Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, v předoperačním vyšetření mi v moči našli 2 granulové válce, jinak jsou všechny hodnoty v pořádku. Večer před odběrem jsem měla masáž kvůi bloklé hrudní páteři. Měla bych zajít na další vyšetření?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 10. 2018

Samotný nález granulovaných válců v moči pokud není provázen pozitivním nálezem bílkoviny a červených krvinek zpravidla neznamená závažnou patologii. Pokud jsou tyto parametry hodnoty negativní v současnosti nejsou nutná další vyšetření. Doporučuji kontrolu moče do 6 měsíců

Dobry den, pane doktore, mam dotaz ohledne kombinace veku 84, selhani ledvin a generalizovaneho nadoru prostaty (prorusta do moc. mechyre). Opravdu se neda delat jina terapie nez konzervativni – nelze delat zadnou formu dialyzy ani v pripade, ze bychom na ni financne prispeli?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 10. 2018

Indikace dialýzy u pacienta s generalizovaným nádorem musí být velmi uvážena a vždy je nutno mít na zřeteli dobro pacienta. Dobro se ne vždy rovná prodlužování života za každou cenu. Pacient, který umírá na generalizovaný nádor zřejmě nebude mít prospěch z prodlužování života dialýzou, pokud jeho zdravotní stav je závažný, je doprovázen upoutáním na lůžko, poruchou vědomí, těžkou podvýživou a podobně. Na druhou stranu i pacient s takto těžkou diagnózou může být zatím vitální, vědom si svého stavu a potřebuje k uspořádání svých záležitostí ještě nějaký čas. Hodnotu času, který získá zahájením dialyzační léčby nedokáže ocenit nikdo jiný, než sám pacient. Pokud je příčinou selhání ledvin překážka v odtoku moči, zapříčiněná nádorem, je nutné zvážit zavedení zevní drenáže ledvin – nefrostomii, která zatěžuje pacienta méně, než dialýza. Ale možná u pacienta je tato možnost již vyčerpána. Podle studií se ukazuje, že u pacientů starších 80 let s řadou přidružených onemocnění nevede zahájení dialyzační léčby k prodloužení života. Dobře vedená konzervativní léčba selhání ledvin spolu s paliativní hospicovou péčí dokáží zajistit důstojný odchod člověka bez zatěžujících procedur. Možností je tedy celá řada a rozhodně nelze obecné rady aplikovat na konkrétního pacienta bez důkladné znalosti pacienta, jeho přání, představ o životě a hodnotovém žebříčku. Proto nelze daného pacienta řešit přes internetovou poradnu, ale jen v komunikaci s ošetřujícím praktickým a odborným lékařem, kteří situaci znají.

Dobrý deň mám hydroneforzu 2 stupňa, rád by som sa vás spýtal či môžem cvičiť kulturistiku a čomu by som sa mal prípadne pri cvičení vyhýbať?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 10. 2018

Otázka pro vašeho urologa,pro adekvátní odpověď málo informací /příčina , subj. obtíže, močový nález, funkce ledvin/ Dle vašeho dotazu předpokládám dlouhodobý stav bez tendence ke zhoršování ,vaše ledviny fungují normáně a močový nález je bez patologie Příčina hydronefrosy byla buď byla odstraněna, nebo nezjištěna , pak pro vás platí všeobecná doporučení .Především adekvátní pitný režim, vyvarovat se větších otřesů. Rovněž je nutno připomenout, že nadměrné používání proteinových koncentrátů zdraví neprospívá ,a to nejen ledvinám.

Dobry den, som 44-ročný chlap a na pravidelných kontrolách mám vždy hodnotu kreatinímu v rozmedzi od 130–138. Niekedy som veľa posiloval, teraz už len 1–2× do týždňa, ale svalová hmota sa mi stále drží. Mám 183cm a 112 kg. Stravu mám podľa mňa ok, tak keď pominiem poškodenie obličiek, môže byť hodnota kreatinínu v dôsledku môjho svalstva? Ako laik si to predstavujem tak, že aj keď obličky pracujú ok, tak mám zo svalstva veľa kreatinínu, ktorý jednoducho nevedia vylúčiť. Alebo to mám brať ako varovný prst a pre istotu absolvovať nejaké špeciálne nefrologické vyšetrenie? Ďakujem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 10. 2018

Vzhledem ke zvýšené hodnotě kreatininu Vám doporučuji vyšetření moče se zaměřením na přítomnost bílkoviny , močových válců a krvinek , kontrolu krevního tlaku , pokud tato vyšetření budou bez patologického nálezu a hodnoty kreatininu jsou stabilní , není t.č. důvod provádět další dovyšetření .

Dobrý den pane doktore… Mam dotaz… Dá se otěhotnět když můj přítel chodí na dialyzu? Bylo by dítě zdravé?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 09. 2018

Dobrý den. Muži se selháním ledvin léčeným dialýzou mají špatnou kvalitu spermatu. Mají výrazně méně spermií, jejich pohyblivost je snížená. Proto mají jejich partnerky malou šanci otěhotnět. Na druhou stranu nelze na tento fakt spoléhat automaticky jako na antikoncepční metodu. Po úspěšné transplantaci dochází ke zlepšení spermiogramu a schopnost zplodit potomka se zvyšuje.

Dobrý den pane doktore… Mam dotaz… Dá se otěhotnět když můj přítel chodí na dialyzu? Bylo by dítě zdravé?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 09. 2018

Pokud přítel nemá žádná další závažná přidružená onemocnění a jeho ledviny nejsou postižené dědičnou chorobou , může mít samozřejmě zcela zdravé děti .

Dobrý den pane doktore, byla mi na ultrazvuku zjištěna corová cysta, doktorka se mnou moc nemluvila, nevím co se s tímto problémem dělá. Řekla, že se bude sledovat. Je mi 56 let. Docela mně vyděsila, řekla, že se může změnit v nádor. Děkuji za váš čas. Pěkný den Monika

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 09. 2018

Cysta v ledvině je dutina vyplněná tekutinou. Výskyt jedné i více cyst je relativně častý a stoupá s věkem. Podle charakteru cysty na ultrazvukovém vyšetření se dělí do 5 stupnů od prosté cysty přes cyst s přítomností tenkých sept (přepážek) po cysty s nepravidelnou ztluštělou sněnou či septy po malignní cystické léze. První dva stupně jsou nálezy tzv benigní, nevyžadují další opatření. U vyššího stupňě je riziko jejich proměny v nádor a musí se sledovat, nejvyšší stupně vyžadují chirurgickou intervenci. Je tedy nutné vědět do jaké kategorie je vaše cysta zařazena a toho pak vyplývají její rizika a další postup. Podrobný popis rozdělení cyst dle Bosniakovy klasifikace: https://www.czechurol.cz/…16/03/04.pdf

Dobrý den pane doktore,mám dotaz dcera je v zahraničí po roce se ji vrátil zánět ledvin .Nyní je po druhé v nemocnici na kapačkách .Chtěla bych se zeptat dá se zánětu ledvin vyvarovat ,na co by si měla dát pozor.Děkuji vám za radu Irena Laskovská

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 09. 2018

Z vašeho dotazu nevyplývá zda se jedná o zánět infekční, nebo autoimunitní , předpokládám však , že se jedná o infekci . Stran prevence je především nutné chránit se před prochlazením , hlídat si adekvátní příjem tekutin .Případně je možno využít fytoterapii , tj. léčbu přírodními rostlinnými preparáty . Vzhledem k opakovaným atakám předpokládám , že byla vyšetřena ultrazvukem , a gynekologem.

Dobrý den, při vyšetření štítné žlázy jsem absolvovala odběr krve s výsledky viz níže. Paní doktorka mě informovala, že je nutné udělat 24 hodinový sběr moči. Žiji v zahraničí, jak akutně je potřeba toto vyšetření absolvovat a doporučil byste ještě nějaké? Děkuji. Urea: 6,2 mmol/l; Kreatinin: 64 umol/l; CKD-EPI: 1,78 ml/s/kor; Ca: 2,17 mmol/l; P: 1,15 mmol/l; Bilirubin celkový: 4,6 umol/l; ALT: 0,56 ukat/l; AST: 0,38 ukat/l; GGT: 0,52 ukat/l; ALP: 0,9 ukat/l; TSH: 1,239 mIU/l; fT4: 11,8 pmol/l; Parathormon: 5,1 pmol/l; Leukocyty: 7,29 10exp9/l; Erytrocyty: 4,47 10exp12/l; Hemoglobin: 132 g/l; Hematokrit: 0,392 l/l; Stř.objem ery: 87,7 fl; Stř.obsah hem.ery: 29,6 pg; Stř.konc.hem.ery: 338 g/l; Šíře distribuce erytrocytů: 12,2 %; Trombocyty: 341 10exp9/l; Střed.objem.trom.: 8,3 fl; Šíře distribuce trombocytů: 48 %;

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 09. 2018

Uvedená laboratorní data nevykazuji klinicky významnou patologii , netuším důvod k 24 hodino vému sběru moče, ve vašich údajích není uvedeno ani standartní vyšetření ranní moče,které bych možná doporučil, nicméně funkce ledvin je vpořádku.

Dobrý den, 25.7 sem byla odvezena sanitkou a ošetřena stím že jsem měla bušení srdce,hůře se mi dychalo…měla sem nízký draslik…hypoka­lemii..(palpi­tace).3,3. Při podání mineralu zlepšení ..domu mi dali 3 léky Kalnorminu na následující den. Zvýšila jsem příjem draslíku v potravinach. 31.7 sem byla znovu odvezena a vyšetřena,ze stejným důvodem…výsledky kalia 3,6 ,opět sem dostala mineral,2 leky Kalnorminu, a Egilok při potížích srdce. Poté mi brala krev pani doktorka obvodni,výsledek nízky draslík. Nasadila mi lek kalium,užívání dvakrát deně. Po týdnu 20.8 se mi zase rozbušilo srdce a nemohla se nadechnout, zase sem skončila na ošetřeni… a opět dostala mineral a lek na uklidnění srdce. Ted sem byla zase na krvi a draslík mi stoup na 3,9. Paní doktorka mi řekla že kalium mám ted na týden vysadit a pak si jit na krev,co to udělá.Jde mi o to zda je správné léky vysadit..mam obavy že do týdne dostanu hypoklamii a skončím na interně.Děkuji za váš názor. Darina.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 08. 2018

Dorý den, myslím, že při nízké hladině draslíku není vhodné draslík vysazovat, je nutné doplnit vyšetření s cílem zjištění, proč máte nízké hladiny draslíku. Ztráty mohou být při průjmech, zvracení nebo ledvinami.

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz