Zpět

Poradna

Lékaři radí

Poradna

Dobrý den, prosím pěkně o radu, čeká mne hysterektomie s odnětím vaječníků i vejcovodů, má transplantovaná ledvina je intraperitoneálně vpravo fixována pruhem omenta, mám velký strach, aby ledvina, či močové cesty nebyly při operaci porušeny, můj nefrolog vše odsouhlasil , přesto..člověk má, pochopitelně z operací už strach..je zbytečný? ..děkuji...

MUDr. Roman Kantor 9. 07. 2022

Dobrý den. Strach je asi zbytečný, protože Vám v ničem nepomůže a obírá Vás o energii, kterou budete potřebovat v rekonvalescenčním období. Jak píšete, rizika samozřejmě jsou, ale pokud vám lékaři operaci doporučili, určitě zvážili rizika jak operace, tak ponechání onemocnění bez operace. Pokud operaci doporučují, vychází riziko operace jako menší než ponechat běžet gynekologické onemocnění dál bez operace. Držím palce

Poradna

Dobrý den. V rámci predoperacniho vyšetření (myom dělohy), mi byl zjištěn kreatinin 110,k.mocova 350,urea v normě, moč také v pořádku - jen leukocyty 17,jinak čistá,bez krve, bez bílkovin,atd...KO, jaterní testy, Bi, ionty-vse v pořádku. Mám 47let. Léčím se s hypertenzi, kompenzována, užívám Bigital 10/10 1tbl.denne.V teplejším počasí a hlavně k večeru mi mírně otekaji nohy kolem kotníků, ale to už delší dobu. Mám celiakii, v rámci odběru na ni, cca před měsícem, byl kreatinin 98.Celkem málo piju, asi jen 1 -1,5 l, může zvýšený kreatinin souviset s nižším příjmem tekutin? Jinak žádné obtíže nemám.
Děkuji moc za odpověď. Daniela

MUDr. Roman Kantor 11. 04. 2022

Dobrý den
Při dehydrataci může růst hladina kreatininu a močoviny, ale pokud nemáte zrovna průjmy, pak vyšší kreatinin v krvi znamená buď 1. sníženou funkci ledvin nebo 2.vyšší produkci kreatininu v těle buď v důsledku větší svalové hmoty nebo většího příjmu masa ve stravě. Vzhledem k normální hodnotě močoviny je pravděpodobnější druhá možnost. Přesnou funkci ledvin lze zjistit při vyšetření moči za 24 hodin, případně z hladiny cystatinu C.

Poradna

Dobrý den, lze snížit , či eliminovat nefrotoxicitu způsobenou imunosupresivy? např. pitím kopřivy, či jiných bylinek ? Děkuji <3

MUDr. Roman Kantor 30. 03. 2022

Dobrý den, pitím bylinek nelze případnou nefrotoxicitu elimininovat. Důležité je sledovat hladiny imunosupresiv, především cyklosporinu nebo takrolimu, aby byl v účinných mezích. Stejně důležité je upozornit na užívaná imunosupresiva před nasazením nových léků a zhodnotit případné interakce mezi léčivy. Některá léčiva mohou hladinu imunosupresiv zvýšit, jiná naopak snížit.
U fytoterapie je problém v tom, že i některé rostlinné drogy mohou vést k toxicitě v kombinaci s některými imunosupresivy - ví se to u grapefruitu. Naopak třezalka účinnost snižuje.

Poradna

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jestli pravidelné pití čaje z čerstvého nastrouhaného zázvoru (1 šálek denně) může nějak škodit ledvinám? Vím, že v porovnání s ostatními dotazy na mnohem závažnější problémy, které sem ostatní posílají, je to celkem banalita, ale piju tento čaj každý den a zaslechla jsem, že, přes ostatní pozitiva, ledvinám příliš neprospívá. Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 17. 03. 2022

Dobrý den, zázvor je používán ke zlepšení trávení, při nevolnosti - nucení na zvracení, proběhly studie na cestující lodí nebo těhotných ženách, kde efekt proti zvracení byl prokázán. Zdá se, že dlouhodobé užívání nemá větší rizika, neměl by se užívat u žlučových kamenů. Na druhou stranu chybí data o prospěšnosti nebo škodlivosti vůči ledvinám.

Link: https://www.solen.cz/pdfs/lek/2009/06/09.pdf

https://www.healthpedian.org/ginger-health-benefits-risks-and-uses/#:~:….

Poradna

Dobrý den, prosím , může silná menstruace v době jejího trvání ovlivnit úbytek železa v těle ? Předem moc děkuji .

MUDr. Roman Kantor 16. 02. 2022

Určitě. Jedna silnější menstruace zřejmě nemá větší vliv, ale opakované silnější menstruace mohou vést k poklesu zásob železa. Obecně mají ženy právě kvůli menstruačnímu cyklu častější výskyt nedostatku železa a z toho vyplývající anemii než muži.

Poradna

Dobrý den, mám 9let po tx, kreatinin stabilně do 80ti, dnes to však bylo poprvé 118, dvě hodiny před odběry jsem užila ibalgin rapidcaps 400mg, menstruační bolesti . Muže být toto zvýšení přechodné užitím tohoto léku ? Předem velmi děkuji za odpověď a Váš čas .

MUDr. Roman Kantor 8. 02. 2022

Dobrý den, užívání ibuprofenu a dalších nesteroidních analgetik může přechodně zvýšit kreatininu, ale ke zvýšení nemůže dojít po 2 hodinách od užití tablety. Spíše bude nutné odběr zkontrolovat

Poradna

Dobrý den, je mi 56 let, léčím se s vysokým tlakem, diabetem 2 a mám nemocné ledviny, kreatinin je 409. Mám jít na operaci na TEP kolena a mám velké obavy, že touto operací urychlím dialýzu, a proto Vás chci požádat o radu, jestli mám tuto operaci oddálit, abych mohl být ještě nějaký čas bez dialýzy a jestli lze tuto operaci podstoupit, když už budu dialyzovaný. Děkuji

MUDr. Petr Buček 9. 01. 2022

Stávající hodnota kreatininu již svědčí pro závažné postižení funkce ledvin, které již nyní výrazně
zvyšuje operační riziko. Selhávání ledvin nejen znamená nežádoucí zvyšování koncentrace
metabolických toxinů , ale nepříznivě ovlivňuje i strukturu kostí .
Do budoucna již nelze očekávat , že stav ledvin bude lepší , takže dle mého odklad operace Vám
přinese jen další zvyšování rizika časných i pozdních komplikací .Ortopedickou operaci můžete
podstoupit i po zahájení dialyzační léčby .