Jste zde: Ledviny.cz Poradnaléky

léky

Dobrý den pán doktor ! Som 60 ročná pac. s diagnozami – chronická glomerulonefritída CKD 3 št. – 7 rokov cyklosporín A … kreat.166 umol/l , urea 12.3 mmol/l GF 0,71 … Autoimúnna hypotyreóza, artériová hypertenzia, Sjogrenov syndróm… Asi 6 rokov užívam Frontin 0,5 mg večer… Moje problémy sa vyhrotili za posledné 3 mesiace. Mám veľké problémy so suchosťou slizníc, nedostatkom tvorby slín, suchým jazykom. Jazyk nie je schopný posunúť potravu – príjem potravy a tekutín je problematický. Ráno to ešte ako tak ide, ale vo večerných hodinách je príjem potravy a aj liekov priam nemožný. Mám až panický strach že vdýchnem potravu. Piť dokážem len po jednom hlte… Schudla som asi 5 kg. Zhoršenie problému s hltanim som pripisovala najskôr psychickým problémom, potom som upodozrievala liek na tlak – Vasopentol . Bol vymenený za Ebrantil . Okrem toho užívam na tlak aj Nebilet… Problém s posuvaním potravy ale stále pretrváva . Pred rokom som bola na reumatológii – vtedy som nemala také závažné problémy. Ponúkli mi liečbu antimalarikami – Plaquenilom. Nakoľko užívam viacero liekov, s ohľadom na obličky som sa rozhodla , že problémy budem riešiť symptomaticky. Používam spray na zvlhčovanie ústnej dutiny. Moc to ale nepomáha. Neviem si predstaviť, ako ďalej , ako zabezpečiť dostatok tekutín…Prosím o radu ako riešiť urýchlene tento pre mňa závažný problém , tiež Váš názor na liečbu Plaquenilom .

Ďakujem Vám za odpoveď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 06. 2011

Sjogrenův sy je systémové autoikmunitní onemocnění , pro které je suchost sliznic typická.Proto si mu také říká sicca syndrom- tj. suchý.Toto onemocnění patří do kompetence revmatologa, proto Vám doporučuji tohoto odborníka vyhledat a Váš problém s ním zkonsultovat včetně dosavadní léčby.Vámi uváděna ledvinová nedostatečnost by se na suchosti neměla podílet, rovněž Vámi uvedené léky suchost v ústech zpravidla nedělají, spíše Ebrantil, který Vám byl vysazen. Plaquenil je běžný lék v revmatologii, zpravidla je dobře snášen, v některých případech může vyvolat oční obtíže.

Dobrý deň pán doktor ! Som 60 ročná pac. s diagnozami – chronická glomerulonefritída CKD 3 št. – 7 rokov cyklosporín A / kreat.166 umol/l , urea 12.3 mmol/l GF 0.71, K4.4mmol /l /, Autoimúnna hypotyreóza, artériová hypertenzia, Sjogrenov syndróm… Moj problém sa týka pravdepodobne lieku na tlak – Vasopentol 160 mg. Je to účinná látka valsartan – v Čechách sa predáva pod názvom Blessin 160 mg. V kombinácii s Nebiletom 5 mg mi valsartan výborne držal tlak a aj keď ma trápili veľmi bolestivé nočné kŕče, bola som rada, že sa mi tlak stabilizoval. Užívam tieto lieky cca 4 mesiace . Postupne sa nenápadne začali objavovať problémy s prijímaním potravy. Došlo to tak ďaleko, že t. č. jazyk vačšinou nedokáže posunúť potravu – iba ju omieľam v ústach, trpí pitný režim, schudla som za mesiac 5 kg. Ak je to možné – prosím o akúkoľvek radu – ako urýchlene riešiť tento pre mňa závažbý problém. Ak by mohol byť na príčine obtiaží valsartan, aký liek pridať k Nebiletu 5 mg – s ohľadom na chronickú glomerulonefritídu a Sjogrenov syndrom . V minulosti som užívala Lacipil – žiaľ musela som ho vysadiť pre erytém na oboch predkoleniach …Z Agenu mi – puchli nohy… Kardiologické vyšetrenie Dg : Ischemická choroba srdca so stabilnou AP kard. komp.s funkčnou extrasystoliou kard.komp. Sek. Art hypertenzia. Ďakujem Vám pán doktor za Váš čas a snáď aj radu. Prajem Vám krásne leto a príjemnú dovolenku

S pozdravom Klára

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 07. 2011

Dobrý den. Pokud se objeví nežádoucí účinky léku, které výrazně pacienta obtěžují a způsobují problémy, je nutné toto probrat s ošetřujícím lékařem a dohodnout se na změně léků. Jiná možnost není. Vysazením léku také zjistíte, zda potíže byly skutečně způsobené lékem nebo zda s lékem nesouvisely.

Dobrý den, mé mamince byla diagnostikována nefrotická proteinurie, stpeň poškození ledvin 2–3.Maminka se léčí 17 let s ulcerozní kolitidou a vyšším tlakem.Na onemocnění ledvin jí byl předepsán Prednison 60mg denně, ten ale hodně špatně snášela,nespala i přes léky na spaní, rozmazané vidění a hlavně vysoký tlak, při kontrole jí byl naměřen tlak 215/120 a tak jí byl Prednison ubrán a přidány léky na tlak, nyní po 8 týdnech léčby Prednisonem ošetřující lékař začal ubírat Prednison z důvodu hodně špatné reakce na lék a dle výsledků maminka na lék vůbec nereaguje.Nyní je na 20mg denně a tlak i přes léky má hodně vysoký, hlavně ráno kolem 200/100–115, odpoledne už lepší 160/100. Lékař chce Prednison vysazovat úplně, o další léčbě zatím nemluvil.Existuje nějaký jiný lék, který by maminka mohla užívat nabo jaký postup byste doporučil vy?Jen musím podotknout, že maminka po celou dobu léčby chodí do práce, může to mít také vliv na léčbu? Děkuji moc za odověď Michala

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 10. 2011

V případě nefrotické proteinurie je Prednison prvním lékem volby . Předpokládaná doba ,kdy můžeme očekávat snížení proteinurie je cca 3 měsíce, pak v případě neúspěchu je nutno terapii změnit .Ke stanovení dalšího léčebného postupnu je však vhodné provést renální biopsii, t.j.odebrání vzorku ledviny k mikroskopickému vyšetření .Toto vyšetření má však určitá rizika,zvláště u pacientů ve vyšším věku.Tuto problematiku s vaší maminkou Váš ošetřující nefrolog jistě probere. Prednison má bohužel četné nežádoucí účinky, není lékem snižující krevní tlak ,takže k úpravě hypertense je nutno nasadit další léky.

Dobrý den! Manžel je 3roky po transplantaci ledviny, pravidelně bere léky (imunosupresiva,…) Když onemocní kašlem a rýmou – jaké léky si může koupit, aby to nenarušilo jeho léčbu a neublížilo mu to? Nebo musí i s nachlazením k lékaři? Děkuji. Dagmara

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

29. 01. 2012

Dobrý deň. Váš manžel po transplantácií berie lieky, ktoré majú zabezpečiť, aby organizmus nereagoval na transplantovaný orgán – iminosupresíva. Tieto lieky majú však tú vlastnosť, že znižujú obranyschopnosť aj proti virusom, bakteriam, protinádorovú imunitu a pod. Dávka však nie je taká velká, aby bol zvyšene ohrozený na zdraví, ale riziko ochorenia je vždy väčšie ako pri ostatnej, zdravej populácií. Tieo lieky sa vo väčšine prípadov berú v určitých kombináciach. Pri bežnej viroze – nekomplikovane prechladnutie, je postačujúce symptomatické liečenie – antipyretiká, lieky na kašeľ, Cvit a pod. Pri vyšších teplotách, závažnejšom priebehu, neustupujúcich príznakoch, resp. pri komplikovaných predchádzajúcich ochoreniach je dobre, aby stav skontroloval lekár. Antibiotiká sú na zvážení lekára. Podávanie antipyretík – Acylpyrin, Paralen by nemalo byť v bežnej dávke kontranidikované. Za určitých okolností však môže byť riziko ich interakcii väčšie, preto je vhodné toto prekonzultobvať pri návšteve transplantologickej amb., Tiež podávanie iných liekov – z bežných najmä sedatíva, môže ovplyvniť účinok imunosupresív. Ostatné liekiy sú len na predpis lekára, preto ich tu nezmieňujem. V strave je pri určitých imunosupresívach nevhodný grep.

Dobrý den, budu li užívat Prednison 5mg denně mnoho let,musím mít nutně přírůstky na váze a měsícovitý obličej,anebo toto při této malé dávce bývá spíše výjimkou..moc děkuji......

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 02. 2012

Snášenlivost kortikoidů je individuální, ale při dávce Prednison 5 mg denně se vámi uvedené příznaky zpravidla nevyskytují

Dobrý den vážení Páni Doktoři,chtěla bych vás poprosit , požádat o radu a pomoct, protože už nevíme kudy kam!!!! Mám Tatínka kterému je 55 let a chodí na Dialýzu v Teplicích , kde se bydlíme .. Tatínek má cukrovku a má vysoký ale honě vysoký krevní tlak , který mu né a né klesnout , má i 240 na 130. Léky které mu na tlak podávají absolutně nezabírají , tím pádem dostal Tatínek i mrtvici, která ale po pár minutách ustopila , dostal tu mrtvici dvakrát po dvou dnech , nyní je hospitalizován na Neurologii v Teplicích ,nic s ním nedělají , tlak mu jen naměří , ale nic mu na to nedají podle místních Doktorů, je jeho tlak prý v pořádku , Já si myslím , že to v pořádku přeci být nemůže , prosím Vás Páni Doktoři zda-li by jste mému otci nebyli nápomocní , nikdo nám nechce dát doporučení do nějaké lepší Nemocnice,nebo Kliniku ,kdyby jste nemohli Tatínka léčit někde u vás , alespon ho vyšetřit moc vás o to prosím , tady už ho lékaři odepisují , tak nám to naznačují ,moc vás ještě jednou prosím POMOŽTE NÁM už nevím jak a kam se obrátit. Tatínek už nemá chut do života, nechce se mu žít, protože mu lékaři tady v Teplicích nepomáhají. Psala jsem si tu s jedním Panem Dr.Který je ale ze Slovenska a ten mi poradil ,abych vám sem znova napsala, rád by mi pomohl, ale že je právě až na Slovensku ,tak by mi nemohl nějak pomoct ,takže píši sem Vám ještě jednou PROSÍM POMOŽTE ,mockrát vám předem děkuju za odpověd opravdu už nevíme jak dál. P.O. z Teplic

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 03. 2012

Dobrý den, bohužel existuje skupina pacientů, kterým ani kombinace několika léků v maximální dávce nedokáže tlak dobře redukovat. U pacienta na dialýze je první snahou o dosažení co nejnižší suché váhy, tedy zbavení pacienta přebytečné vody. Pacient mezi dialýzami by měl přibírat nejvíce 2,5 kg. Bohužel pacient, který se léčí na selhání ledvin v důsledku postižení ledviny cukrovkou a vysokým krevním tlakem patří mezi ty nejtěžší pacienty s nejhorší prognozou. Sama dialýza totiž nedokáže zastavit nemoc, poškozování cév a dalších orgánů pokračuje dále. Doporučuji vám obrátit se přímo na ošetřující lékaře vašeho otce, s nimi probrat současný zdravotní stav a co se dá pro zdraví udělat. Převoz na jinou kliniku ve stavu, kdy je pacient čerstvě po mrtvici, je závislý na dialýze může stav ještě zhoršit, ale je to třeba probrat nejlépe na dialýze. Odeslání na jiné pracoviště má smysl tehdy, když pacient již vyčerpá všechny nabízené možnosti v místě bydliště.

Dobry den, mam perit.dial. a chci se Vas zeptat zda pri vysokem crp (zatim z nezjistenych pricin) a uzivani antibiotik (vnitrozilne), ktera zatim moc nezabrala, je mozne ucinek posilit pridanim atb primo do dial.roztoku?(pro jistotu) Muze uz samotna zmena atb prip. kratke preruseni uzivani atb zpusobit reakci organismu v podobe zvyseni crp? Posledni otazka: je rozdil v uzivani antibiotik do zily a v tabletach co se tyka pusobeni na strevni mikrofloru-ktery zpusob je setrnejsi?Dekuji predem za Vasi odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 05. 2012

Dobrý den, pokud není známa lokalizace infekce a nejedná se tedy o infekční peritonitidu jako kompikaci peritoneální dilaýzy, pak přidání antibiotika do dialyzačního roztoku nemá smysl. Přerušení antibiotické léčby v případě, kdy není doléčena původní infekce a v těle přetrvává zdroj infekce, vede ke znovu vzplanutí infekce a tedy nárůstu CRP. Vliv na střevní floru se liší jak u různých antibiotik, tak způsobem podávání.

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu.maminka,věk 75let,polymor­bidní,v anamné­ze Ca dělohy,oper.od­straněna,akti­noterapie,dia­betes,v součas­nosti bez léčby a v normě,dále sklerotické postižení koronárních tepen,st.po mozkové mrtvici,po odstranění ledviny.ležící osmým rokem.nově chronická renální insuficience,v prů­běhu 1roku,zhoršené hodnoty funkce ledviny-z vyš.krve.léčena pouze OL,vzhledem k těžkému zdrav.postižení,asi týden byl předepsán Furon a to 1–1–0,podle výsledků z vyš.krve přidán na 2–1–0.dostavil se zhoršený stav,počínající nauzeou,pak zvracení,průjmy.po snížení dávky Furonu na 1tbl denně se mírně stav upravil,nezvra­cí,průjem trvá.je tedy tento lék vhodný?děkuji předem za odpověd Hamalová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 05. 2012

Ano, tento lék je vhodný všude tam, kde pacient trpí zadržováním vody, které se projevuje otoky, dušností, vysokým krevní tlakem. Je základem léčby při zadržování vody u selhání ledvin nebo u srdečního selhávání. Jeho dávkování je individuální a závisí na jeho efektu, funkci ledvin apodobně. Proto někteří pacienti užívají např. 20mg furosemidu, jiní 1000 mg.

Dobrý den, na dialýze jsem dříve dostával dávky železa a krvetvorbu podporujících enzymů, v současnosti jsem spolu s dalšími pacienty tyto léky přestal dostávat. Když jsem požádal o laboratorní výsledky, byl jsem odmítnut. Chtěl bych se Vás zeptat, zda je běžné vysadit výše uvedené léky a zda mohu požadovat kopii laboratorních výsledků. Předem děkuji za odpověď s úctou Jan Zapletal

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 06. 2012

Dobrý den. Dávkování železa a erytropoetinu se řídí podle dosahovaných hodnot zásob železa – kontroluje se aspoň jednou za 3 měsíce jako hladina ferritinu, saturace transferinu, a podle dosahované hladiny hemoglobinu – nově jsou cílové hodnoty nastaveny na 100–120 g/l. Proto jsou obě skupiny léků – železo a erytropoetin – dávkovány přísně individuálně, často je léčba přerušována úplně. Část pacientů tyto léky nepotřebuje vůbec. Vše podle výsledků. Co však neumím vysvětlit a ani pochopit je fakt, že Vám nejsou sděleny výsledky kontrol. U nás provádíme velké odběry na začátku každého měsíce, malé odběry uprostřed měsíce a výsledky samozřejmě konzultujeme s pacienty a na žádost pacienta vydáváme tištěnou zprávu. Komunikace mezi pacientem a zdravotníky dialyzačního střediska je samozřejmou podmínkou navázání důvěry a úspěšné léčby

Dobrý den. Já jsem po transplantaci 2000 dostala lék cell-cept.
Ted jsem dostala náhradní Mycophenolat mofetil, nebo myfortic ! Ale z těch lékú mne bolí břicho a vúbec se po nich necítím dobře ! ! Múže mi nefrolog opět napsat cell cept? Já se nemám na koho obrátit a předem děkuji za odpovědˇ…! Skoumalová .

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 07. 2012

Jedná se o tzv. generika, kdy je účinná látka stejná,ale jedná se o jiného výrobce. Někteří pacienti mohou mít s těmito preparáty problémy.V sou­časnosti pojišťovny vyhradily právo předepisovat původní originální lék Cell-cept pouze pro transplantační centra. Konsultujte svůj problém se svým nefrologem, případně se obraťte na transplantační centrum, kde jste byla operována.

Stránkování: 1 2