnoty:50–100 umol/L; eGFR bola zistena 59,pricom ref. hodn. 45–59ml/min/1.73m2 je povazovana za mierne az stredne znizena funkcia ladvin. V aprili 2018 som mala zisteny creatinine 105, ref. hodnoty:50–100umol/L; eGFR zistena hodnota 49,ref.hodn.45–59ml/min/1.73m2 je povazovana za stredne znizenu funkciu ladvin.Klesajuce hodnoty ma znepokojuju. Mam 62 rokov. Dakujem za odpoved. Drahoslava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 05. 2018

Výsledky ukazují rostoucí hladinu kreatininu. Pokud po dobu sledování máte stejnou váhu, stejný životní styl, pak výsledky skutečně mohou svědčit pro klesající funkci ledvin. V tom případě je vhodné celkové interní nebo nefrologické vyšetření, které odhalí, zda jsou přítomny známky onemocnění ledvin – např. přítomnost bílkoviny v moči, krve v moči, zda nemáte hypertenzi, obezitu, cukrovku nebo jiné onemocnění, které mohou být příčinou klesající funkce. Pokud jste naopak v posledních 3 letech změnila svůj životní styl – více sportujete, máte větší podíl svalové hmoty nebo jen prostě jíte více masa a bílkovin, nemusí rostoucí hladina kreatininu v uvedeném rozmezí být známkou onemocnění ledvin.

Dobrý den,při odchodu z porodnice jsne byli s dcerou odesláni na UTZ ledvin, pro nález štíhlé pánvičky na levé ledvině. V 6 týdnech dle UTZ levá ledvina 4,1×1,9cm, štíhlá panvička v podélne projekci, APIR 5mm, nez dilatace kalichop.syst­.s dobrou difer.centr.echo­komplexu. Pravá ledvina 4,3×2,3 cm bez patologie. Nyni v 4,5 měsíci.kon­trola a nález byl: levá ledvina 4,8×2,1 cm, štíhlá panvička v podélné projekci, APIR 5,2mm a pravá ledvina 5,5×2,3 cm, štíhlá panvička v podélné projekci, APIR 5,2 mm.

Lékařka nám akorát řekla, že máme hlídat zápach moči. A kontrola za půl roku.

Můžete mi prosím říci, co to tedy dcera má? Máme se něčeho obávat? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 05. 2018

Vaše ošetřující lékařka se obává možného rizika močové infekce ,která se může projevit zápachem moče.Dle popisu ultrazvukový nález však t.č. závažný není , doporučená kontrola, pokud se nevyskytne močová infekce, je adekvátní .

Dobry den. Mam 36 rokov a adpkd zatial 1 stadium ochorenia a chcel by som sa spytat, ci a kedy by sa tato nemoc mohla zacat liecit liekmi ako: tolvaptan, samsca, jinarc v cechach alebo na slovensku, kedze viacere krajiny uz tento liek pouzivaju, popripade ake dostupne liecby uz existuju. Dakujem za odpoved a prajem pekny den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 05. 2018

Pokud mi je známo, tolvaptan je nyní schválen za sponění řady podmínek u některých pacientů v USA, v ČR není v běžné distribuci a nemá schválenou úhradu. Výsledky studií o přínosu léku nejsou zcela jednoznačné, jsou obavy z vedlejších účinků a cena preparátu je nyní vysoká. V žádném případě lék není schopen nemoc zastavit. Na zpomalení progrese nemoci má vliv výborná kontrola krevního tlaku a vysoký příjem tekutin.

http://www.sukl.cz/…n/search.php?…

Dobry den. Mam 36 rokov a adpkd zatial 1 stadium ochorenia a chcel by som sa spytat, ci a kedy by sa tato nemoc mohla zacat liecit liekmi ako: tolvaptan, samsca, jinarc v cechach alebo na slovensku, kedze viacere krajiny uz tento liek pouzivaju, popripade ake dostupne liecby uz existuju. Dakujem za odpoved a prajem pekny den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 05. 2018

Tolvaptan není u nás stále z indikace léčby polycystických ledvin dostupný. Na druhou stranu velmi podobný efekt má dostatečný příjme tekutin – doporučuje se 3–4 litry denně.

Dobrý den. Moje dcera čeka miminko a dozvěděla se z ultrazvuku, že se ji narodí holčička s třetí ledvinou. Chtěla jsem se zeptat jestli je to pro dítě nebezpečné a jak se to může vůbec stát. Moc děkuji za odpověd. S pozdravem Chytrá

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 05. 2018

Pokud budou dobře vyvinuty močové cesty, nemělo by to mít na život dítěte žádný vliv. Někdy mohou anomálie v močových cestách spojeny s častějším výskytem infekcí, ale většinou jsou bez potíží.

Stránkování: 1 2 3 4 5

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz