Jste zde: Ledviny.cz PoradnaLékaři radí

Lékaři radí

Dobrý den, od 14ti jsem chodila na dialýzu, dnes, mám 42 let, 6let po úspěšné transplantaci­.Chodím do práce, užívám Advagraf a Mycophenolat. Může mít mé onemocnění a medikace, nikdy jsem nic více, než léky nutné na potlačení imunity a léky nutné při dialýze nebrala, vliv na pozornost, myšlení..npř.řízení auta, dále, pokud mi někdo něco vysvětluje, nejsem vždy schopna „pobrat“..školu- zdravotní sestra" , jsem udělala ve cca 30ti/ dříve jsem to kvůli HDS nezvládla/ nebudu tedy „úplně blbá“. Někde jsem zde vyčetla, že dlouhodobá nemoc může nést tyto následky, nebo to může být i jiná porucha myšlení.. hledám příčiny, abych s tím mohla něco dělat.. předem děkuji za odpověď a srdečně zdravím <3

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 01. 2019

Uvedená imunosupresiva mohou mít neurotoxické účinky , jejich projevy jsou individuální , takže nelze ani zcela vyloučit souvislost Vašich obtíží s touto terapií .Doporučuji Vám tyto obtíže zmínit Vašemu ošetřujícímu nefrologovi, který zváží případné odborné neurologické vyšetření . Postupná ztráta schopnosti přijímat nové informace je však fyziologická, ale pokud budete mozek pravidelně zatěžovat a metod na zlepšení tzv kognitivních funkcí je celá řada , tento proces významně zpomalíte .

Dobrý den, pane doktore , tatínek byl hospitalizován s akutním žlučníkem. Při vyšetření na SONU mu byl náhodou zjištěn v pravé ledvině nález kulovitého tvaru 25 mm. V propouštěcí zprávě je psáno:ledviny obvyklého tvaru, velikosti, uložení, s dobře diferencovanou korovou zonou vaskularizované nehomogení ložisko nižší echogenity, nepropaguje se intrasinusálně, je kulovité, průměru 25 mm. Oboustraně bez známek městnání. CAVE ložisko ledviny maligního vzhledu. Mám se obávat nejhoršího – rakoviny. Děkuji za odpověď dcera.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 12. 2018

Předpokládám, že Váš otec má doporučené urologické vyšetření ,následovat bude vyšetření computerovou tomografií,při­ípadně nukleární magnetickou resonancí , které ten nález definitivně ozřejmí , ložisko však není velké ,v každém případě prognóza může být příznivá .

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat co znamená:Scinti­graficky solitarni ledvina s mírně zpomaleným intrparenchyma­tozním transportem,nor­mální celková ERPF,

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 12. 2018

Tento popis potvrzuje přítomnost pouze jedné ledviny t.č. bez významného postižení.

Dobry den,

Pri krevnim vysetreni mi byla namerena hladinu kreatininu 145, jak velke poskozeni prosim hrozi? Loni jsem byla s kolapsem hospitalizovana na jip s tim,ze ledviny take neplnily svou funkci, na sonu mi rekli. Ze mam ledviny moc male na svuj vek , vysku a vahu ( 29let,168 cm,62kg) . V soucasne chvili i pozoruji mirne otoky, bolest hlavy a unavu. Dekuji za odpoved

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 12. 2018

Funkce Vašich ledvin je snížená a měla by být zjištěna příčina .Zmenšení ledvin mimo jiné může být způsobené zánětem ledvin. Pokud máte výše uvedené obtíže měla by jste být komplexně vyšetřena a pak sledována v nefrologické ambulanci, pokud se takto doposud nestalo, obraťte se na svého praktického lékaře,který Váš stav zhodnotí a zařídí vše potřebné.

Dobrý den pane doktore, chci se prosím zeptat. Manželovi, nyní 43 let, ve 28 letech selhaly ledviny (2003) – bez zjištění příčiny, biopsie se nedělala nebo se nenašla. Od té doby 2× transplantace ledviny, v roce 2014 Burkittův lymfon – úspěšně vyléčen – 3,5 trvající roku remise. Nyní rok a 3 měsíce dialyzován, původně jenom HD, poslední 2 měsíce peritoneální dialýzou s občasnou HD z důvodu stažení vody, dále nezvladatelná hypertenze, nízký hemoglobin, močení žádné. Všechny hodnoty, které se sledují jsou v normě – draslík, urea, fosfor.. Pouze hodnoty kreatininu vysoké cca 800–1000. V září prodělal zápal plic – ten byl úspěšně zaléčen, v nemocnici dialyzován pouze HD. 5 den při pobytu v nemocnici se při HD jako komplikace projevila srdeční arytmie s fibrilací síní, která se pak zopakovala 3×. 3× byla provedena kardioverze – neúčinná. Nasazena léčba amiodaronem sycení cca 8 dní, k tomu antikoalugační léčba v injekcích /fraxiparin/. 15. den propuštěn do domácího ošetřování. Domů dostal Cordaron v tabletách. Pro nízkou hladinu antiXA navýšena dávka na fraxiparin forte 0,6 po 24h. A to je jeden z totazů. Je, prosím nasazení fraxiparinu forte vhodné u plně dialyzovaného pacienta /nemočí/, když v příbalovém letáku u normálního fraxiparinu, je velkou kontraindikací množství kreatininu, jelikož zvyšuje antikoagulační účinek? Dále, dá se změřit hladina fraxiparinu,aby nedošlo k předávkování tímto lékem? A existuje jiný antikoagulační lék, který může být indikován plně dialyzovanému pacientovi který nemočí? Předem děkuji za odpovědi

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 11. 2018

Dobrý den. Data podporující trvalé podávání antikoagulační léčby (warfarin, nízkomolekulární heparin – např. Fraxiparin a nové perorální antikoagulancia) u prosté fibrilace síní u pacientů léčených dialýzou nejsou zdaleka tak jednoznačná, jak u ostatní populace. Naopak je antikoagulační léčba spojena s vyšším výskytem nežádoucích účinků, které ruší příznivý efekt léčby. Proto řada pracovišť u záchytu fibiliace síní u pacientů s onemocněním ledvin 5. stupně antikoagulační léčbu nepodávají vůbec.

Pokud pacient má přidružené rizikové faktory, např. stav po embolizační cévní mozkové příhodě, prokázané tromby v levé síní, mitrální vada, zvětšená levá síň apod, pak je antikoagulační léčba indikována.

Nízkomolekulární heparin (Fraxiparin) nepatří mezi léky první volby určené pro dlouhodobou terapii. Přesto některá pracoviště nízkomolekulární heparin u dialyzovaných pacinetů používají.

Lékem první volby zůstává warfarin, který však u dialyzovaných může mít vyšší výskyt nežádoucích účinků, je nutná pečlivá kontrola dosahovaného antikoagulačního efektu (INR). Bohužel nové orální antikoagulancia nejsou pro dialyzované pacienty indikované.

Dobry dnes jsem v soku Prislo to z opakovanych zanetu mocovych cest..Doktor mi rekl ze mam angiomyiolipom´moc me to vylekalo nejdriv jsem netusila oco jde az pak ze je to neskodny malinkej nezh.nadorek..Nikdy v zivote jsem nechtela ve svem zivote sliset slovo rakovina nebo nador..Mam se obavat ze se to muze nejak zmenit nebo neco horsiho?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 11. 2018

Angiomyolipom je benigní nádor , který zpravidla nedělá žádné potíže , dle velikosti se stanovuje frekvence ultrazvukových kontrol, jinak tento nález další řešení nevyžaduje.

Vážený pane doktore, děkuji Vám za rychlou odpověď. Babičku dnes vezli do Mariánských lázní na dialýzu, podialyzační hodnoty zatím nevím. Další dialýzu má plánovanou na čtvrtek. Je možné, že po 2 – 3 dialýzách se ledviny znovu vzpamatují nebo je spíše třeba počítat s trvalým dialyzačním programem? Jak dlouhá je nutná hospitalizace takového pacienta? Babička by chtěla co nejrychleji domů, aby se mohla normálně pohybovat a nebyla stále upoutaná na lůžko… Potřebuje pak doma trvalou asistenci? (babička žila již dlouhé roky sama v rodinném domku v Mariánských lázních, nechce své zvyky měnit a asi by nenesla dobře jakékoliv stěhování.) My bydlíme a pracujeme v jiném městě (v Plzni), pravděpodobně bych tedy sháněla nějakou asistentku a my bychom dojížděli o víkendech. Jsou pro dialyzované pacienty nějaké asistenční programy? Omlouvám se za to, že Vás zahlcuji otázkami, budu ráda za jakoukoliv odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 11. 2018

Dobrý den. Dialyzační léčba není léčbou ledvin. Je to léčba selhání ledvin, přesnění se používá termín RRT renal replacement therapy – přeloženo léčba nahrazující ledviny. Proto nelze očekávat zlepšení funkce ledvin provedením dialýzy. Pokud se pacient cítí dobře a potřebuje chronickou dialýzu, je dobře jej co nejdříve vrátit do svého původního prostředí a na dialýzu dojíždět z domu. Sama hemodialýza není důvodem k asistenční službě, o dopravu pacienta na a z dialýzy se postará dopravní služba. Vzhledem k věku nelze vyloučit zhoršení stavu a vznik různého stupně závislosti na pomoci další osoby. Asistenční služby existují a informaci lze získat na sociálním odboru příslušné obce. Určitě doporučuji kontaktovat i přímo dialyzační středisko v Mariánských Lázních, kde jsou schopni vám poradit se znalostí místních poměrů. Držím palce

Dobrý den pane doktore, mojí babičku (98) odvezli s akutním infarktem myokardu na koronární jednotku nem. Karlovy Vary, kde jí byl aplikován stent. Při tom byla použita kontrastní látka. Nyní je 14 dní po výkonu, je přeložená na interní odd. nemocnice Cheb a hodnoty kreatininu jsou nad 600 a stále mírně stoupají (dnes 650). Nyní prý provádí cca 4 dny intenzivní zavodňování a není prý ještě indikovaná k dialýze. Babička se cítí celkově dobře. I na svůj pokročilý věk je a byla velmi aktivní, naprosto samostatná, s bystrou myslí. Co je možné pro ní udělat, jak by se mělo dále postupovat? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 11. 2018

Hodnoty kreatininu jsou opravdu na takto starého člověka extrémní a jediné, co jí dělí od dialýzy je zřejmě dobrý klinický stav. Při sebemenších projevech otravy – nechutenství, zvracení, dušnosti a podobně a současně nelepšící se funkci ledvin je nutné zahájit dialýzu. U intenzivního zavodňování je nutné sledovat výdej moči a váhu, aby pacient nenabral zbytečně mnoho tekutin a neotekl. Pokud bude mít babička štěstí, a hodnoty začnou rychle klesat, zvládne se akutní selhání bez dialýzy. Ukážou nejbližší dny a hodiny

Dobrý den, je mi 28 let a od mala mám nemocné ledviny. Polycistické ledviny. Kreatin mám cca 160. Před rokem jsem byla na zákroku jako při infarktu přes tříslo, kdy se mi snažili zacelit krvácející cystu v ledvině. Rok poté jsem dostala zánět a nyní 5měsíců po akci jsem začala běhat. Chtěla bych se zeptat jak moc je to pro mě náročné a nebezpečné Děkuji moc.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 10. 2018

Dobrý den, fyzická aktivita, aktivní životní styl velmi pomáhá k udržení kondice a radosti ze života, fyzicky aktivní člověk lépe snáší. Přímá souvislost mezi fyzickou činností a krvácením z cyst u polycystické choroby není dokladovaná. Je zřejmé, že polycystické ledviny mohou být zranitelnější a proto se nedoporučují kontaktní sporty, sporty s prudkými otřesy. Běhání v terénu, na měkkém povrchu s dobroru technikou běhu by nemělo Vašim ledvinám škodit, zvláště pokud dosud Vám běhání potíže nedělalo. Bez vyzkoušení se to však zjistit nedá. Držím palce.

Dobrý den, mojí babičce je 73 let,před pár dny jí lékařka oznámila že ji ledviny fungují jen na 40% ,nic jiného se nedozvěděla.Proto žádám o radu vás,jak postupovat případně na jaká vyšetření by měla jít.Vim že má cukrovku a vysoký krevní tlak + celkem silnou nadváhu.Predem děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 10. 2018

Dobrý den, pokud lékařka zjistila, že pacientka má oslabené ledviny, znamená to, že zřejmě ví, z jakého důvodu, bude dále pacientku sledovat a pokud bude docházet k dalšímu zhoršování funkce, předá pacientku do odborné nefrologické péče.

Vaši poradci


Bývalá poradna na blueboard.cz