Poradna

Zadejte dotaz do poradny

Vyberte si téma, které je pro vás důležité, a napište nám, s čím potřebujete poradit. Nezapomeňte uvést svůj e-mail, abychom vám na něj mohli poslat naši odpověď. Komunikace je důvěrná a vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Form
Upozorňujeme, že odpovědi v Poradně mají pouze informační charakter a nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči a nepředstavují stanovení diagnózy ani léčby. Zadáním dotazu do Poradny souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zodpovězení Vašeho dotazu; po jeho zodpovězení budou Vaše osobní údaje včetně e-mailové adresy vymazány. Pokud budete níže souhlasit, bude Vaše e-mailová adresa dále zpracovávána pro marketingové účely, a to zejména za účelem zasílání newsletterů a dalších obchodních sdělení, provádění průzkumu ohledně webových stránek http://Ledviny.cz a Ledviny.sk a vyhodnocení trhu. Použití poradny není podmíněno udělením souhlasu ke zpracování osobních údajů pro marketingové účely, Váš dotaz bude zodpovězen i pokud tento souhlas neudělíte. Podrobné informace o ochraně Vašich osobních údajů naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů Skupiny B. Braun CZ/SK. Zadáním dotazu do Poradny souhlasíte s anonymizovaným zveřejněním tohoto dotazu na stránkách https://www.ledviny.cz/poradna .
Poradna

Dobrý den, mám 18 let transplantovanou ledvinu, kreat. cca 348, urea cca 11, je možné, abych se při těchto hodnotách, vyjma větší potřeby spánku (cca 9h), jinak cítila naprosto skvěle? Mám před pravidelnou kontrolou a jsem před ní cca 14 dní v hrůze, co mi řeknou.
Děkuji, Monika.

MUDr. Petr Buček 12. 10. 2011

Dobrý den. V literatuře a dle vlastních zkušeností víme, že pacient, který trpí selhávání ledvinného štěpu potřebuje dialýzu o něco dříve, než když vstupoval na dialýzu se selháváním vlastních ledvin. Pro vlastní zahájení dialýzy je hodnota kreatininu a močoviny jen orientačním vyšetřením. Mnohem důležitější je funkce ledvin - ta se dá zjistit měřením glomerulární filtrace, počítané jako průměr klearance kreatininu a urey (viz http://www.ledviny.cz/proc-je-mi-indikovana-nahrada-funkce-ledvin) dále jak se pacient cítí, v jakém stavu má nutrici, jak dokáže hospodařit vodou (má otoky?) Je zřejmé, že kreatinin 348 svědčí pro výrazně sníženou funkci ledvin, naopak nízká hodnota urey může svědčit pro nedostatečnou výživu. Pokud kreatinin pozvolna narůstá a nejedná se o náhlé zhoršení a v transplantačním centrum Vám řekli, že se jedná o chronickou rejekci, nutno počítat s tím, že výsledky se budou dále zhoršovat. Pak je vhodná doba kontaktovat po dohodě v transplantačním centru své původní dialyzační středisko a chystat se na dialýzu v optimální době. Tedy ani zbytečně brzo, ale ani příliš pozdě. Cítit se můžete naprosto skvěle a to je dobře :-)

Poradna

Mám nemocný ledviny už 40 let. Teď mi doktor 2 roky
vyhrožuje hemodialýzou. Mám na ní jít? Mě se totiž nechce, mám z ní hrozný strach a různých "taky lékařů plný zuby". Jaký bude další postup, když léčbu
odmítnu? Lenka Pacov

Vážená Lenko. Na Váš dotaz se mi neodpovídí snadno, ale zkusím to. Jestliže máte problémy s ledvinami již 40. let, určitě o nich něco víte. Jde jak o Vaše subjektivní pocity, tak objektivní výsledky kontrol. Zhoršují se Vám hodnoty kreatininu, urey, kalia a dalších sledovaných látek? Cítíte se unavenější při pohybu, zadýcháváte se častěji než dříve? Otékají Vám nohy? Nařizují Vám lékaři přísnější dietu se snížením bílkovin nebo omezením solení? Jsou Vám předepisovány vyšší a vyšší dávky diuretik na podporu močení?
Pokud máte pochybnosti o správnosti své diagnózy, doporučil bych Vám si při kontrole ve Vaší nefrologické ambulanci vzít svoje kompletní laboratorní výsledky a poradit se o nich ještě na jiném nefrologickém oddělení. Když nefrologové rozhodnou o nutnosti dialýzy, potom pokud chcete žít, není jiná možnost.
Lze zvolit pouze druh dialýzy. Kromě hemodialýzy existuje ještě CAPD (peritoneální dialýza). Já mám osobní zkušenosti pouze s hemodialýzou, ale znám řadu pacientů, kterým vyhovovala peritoneálka. V žádném případě to však nemusí být konečné řešení. Hned po nástupu na dialýzu je vhodné se zajímat o možnost zařazení do transplantačního programu. Často se stane, že pacient po krátkém období dialýzy je transplantován, což znamená návrat do téměř normálního života.
Lenko, držím Vám palce.
Dřevík

Poradna

Dobrý den,
mám už třetí měsíc problémy s dýcháním po dialýze. Na dialýze mi tvrdí, že to není možné a nic se neděje. Je to možné? Ryšavá

MUDr. Petr Buček 11. 10. 2011

Jak je vidět, možné to je.
PS: Milá paní Ryšavá, jsem moc rád, že jste našla i tuto diskusi a že zůstáváte věrná našim stránkám.
Vaše příspěvky mívají často ten správný říz: http://blueboard.cz/kniha/crjp5eeurvsvmop5vos18u7tduoxn2/vzkaz/33825446

Poradna

Dobrý den. Ráda bych se vrátila k našemu předchozímu dotazu ohledně vitamínu D. Jak jsme psali, paní doktorka manželovi zjistila velice nízké hodnoty D, a proto sama na dialýzu volala. Slíbili, že se na to podívají. Nic se však nestalo a manželovi jen odpověděli, že s Mimparou se déčko brát nesmí. Prosím Vás proto o radu. Mám se sama zkusit dotázat na jeho hodnoty déčka a proč ho nedostává?
Jeho problémy s odvápněním celé kostry, které tenkrát vedlo k tomu, že se mu ohnula páteř a sedl celý hrudník (zmenšil se proti své původní výšce o cca 17 cm, co se mi zdá hodně), proto byl na IKEMu v Praze operován.
Jenže jak pak mu řekli, kostru již zpátky vrátit nelze. Manžel se na dialýze spíše bojí zeptat, protože co pak? Není to poprvé, co jsem musela hledat informace a ptát se na dialýze sama. Není to jednoduché, neboť jako laikovi jsou mi situace buď zlehčovány nebo je mi řečeno, že se již nedá moc dělat, že se s tím musíme smířit.
Díky Vám za odpověď. M.N.

MUDr. Petr Buček 6. 10. 2011

Dobrý den, myslím že jste to popsala přesně. Je třeba se zeptat na dialýze. Neumím si představit, že někam chodím 3x týdně a bojím se zeptat, ale máte pravdu, že mám mnohé pacienty, za něž mluví jeho "tiskový mluvčí" U nás máme systém, že každý pacient má uvedeny v dokumentaci ty rodinné příslušníky nebo známé, kteří se mohou na jeho zdravotní stav dotazovat a nikdy nejsou odmítnuti. Pokud je to tedy i Váš případ, že manžel je méně mluvný a vy jste ta pověřená osoba, běžte a ptejte se. Jako lékař mám vždy velkou radost, když vidím ze strany pacienta a jeho blízkých zájem. Výrazně to zlepšuje komunikaci, léčbu a vztahy.
Držím palce.
PS: jak jsem psal minule, kombinace Mimpary a Rocaltrolu možná je, ale může být nějaký důvod, proč není použita u manžela, napadá mě vysoký vápník nebo fosfor.

Poradna

Dobrý den,
v září 2011 mi byla odstraněna ledvina z důvodu nádoru, po histologii bylo zjištěno, že se jedná o renální onkocytom. Druhá ledvina funguje v pořádku, prosím o radu, zda doporučujete stravovací režim jako u nemocných ledvin, nebo jaká opatření bych měla dodržovat.
Dále prosím o bližší vysvětlení tohoto typu nádoru, z jakých příčin se pravděpodobně mohl vytvořit a je-li možné opakování. (Otec měl nádor ledviny zhoubný - typ neznám, před 2 lety zemřel).
Děkuji a přeji hezký den, JK.

MUDr. Roman Kantor 5. 10. 2011

Onkocytom patří mezi benigní nádory, rozdělení ledvinných nádorů najdete na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1dory_ledvin
Příčina vzniku nádoru není známá, obecně je známa řada rizikových faktorů: kouření, diabetes, hypertenze, obezita, práce s kadmiem, azbestem, získané cysty ledvin, užívání analgetik, alkoholu, cystotoxických léků, ozáření apod. Opakování onkocytomu po jeho úplném odstranění je málo pravděpodobné. Pokud druhá ledvina je zdravá, můžete žít bez omezení. Není nutné držet žádné speciální diety.

Poradna

Obracím se na Vás s manželovým dotazem. Jsem pacientem dialyzačního střediska (1984-1991 dialýza, 1991-2007 s transplantovanou ledvinou, od 2007 dosud dialýza). Mám dotaz ohledně užívání vitamínu D. Užíval jsem dříve Rocaltrol, ale již více jak dva roky jej neužívám. Prodělal jsem totální paratyreoidektomii s reimplantací l tělíska na pravé předloktí v r. 1988. Měl jsem silně odvápněnou kostru. Mám osteoporózu skeletu komprese Th 10,9 susp. 8, 7, 6, kyfoskoliózu hrudní atd. 
V červenci loňského roku mi otekl levý loket. Docházel jsem do infekční ambulance, kde mi byl změněn dialýzou předepsaný Amoksiklav na Doxyhexal. Při odběrech, které mi zde zjistili velice nízký stav Déčka. Paní doktorka volala osobně na dialýze, kde jí řekli, že se na mně podívají a "že to přepočítají". Když jsem se na to ptal pak na dialýze osobně, řekli mi, že pacienti na dialýze mají všichni bídné výsledky Déčka a že když beru Mimparu, déčko (Rocaltrol) brát nemohu. Bolí mně téměř trvale záda a kyčle, rád bych se proto zeptal, zda opravdu již déčko nemohu brát a nebo, co byste mi doporučili. Se stravou a vitamíny i třeba bílkovinami to u nás dialyzovaných pacientů s našimi omezeními není nic mnou. Děkuji Vám za ochotu odpovědět mi. Marta

MUDr. Petr Buček 3. 10. 2011

Dobrý den, vitamín D má nezastupitelnou úlohu v organismu. V poslední době se objevuje celá řada studií o významu, působení a relativní bezpečnosti užívání vitaminu D. Zdá se, že dávka do 50000 jednotek vitaminu D (ergocalciferol) za měsíc /odpovídá asi 15 kapkám Vigantolu na týden/ je bezpečná a u velké části pacientů s prokázaným nedostatkem vitaminu D upravuje jeho nedostatek. Co se týká aktivních forem vitaminu D (preparáty Rocaltrol, Zemplar aj.) jsou užívány především ke kontrole zvýšené hladiny parathormonu. Užívání Mimpary a malé dávky Rocaltrolu není kontraindikováno samo o sobě, naopak, byly prováděny studie, při nichž tato léčba byla srovnávána s léčbou jinou a s dobrými výsledky. Ale u konkrétního pacienta je vždy nutné posoudit všechny výsledky. Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=17228173 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21148030

Poradna

Připojuji se k níže uvedenému pisateli, protože jsem taky napsal dotaz a bez odpovědi. Proto zkusím se zeptat znovu. Zajímalo by mě, jak se určuje tzv. suchá váha při dialýze?
Několikrát jsem byl svědkem toho, že přírůstek před dialýzou byl 5-7 kg, po dialýze se pacient nikdy na suchou váhu nedostal a příště to bylo stejné nebo podobné. K čemu ta suchá váha potom je? Má přírůstek vliv na délku dialýzy?
Děkuji Petr

MUDr. Petr Buček 28. 09. 2011

Suchá hmotnost, je taková hmotnost, kdy je pacient optimálně hydratován, nejeví známky srdečního přetížení, nemá otoky. Optimální mezidialyzační přírůstky nemají přesahovat 2,5 kg. Pokud pacient přijde s nárůstem 5 kg, je to způsobeno nadměrným příjmem tekutin. Tuto situaci je nutno s pacientem probrat , najít příčiny a doporučit opatření, protože odstranit 5 litrů tekutiny během dialyzační procedury lze jen velmi obtížně a lze toho dosáhnout prodloužením doby dialýzy. Pokud pacient dlouhodobě suché hmotnosti nedosahuje ,je ohrožen srdečním selháváním. Suchá hmotnost variabilní veličina, pacient může v průběhu dlouhodobé dialyzační léčby přibrat i na svalovině a příliš nízká suchá hmotnost se pak projevuje nízkým krevním tlakem a křečemi.

Poradna

Manzel mi chce darovat ledvinu. Chodi do prace. Sestra mu chce odbery kompletni delat vecer i s moci.
Jde to nemusi byt lacny?Vzdyt vysledky budou zkreslene?
Brno Bohunice dialyza , Ilona Rysava, 3 roky na dialyze

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 14. 09. 2011

dobrý den, zásadním způsobem výsledky zkreslené nebudou, pouze pokud by se odebíraly po jídle, může být zvýšena hladina cukru nebo tuků v krvi. Na hladinu močoviny, kreatininu a další to nebude mít vliv.

Poradna

Dobrý den, má desetileté dcera se narodila s jednou ledvinou, ta je naštěstí dostatečně velká na to, aby to "utáhla" i za tu, která chybí...ráda bych se zeptala, zda zda může jezdit na koni? máme možnost jí poslat na víkend na koních a na nefrologii jsme objednané ale až za měsíc...děkuji za odpověď, Irena

Vážená paní Ireno. Děkuji Vám za důvěru s dotazem, týkajícím se Vaší dcerky. Sám za sebe Vám mohu říci, že s transplantovanými orgány se snažím žít jako se svými vlastními. Na trekingovém kole či na sjezdovce se chovám jako zdravý člověk, pouze méně riskuji (to je asi také věkem :-)) a pro eventualitu pádu nosím preventivně ochranný pás (kýlní) a ve vodě potápěčský neoprenový pás proti prochladnutí. Nikdy bych si však nedovolil Vám radit v případě Vaší dcerky. Takovou radu, případně rozhodnutí musím zásadně nechal na odbornících, kteří k tomu mají příslušnou kvalifikaci a znají možná rizika.
Tomáš Dřevík

Poradna

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor. Před rokem jsem onemocněla rakovinou děl. čípku. Nejdříve jsem chodila na chemoterapie, poté operace a dále chemoterapie a radioterapie. Nyní mě začaly brnět dolní končetiny a po řadě vyšetření zjistili nález na pravé ledvině o velikosti 7x5cm. Následovala scintigrafie ledvin a vylučovací urografie, tu jsem měla dnes.
Dle primářky je ledvina nefunkční. Mám bolesti v kříži a břicha. Může toto souviset s tímto problémem, a co myslíte, že bude dále následovat?
Děkuji za Vaši brzkou odpověď.
R., Chomutov

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 1. 09. 2011

Dobrý den, těžko vám takto mohu poskytnout kvalifikovanou odpověď. S největší pravděpodobností, pokud je ledvina nefunkční a je podezření na přítomnost nádoru, operaci se zřejmě nevyhnete. Další průběh a prognóza je jistě závislá na tom, co to zvětšení způsobuje. Držím palce

Poradna

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Před rokem jsem onemocněla rakovinou děl.čípku. Nejdříve jsem chodila na chemoterapie, poté operace a dále chemoterapie a radioterapie. Nyní mě začaly brnět dolní končetiny a po řadě vyšetření zjistili nález na pravé ledvině o velikosti 7x5cm. Následovala scintigrafie ledvin a vylučovací urografie, tu jsem měla dnes.
Dle primářky je ledvina nefunkční. Mám bolesti v kříži a břicha. Může toto souviset s tímto problémem a co myslíte, že bude dále následovat?
Děkuji za Vaši brzkou odpověď. Richterová, Chomutov

MUDr. Petr Buček 1. 09. 2011

Situace není jednoznačná, řešení ovlivňuje celá řada dalších faktorů. Pokud se jedná pouze o malou pravou ledvinu bez dalších ložiskových změn, bez známek přítomnosti infekce, pak je možné tento stav pouze sledovat bez nutnosti operačního řešení. Dále je nutno tento nález posoudit s předcházejícím vyšetřením, neboť předpokládám, že před gynekologickou operací jste měla sonografii břicha včetně posouzení ledvin. Stávající bolesti nemusí s malou ledvinou souviset.

Poradna

Dobrý den, právě jsme se dozvěděli, že dcera bude muset chodit na dialýzu. Od října by měla nastoupit na VŠ. Je možné docházet na dialýzy třikrát týdně na tolik hodin a studovat u toho?
Děkuji předem za odpověď, jsme velmi vyděšeni.

MUDr. Petr Buček 23. 08. 2011

Dobrý den. Snahou všech zaměstnanců dialýzy je vyjít maximálně vstříc všem pacientům, kteří mají práci nebo studium, aby v těchto činnostech pokračovali. Věřím, že dceři bude dialyzační středisko vycházet maximálně vstříc v plánování dialýz tak, aby byly slučitelné s přednáškami a školní docházkou. O tom, že studium bude mít dcera náročnější, než zdraví studenti, není pochyb. Dialýza spotřebovává čas, po dialýze pacient může pociťovat slabost, únavu. Na druhou stranu klid na křesle během dialýzy určitě jde aktivně využít k studiu literatury, práci s notebookem apod. V každém případě držíme palce.

Poradna

Dobry den,
Je to uz mesic,co jsem sem posilala dotaz,ale odpoved nenachazim ani zde,ani na emailu.
Je nejaka sance,ze se jeste odpovedi dockam?
Moc dekuji S pozdravem, VC

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 23. 08. 2011

Dobrý den, procházím všechny dotazy v databázi, ale žádný nezodpovězený dotaz nemohu najít. Navíc bez uvedení emailové adresy nelze posalt zprávu zpět. Zkuste poslat znovu.

Poradna

Prosím o vysvětlení pojmu Grawitzův tumor.

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 22. 08. 2011

Pan Grawitz byl německý patolog, který popsal nádor ledvin. Přestože jeho domněnka o vzniku nádoru se nepotvrdila, bývá dosud nádor ledvin označován jeho jménem. Pěkně to je popsáno na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Paul_Grawitz

Poradna

3Hezky den,

pred 4 lety pri scinti ledviny (provadenemu kvuli naslednemu odstraneni jedne ledviny pro nador) mi zjistili, ze jedna ledvina (to je ta co zustala) je v sede cca o 7 cm nize nez druha. S ohledem na nasledujici operaci mi k tomuto detailu jen rekli, ze to nicemu nevadi. Pred rokem jsem neco pribral (cca 7 kg) a nyni jsem se chtel dostat na puvodni vahu, pridal jsem tedy sportu a zhubnul jsem behem 3 mesicu 9 kg (BMI mam nyni 24,5). Nyni se mi objevili potize obcas mirneho tlaku pripadne slabounke bolesti v zadech (na strane co ledivna zustala). Bakterialni rozbor moci je v poradku. Je mozne ze by se mi ledvina (timto hubnutim) uvolnila a zpusobovala tyto problemy? Pokud ano, jak je to v mem pripade jen s jednou ledvinou nebezpecne, ci staci par kg pribrat a kdyz to prejde, tak si toho nevsimat?

Dekuji

MUDr. Petr Buček 20. 08. 2011

Ledvina je obalena tukovým pouzdrem výrazné změny hmotnosti mohou vyvolat vést k jeho redukci a k částečné změně polohy ledviny.Tato změna se může projevit mírnou bolestivostí .Situace zpravidla není nebezpečná, doporučuji Vám
však provedení sonografického vyšetření ledvin,které situaci objektivizuje a především vyloučí
možnost zadržování moče v ledvině.

Poradna

Dobrý den, prosím o radu.
Před 14 dny jsem na doporučení gynekologa podstoupila interrupci. Byla jsem v 15.tt , měla jsem velké zdravotní problémy a dle lékařů hrozilo během těhotenství úmrtí miminku i mně. Jeden z důvodů byl i vysoká proteinurie - 3g za 24 hodin, kreatinin 156.
Chci se zeptat na Váš názor, zda problémy s ledvinami se tím ukončeným těhotenstvím mohly vyřešit, nebo jestli mám požádat o nějaké vyšetření, protože zatím mi funkci ledvin žádný lékař nezkontroloval. Hned druhý den po výkonu mě propustili a praktický lékař se o to moc nezajímal.
Moc děkuji za Váš čas a odpověď. D. R.

MUDr. Stanislav Vojt 14. 08. 2011

Dobrý deň. Nález proteinúrie je vždy závažným nálezom, ktorý treba minimálne skontrolovať. Vo Vašom prípade sa mohlo jednať o nález proteinúrie vizanej na tehotnosť, ale aj o zvýraznenie proteinúrie už existujúcej. Na otázku, či sa interrupciou vyriešili problémy s ledvinami sa týmto teda nedá zodpovedať. Každopádne je ale nutné a mala by ste si o to žiadať, ak to doteraz nebolo vykonané, aby sa znovu prešetrila činnosť obličiek a nález proteinúria. Každopádne Vám želám, aby nález bol negatívny a aby sa Vám už dobudúcna podobné podobné "zážitky" vyhli.

Poradna

Dobrý den, prosím o radu manžel je 4 roky po transplantaci ledvin, nikdy nebyly hodnoty uplně nejlepší, ale teď byl stav zhoršen, byla zjištěna hodnota UREA kolem 40, nasazena medikace, Ale co bych potřebovala poradit ohledně stravy: Jestli ureu může snížit bílkovinová dieta, nebo jestli je vhodné pro manžela vaření v parním hrnci, nebo jak mu pomoci? Děkuji Lucka

MUDr. Petr Buček 4. 08. 2011

Zvýšená hodnota uremie 40 mmol/l je skutečně závážným nálezem.Vedle zhoršení funkce transplantové ledviny může být uremie ovlivněna celou řadou další závažných patologických
procesů, jako například krvácení do zažívacího traktu,přítomnosti významného zánětu .
Pokud jsou tyto vlivy na zvýšení uremie vyloučeny lze ji omezením bílkovin a úpravou
terapie částečně ovlivnit.V dietě je však nutno zohlednit celkový stav pacientka a další laboratorní parametry,především hladinu draslíku, fosforu , albuminu.
Problém je tedy skutečně složitý, obraťte se na ošetřujícího nefrrologa, který vás může nasměrovat
na dietní sestru,Vámi uváděna hladina je však tak vysoká,že bude nutno uvažovat o znovu zařazení do dialyzačního programu.
Připrava jídel v parním hrnci se všeobecně doporučuje,takže jistě prospěje i Vašemu manželovi, ale
problém zásadně neřeší.

Poradna

Dobrý den, V současné době jsem léčen pulsy Endoxanu. Byl jsem poučen, že tento lék může být příčinou neplodnosti, ale více nevím. Zajímá mě, jestli se dá riziko neplodnosti vyjádřit třeba procentuálně a zda se jedná o "postižení" dočasné, nebo trvalé. Děkuji za odpověď.

Profile picture for user MUDr. Taťána Šrámková

Byl jste poučený správně. Při léčbě Endoxanem (cyklofosfamid) a alespoň 6 měsíců po jejím skončení by muž neměl zplodit dítě a žena otěhotnět. Endoxan je chemoterapeutikum, má mutagenní účinky (může poškodit lidský zárodek) a genotoxické účinky (může poškodit genetický materiál, který nese mužská pohlavní buňka spermie v hlavičce, u ženy je genetický materiál uložený ve vajíčku). Během léčby a po léčbě by proto muže i žena měli používat některou z účinných antikoncepčních metod. Nejméně 6 měsíců po skončení léčby Endoxanem, pokud si pár přeje mít dítě, by muž měl mít vyšetřený spermiogram (ejakulát si muž odebere masturbací, po zkapalnění laborant provede zhodnocení spermiogramu: určí počet spermií, pohyblivost a morfologický tvar). Po některých typech chemoterapie dojde k vymizení spermií z ejakulátu (azoospermie, v ejakulátu nebyla nalezena žádná spermie). Pokud by spermie v ejakulátu byly, doporučovala bych provést nejen spermiogram, ale v některém z center asistované reprodukce i speciální vyšetření, které ozřejmí, zda spermie nebyly poškozeny. Provedení genetické konzultace je rovněž vhodné.

Poradna

Dobrý den.
Manželovi byl před 2 roky na pr. ledvině zjištěn nádor 2x3 cm. Pro jeho pokročilý věk a zdravotní potíže byla nefrektomie označena jako středně riziková a zavedeno sledovaní nálezu. Celé 2 roky nebylo zjištěno žádné zvětšení tumoru a nebyly ani potíže. Až 8. 4. t.r., po CT vyšetření, se nález zhoršil.
Z popisu cituji: V parenchymu pr. ledviny na zadním labiu je kulovité, ostře ohraničené ložisko o velikosti 59x 46 mm, které má již nativně nehomogenní strukturu. Nativně má denzity 38 - 60 H, po aplikaci KL se denzity zvyšuje od 40 do 75 H. Na konvexitě nacházím cystu o prům. 10 mm. Dutý systém bez dilatace a městnání, konkrementy neprokazuji. Parenchym levé ledviny bez ložisk. změn. Na zachycené části sleziny, na dolním pólu, cysta o prům. 30 mm.
Zhoršení je pro nás překvapivé, zvláště když ještě 10.10.2010 byl na UZ zjištěn prům. nádoru jen 20 mm. Manžel je jinak aktivní a soběstačný, operace se obává proto, že by ho mohla ohrozit na životě, nebo výrazně zhoršit jeho kvalitu. Prosím o sdělení zda by tedy bylo možno ještě pokračovat ve sledování, nebo je nutná (potřebná) nefrektomie. Manželovi je 81 let, má potíže s dechem, (kombinovaná ventilační porucha, středně těžká- st. po lož. infilt. TBC), dále těžké zm. na páteři a špatný stav po prodělaných břišních onemocněních.
Děkuji za odpověď, Anna B.

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 2. 08. 2011

Dobrý den. Odstranění nádoru chirurgicky je základem léčby tohoto onemocnění. Odstranění je provedeno buď s částí okolní ledviny nebo s celou postiženou ledvinou. Ke zmírnění rozsahu zákroku lze použít laparoskopicky asistovanou operaci. U pacientů s velmi vysokým rizikem operačního zákroku, tam kde jsou opodstatněné obavy, že by pacient operační zákrok nezvládl, je možno zvážit alternativní postup - embolizaci postižené ledviny. Ta se provádí aplikací látky do cévního řečiště postižené ledviny, která uzavře krevní přítok a dojde k odumření ledviny i nádoru.

Poradna

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jaké následky má zranění nožem nebo střelnou zbraní v oblasti ledviny. děkuji

26. 07. 2011

Dobrý den, to velice záleží na rozsahu samotného poranění (hloubka a rozsah rány), obvykle jde o těžké zranění s potenciálním ohrožením života, často musí být poraněná ledvina operativně odstraněna. Zdravím. Martin Winkler

Poradna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné používat při chronickém selhávání ledvin bylinný přípravek obsahující chlorellu, měsíček, prvosenku, přesličku, kopřivu, ostropestřec, lékořici, smetánku, heřmánek. Dále pak, zda je možné používat Cordyceps za účelem posílení imunity? Děkuji za odpověď. Simona

MUDr. Petr Buček 12. 07. 2011

Selhávání ledvin představuje závažný negativní zásah do tělesného metabolismu,rostlinné preparáty
obsahují nestandartizované množství celé řady látek, které se při selhávání ledvin v těle zadržují a
mohou způsobit k závažné nežádoucí reakce.Jejich užívání při renálním selhávání tedy nemohu
doporučit.Rostlinná terapie může být přínosem při řešení některých opakovaných močových infekcí,ale u zcela zdravých ledvin.
Neexistuje žádný hodnověrný důkaz o skutečném příznivém efektu Housenice čínské na lidskou
imunitu.

Poradna

Dobrý den, v souvislosti se začátkem peritoneální dialýzy jsem přestala močit.
Dostala jsem Furorese 3x denně, ale situace zůstává, po půlroce na dialýze, stejná. Vymočím max. 200ml za den po troškách.
Více pít nepomáhá, při dialýze vypustím navíc max. 900ml-sečteno za 4 výměny. To bych pak zadržovala vodu v těle, nyní mám stejně kolem 1,5 l.+. Tlak mám velmi nízký.
Může se situace ještě změnit k lepšímu, nebo jakmile člověk přestane močit, již je to nevratné?
Na TL jsem zapsána půl roku, čekám....

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 5. 07. 2011

Dobrý den. Ztráta močení v souvislosti se zahájením peritoneální dialýzy není běžná. Právě zachování zbytkové funkce ledvin je předností peritoneální dialýzy před hemodialýzou. Ale každý pacient je jiný a proto ztráta zbytkové funkce a močení nastoupí dříve či později. Navyšování furosemidu už nemá smysl. Při dalším poklesu diurézy je třeba zvážit již jeho úplné vysazení. Vzhledem k délce se dá předpokládat, že se jedná o konečné stadium selhání ledvin a kromě úspěšné transplantace se neobnoví. O to více je nyní nutno kontrolovat účinnost peritoneální dialýzy. Ultrafitrace pod 1000ml je již velmi nízká, vyžaduje od vás výraznou kontrolu příjmu soli a tekutin. Navýšením koncentrace cukru v dialyzačním roztoku nebo vložením delší přestávky s napuštěným dialyzačním roztokem s icodextrinem lze dosáhnout zvýšení ultrafitlrace.

Poradna

Dobrý den, mám v posledních měsících silné otékání dolních končetin už se nevejdu ani do bot. Byla mi odebrána zdravá ledvina a levá 110 kreatininu. Potíže s vys. tlakem - orcal, kys. moč-milurit, arytmie-Rivodaron, užívám godasal, cholesterol-tulip. Může tento problém být v ledvině?
Mamince lékaři říkali, že má selhávání ledvin, měla zrovna tak oteklé nohy. Mě se lékaři podívají na nohy a řeknou no jo to máte žíly. Máme rodové potíže se žílami. Jenže nohy nesplasknou ani po noci, jsou již nateklé stále. To není normální.
Děkuji za radu a pomoc.
Dagmar

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 5. 07. 2011

Dobrý den. Otoky mají samozřejmě celou řadu příčin. Ale je-li přítomna jen jedna ledvina s lehce zvýšenou hladinou kreatininu a současně vysoký krevní tlak, lze předpokládat, že pomoc diuretiky, tedy léky na podporu vylučování přebytečné soli a vody, bude nezbytná. Navíc účinná látka Orcalu - amlodipin, může sama o sobě vést u některých pacientů k otokům dolních končetin. Doporučuji svou léčbu konzultovat s lékařem, amlodipin vysadit a nahradit jinou skupinou léků, přidat diuretika. S otoky bych se lehce nesmiřoval. V praxi jsem potkal řadu pacientů a pacientek, kteří trpěli léta s "rodovými otoky", u nichž změna léčba vedla k vymizení nebo alespoň k výrazné redukci otoků. Držím palce.

Poradna

Dobrý deň, pán doktor!
Som 60 ročná pac. s diagnozami - chronická glomerulonefritída CKD 3 št. - 7 rokov cyklosporín A / kreat.166 umol/l, urea 12.3 mmol/l GF 0.71, K4.4mmol /l /, Autoimúnna hypotyreóza, artériová hypertenzia, Sjogrenov syndróm...
Moj problém sa týka pravdepodobne lieku na tlak - Vasopentol 160 mg. Je to účinná látka valsartan - v Čechách sa predáva pod názvom Blessin 160 mg. V kombinácii s Nebiletom 5 mg mi valsartan výborne držal tlak a aj keď ma trápili veľmi bolestivé nočné kŕče, bola som rada, že sa mi tlak stabilizoval. Užívam tieto lieky cca 4 mesiace.
Postupne sa nenápadne začali objavovať problémy s prijímaním potravy. Došlo to tak ďaleko, že t. č. jazyk vačšinou nedokáže posunúť potravu – iba ju omieľam v ústach, trpí pitný režim, schudla som za mesiac 5 kg. Ak je to možné - prosím o akúkoľvek radu – ako urýchlene riešiť tento pre mňa závažbý problém. Ak by mohol byť na príčine obtiaží valsartan, aký liek pridať k Nebiletu 5 mg - s ohľadom na chronickú glomerulonefritídu a Sjogrenov syndrom. V minulosti som užívala Lacipil - žiaľ musela som ho vysadiť pre erytém na oboch predkoleniach ... Z Agenu mi – puchli nohy... Kardiologické vyšetrenie Dg: Ischemická choroba srdca so stabilnou AP kard. komp. s funkčnou extrasystoliou kard. komp. Sek. Art hypertenzia.
Ďakujem Vám, pán doktor za Váš čas a snáď aj radu. Prajem Vám krásne leto a príjemnú dovolenku.
S pozdravom, Klára.

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 2. 07. 2011

Dobrý den. Pokud se objeví nežádoucí účinky léku, které výrazně pacienta obtěžují a způsobují problémy, je nutné toto probrat s ošetřujícím lékařem a dohodnout se na změně léků. Jiná možnost není. Vysazením léku také zjistíte, zda potíže byly skutečně způsobené lékem nebo zda s lékem nesouvisely.

Poradna

Dobrý den, velmi bych uvítala a věřím, že i mnoho dalších, mít na těchto velmi přínosných stránkách tabulky s informacemi nutričních hodnot, především bílkoviny, fosfor atp., kde by bylo možno zadat potravinu, množství a tabulka by vyhodnotila, kolik a čeho v oné potravině je.

MUDr. Petr Buček 30. 06. 2011

Díky za podnět, zkusíme zpracovat. Do té doby však doporučuji kouknout na poslední číslo Stěžně, časopisu Společnosti dialyzovaných a transplantovaných, kde takovou tabulku uvádí paní Mengerová.
Výpočet na množství je nutno provést v kalkulačce:
Linky: článek v posledním Stěžni:
Mléčné výrobky, sodík a fosfor http://www.stezen.cz/html/stezen/casopis/2011/02/index.php?ap=mlecnevyr…

Starší články: Úskalí při zvyšování příjmu živočišných bílkovin a energie v dialyzační dietě:
http://www.stezen.cz/html/stezen/casopis/2010/04/index.php?ap=bilkoviny
Dieta při průjmech po transplantaci: http://www.stezen.cz/html/stezen/casopis/2010/01/index.php?ap=ptejteSe
Řadu dalších zajímavých článků a zkušeností najdete v archivu časopisu: http://www.stezen.cz/html/stezen/index_old.php#

Poradna

Dobrý den, jsem 25letá studentka. Již 2,5roku mám bolesti bricha, spíše v oblasti slepého střeva, na UZ břicha a ani na UZ střeva se nic neprokázalo, i kolonoskopii mám v pořádku. Byla mi zjištěna před rokem bloudivá ledvina vpravo na vylučovací urografii a to o 2-3obratle, mám ji hmatnou i přez stěnu břišní....neustále mám bolesti břicha, navíc se přidaly i bolesti bederní páteře. Chtěla jsem diag.laparoskopii břicha, aby se vyloučily jiné možnosti příčin, např.endometrióza apod., ale chirurgové mne nechtějí operovat, že se nejprve musí zavěsit ledvina a pokud obtíže neustanou, poté se může udělat diag.,lapar.břicha.Je možné provést zavěšení ledviny, spolu s diag.lapar. břicha?anižbych tedy musel apodstiupit dvě operace?

MUDr. Zuzana Bitterová 30. 06. 2011

Dobrý den,
bloudivá ledvina-ren migrans-je abnormální pohyblivost ledviny způsobená poruchou závěsného a podpůrného aparátu ledviny ovlivněná délkou hilových cév a tukovým pouzdrem ledviny, které je menší u hubených. Může působit tlakové bolesti, koliky, může být náchylnější k infekcím, může mít omezenou funkci, může docházet k zahnutí, zaškrcení močovodu s následným městnáním v ledvině.
Máte-li dlouhodobě popisované obtíže, pak je doporučovaná fixace-nefropexe-indikovaná. Operaci provádí urolog. Případné další zákroky by pak měly následovat až po neústupu obtíží.

Poradna

Dobrý den, při opakovaných transplantacích se obvykle původní transplantovaná ledvinka nechává, ale co když se jedná o třetí, případně čtvrtou transpl., to zůstanou v břiše všechny?
Děkuji.

MUDr. Petr Buček 27. 06. 2011

Nelze říci, že po vyhasnutí funkce transplantované ledviny se tato ledvina obvykle nechává. Velmi často je totiž tato ledvina postižena infekcí a je nutno ji vyjmout. Jinak nefunkční transplantovaná ledvina se vazivově mění, zmenšuje se až na velikost tenisového, či ping-pongového míčku, takže nebrání umístění další transplantované ledviny, event. je další ledvinu možno umístit do opačného retroperitoneálního prostoru, pokud to dovolí cévní poměry.

Poradna

V návaznosti na dotaz ohledně antikoncepce, bych se chtěla zeptat, zda je možné hormonální antikoncepci účinně užívat i na dialýze. Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt 24. 06. 2011

Dobrý deň. Hormonálna antikoncepcia nie je apriori kontraindikovaná ani u pac. na dialýze, ani u pac.po transplantácii obličiek. Je však nutné zohladniť niekolko veci: - či ju pac.môže brať z dôvodu iných ochorení - či nie je kontraindikovaná pre určité stavy - treba zohladniť užívanie iných liekov, ktoré môžu reagovať s kontraceptivami a potom znižovať alebo zvyšovať vzájomný účinok - čo by bolo dôležité najmä pri imunosupresívach (cyklosporin apod). Z tohto dôvodu je preto vhodné aby o danej liečbe vedel aj Váš gynekolog, aj nefrolog a v prípade jej predpisu bolo zabezpečené sledovanie vedlajších efektov lieku a vzájomných interakcii liekov.

Poradna

Dobrý den,
otec byl cca pře dvěma lety na kontrole ledvin (z důvodu polycystické nemoci tam jezdíval pravidelně tak jednou za 1/2 roku), zjistili mu kreatinin cca 300, ošetřující lékař mu sdělil, že jestli nepůjde na dialýzu tak do týdne zemře. Nyní je na peritoneální dialýze, kreatinin má kolem 1000 a lékaři to už neřeší. Je to správné?
Hlavní dotaz mám, jestli je možnost nějak zmírnit vedlejší účinky dialýzy. I přes užívání prášků na tlak má tlak kolem 180/95, ale není výjimkou tlak kolem 210/105. Trvající křeče v nohou, otékání a bolest nohou občas i otékání obličeje, během dialýzy velká žízeň, přes 9 hodinové trvání noční dialýzy vypije zhruba 2l, velká únava, bolest hlavy, časté pískání v uších, ospalost...
Otec je ročník 1958, před dialýzou byl velice čilí, aktivní, nebyl problém, že 16 hodin "běhal" kolem rodinného domu a na svůj věk to zvládal velice perfektně. Jediný "problém" jaký měl, tak by vyšší tlak (cca 150/90). Nyní o dva roky později a dialýzou v břiše je rád, že si v 7 večer lehne. Lékaři při sdělení problémů nemají vůli něco řešit, byla podána i stížnost na Lékařskou komoru, ta případ smetla ze stolu.
Prosím o radu jak problém aspoň částečně řešit, jsme si vědomí, že vedlejší účinky dialýzy budou, ale pořád doufáme, že ne tak rozsáhlé. Otec běžně močí, dialýzu má na cca 9 hodin, 10 litrů - 1,25% roztoku na 8 etap. 1l - 2,75% roztoku nechává v břiše celé dopoledne, který kolem 12 hod ručně vypouští. Budu rád za jakoukoli radu ať od Vás jako doktora, tak i od čtenářů, kteří mají nějaké zkušenosti.
Děkuji všem! JM

MUDr. Petr Buček 22. 06. 2011

Dobrý den. K prvnímu dotazu: Je pravda, že při peritoneální dialýze se hladina kreatininu příliš neřeší. Hladina kreatininu v krvi sama o sobě není ukazatelem funkce ledvin ani účinnosti dialýzy. Proto i dobře dialyzovaný pacient na peritoneální dialýze může hladinu kreatininu takto vysokou. K druhé části dotazu: přítomnost otoků a vysoký krevní tlak spolu s velkou únavou jsou známkami nedostatečné dialýzy nebo nedostatečné spolupráce. Otoky svědčí pro převodnění. Je nutno se podívat, zda pomocí zvýšení dávky furosemidu lze zvýšit objem moči, pokud ne, je nutno omezit příjem soli co nejvíce a tekutin na 1-1,5l a jako poslední krok zvýšit ultrafiltraci při peritoneální dialýze buď změnou roztoků a nebo změnou schématu výměn. Teprve po dosažení suché váhy lze očekávat pokles tlaku. Někdy je nutno navýšit léky na snížení krevního tlaku. Vzhledem k celkové únavnosti je nutné se ptát, zda je dobře kontrolován krevní obraz - doporučená hladina hemoglobinu je 110-120. Léčba erytropoetinem je indikována při poklesu hemoglobinu pod 90. Dále je nutno vědět, zda peritoneální dialýza je účinná - tedy zda Kt/V při automatizované minimálně 1,7 a týdenní klearance kreatininu nejméně 45 litrů. Tyto hodnoty jsou vypočítávány ze sběru moči a dialyzátu a vzorku krve. Parametry účinnosti dialýzy jsou hodnoceny nejméně jednou za 3 měsíce u stabilních pacientů, při poklesu diurézy nebo změnu stavu i častěji. Pokud je peritoneální dialýza neúčinná a navýšení její dávky spolu s dosažením suché váhy nevedou ke zlepšení, je nutno zvážit přechod na hemodialýzu.
PS: Pokud chcete znát názory i dalších návštěvníků webu a podpořit výměnu zkušeností, pak doporučuji otevřít diskusi - proto si dovoluji kopírovat dotaz i do diskuse - vlákno Domácí dialýza

Poradna

Dobrý den,

mohu s transpl. ledvinou s kreat. kolem 270 užívat hormonální antikoncepci?
A může se tato užívat i při dialýze?
Děkuji..

21. 06. 2011

Dobrý den.
1. Samotná nedostatečnost ledvin není kontraindikací pro užívání hormonální antikoncepce (HAK). Užívání těchto léků je kontraindikováno u žen s trombofilií (nadměrná srážlivost krve - obvykle na základě genetické poruchy, projevuje se sklonem k žilním trombosám nebo plicní embolii/nebo po prodělání těchto nemocí), rizikové může být užívání HAK u kuřaček a osob s chronickým zánětlivým onemocněním (autoimunitní onemocnění často na dlouhodobé kortikoterapii).
2. Co se týká pravidelné hemodialýzy, může užívání HAK způsobit určité problémy s průchodností AV spojky (vyšší pohotovost k trombotickým uzávěrům).
3. U pacientek po transplantaci ledviny je třeba vzít do úvahy riziko spojené s event. trombosou renální žíly u transplantovaného štěpu.
Pokud tedy sklonem k trombotickým onemocněním netrpíte, v zásadě můžete HAK užívat. Vhodné je však před nasazením konsultovat svého ošetřujícího nefrologa.
Zdravím. Martin Winkler

Poradna

Dobrý deň, pán doktor!
Som 60 ročná pac. s diagnozami - chronická glomerulonefritída CKD 3 št. - 7 rokov cyklosporín A ... kreat.166 umol/l , urea 12.3 mmol/l GF 0,71 ... Autoimúnna hypotyreóza, artériová hypertenzia, Sjogrenov syndróm... Asi 6 rokov užívam Frontin 0,5 mg večer...
Moje problémy sa vyhrotili za posledné 3 mesiace. Mám veľké problémy so suchosťou slizníc, nedostatkom tvorby slín, suchým jazykom. Jazyk nie je schopný posunúť potravu - príjem potravy a tekutín je problematický. Ráno to ešte ako tak ide, ale vo večerných hodinách je príjem potravy a aj liekov priam nemožný. Mám až panický strach že vdýchnem potravu. Piť dokážem len po jednom hlte... Schudla som asi 5 kg. Zhoršenie problému s hltanim som pripisovala najskôr psychickým problémom, potom som upodozrievala liek na tlak - Vasopentol. Bol vymenený za Ebrantil. Okrem toho užívam na tlak aj Nebilet... Problém s posuvaním potravy ale stále pretrváva. Pred rokom som bola na reumatológii - vtedy som nemala také závažné problémy. Ponúkli mi liečbu antimalarikami - Plaquenilom. Nakoľko užívam viacero liekov, s ohľadom na obličky som sa rozhodla, že problémy budem riešiť symptomaticky.
Používam spray na zvlhčovanie ústnej dutiny. Moc to ale nepomáha. Neviem si predstaviť, ako ďalej , ako zabezpečiť dostatok tekutín.
Prosím o radu, ako riešiť urýchlene tento pre mňa závažný problém, tiež Váš názor na liečbu Plaquenilom.
Ďakujem Vám za odpoveď

MUDr. Petr Buček 19. 06. 2011

 

Sjögren syndrom je systémové autoimunitní onemocnění, pro které je suchost sliznic typická. Proto si mu také říká si cca syndrom- tj. suchý. Toto onemocnění patří do kompetence revmatologa, proto Vám doporučuji tohoto odborníka vyhledat a Váš problém s ním zkonzultovat včetně dosavadní léčby. Vámi uváděna ledvinová nedostatečnost by se na suchosti neměla podílet, rovněž Vámi uvedené léky suchost v ústech zpravidla nedělají, spíše Ebrantil, který Vám byl vysazen. Plaquenil je běžný lék v revmatologii, zpravidla je dobře snášen, v některých případech může vyvolat oční obtíže.

Poradna

Dobrý den, moc Vás prosím o radu ohledně mé maminky , která již měsíc leží v nemocnici a její stav je stále vážný.Dle lékarů má jednu ledvinu nefunkční, druhá pracuje také málo.Její stav je komplikován pozdě léčeným zánětem(krečové žíly),problémy se srdcem.Proto prý musejí léčit vše postupně ,protože léky na jedno ohrožují druhé.Je zde i riziko, že nemusí nápor vydržet srdce. Chtěla jsem se zeptat na názor ohledně pití čaje z konopí.Na internetu jsem četla, že pomáhá právě i na stav ledvin.Když chcete někomu pomoci, chytáte se každé rady.Nechci ji však ublížit ještě víc.Děkuji moc za odpověd

Profile picture for user Ing. Tomáš Dřevíkovský

Velmi rád bych Vám pomohl alespoň radou, nikdy jsem se však s vazbou mezi ledvinami a konopím nesetkal ani jsem o ní neslyšel.
Dřevík

Poradna

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď ohledně plazmaferézy, na který jste mi odpovídal. Dnes je již jasné, že tuto léčbu podstoupím. Dr. mi říkala, že bude nutná kanylace velké cévy, čehož se trochu bojím (dělají ji na nefrologii, kam budu jezdit, nebo na neurologii, kde budu ležet?).Chtěla jsem se nezeptat, jak dlouho trvá jedna plazmaferéza. Mám jich napsáno 6 a prý se dělají obden. Mohla by tato léčba pomoci i na nefrologické oněmocnění? Mám FSGS, které nereaguje na běžnou léčbu.

MUDr. Petr Buček 17. 06. 2011

Kdo zavádí kanylu do velké cévy, tzv. centrální žíly závisí na místních zvyklostech pracoviště,
u nás je to internista,nefrolog, lékař ARO .Výkon se provádí v místním zcencitlivění,neměl by být
bolestivý, pokud jsou centrální žíly v obvyklé lokalisaci a přiměřeně široké, tak by zvedení kanyly
mělo být výkonem do 30 minut.
Kde budete hospitalisovaná ,záleží rovněž na místních podmínkách.Vám doporučený počet a frekvence je obvyklá taktika, jedna procedura trvá zpravidla cca 3 hodiny, ale záleží na celé řadě
dalších aspektů.

Poradna

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na krev v moči. Po fotbale jsem zjisitl, že mám moč zbarvenou do červena (nejsem si vědom nějakého úderu na ledviny). Na druhý den jsem navštivil svého lékaře a z ranní moči nezjistil žádnou přítomnost krve - pouze bílkoviny. Později jsem si uvědomil, když jsem měl i stolici do červena, že jsem na oběd měl červenou řepu. Může to být příčinou zabarvení moči? Nemám žádné problémy: ledviny mě nebolí, nemám problém s močením - až na tu zbarvenou moč (druhý den se už moč jevila v pořádku). Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 16. 06. 2011

Máte pravdu, požití červené řepy může být příčinou červené barvy moče a vůbec to nesouvisí s krví v moči. Zvýšená fyzická zátěž může být příčinou přítomnosti bílkoviny v moči.
Nicméně bych Vám doporučil kontrolní vyšetření moče za standardních podmínek.

Poradna

Dobrý den, chodím na dialýzu a rád bych se zeptal, jakým mechanismem se stanovuje tzv. "suchá váha" a jestli je důležité si hlídat váhu. A jaký je vztah mezi délkou dialýzy a přírůstkem (v kg)? Setkávám se s lidmi, kteří mají i 6-8kg "navíc", 4 hod dialýzy a téměř nikdy se na stanovenou suchou váhu nedostanou. Tak proč potom existuje tato suchá váha? Děkuji

MUDr. Petr Buček 15. 06. 2011

Problematika je poměrně složitá, taktika dialýzy je individiální,dle klinického stavu pacienta, ale
zjednodušeně lze říci asi toto.
Suchá váha představuje hmotnost při optimální hydrataci .To znamená pacient ,že pacient nemá
projevy srdeční nedostatečnosti, nemá otoky a měl by mít normální krevní tlak.
Tento parametr však často naplnit nejde, neboť krevní tlak ovlivňují další vlivy ,nejen hydratace.
Při optimální hmotnosti, tj.při tzv suché váze by se měl pacient cítit dobře, neměl by mít po
dialýze křeče ani nežádoucí nízký tlak.
Hmotnostní přírůstky mezi dialýzami nemají být vyšší než 2,5 kg,event. do 5% hmotnosti.
Vyšší mezidialyzační nárůst nežádoucím způsobem zatěžuje srdce a je příčinou zvýšeného rizika
manifestace srdečního selhání .
Mohu potvrdit,že na každé dialýze jsou nemocní, kteří nezvládají pitný režim, a jejich mezidialyzační
přírůstky jsou až 8 kg.Na nežádoucí vliv této skutečnosti jsou jistě ošetřujícím lékařem opakovaně
upozorňováni,v mnoha případech bezvýsledně ,takže srdeční selhání bohužel stále patří ke nejčastějším příčinám smrti.
Délka dialýzy se stanovuje stanovuje individuálně,dle celé řady parametrů.Převodnění je jedním
z nich.Intensita ultrafiltrace by neměla být vyšší než 1000ml/hod., při tří směnném provozu dialýzy
delší než 5 hodin jsou problematické, navíc je pacienti často odmítají.Proto nelze dosáhnout
výše zmíněné suché hmotnosti.

Poradna

Dobrý den,
tatínkovi jedna ledvina nefunguje a druhá špatně. Začal chodit na dialýzu do nemocnice 2x týdně po 4 hodinách. Po druhé dialýze ho propustili z nemocnice. Cestu domů by sám nezvládl, takže jsme pro něj jeli. Bydlí ve 3. patře bez výtahu. Bude schopen pohybu bez omezení nebo bude třeba tuto situaci řešit?
Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 14. 06. 2011

Dobrý den. Bohužel hemodialyzační léčba v dialyzačním středisku s sebou přináší nutnost dojíždět na dialyzační středisko 3x týdně, výjimečně, v úvodu léčby 2x týdně. Pokud Váš tatínek není schopen pro svůj zdravotní stav vyjít 3 patra, je nutno hledat řešení problému. Je nutno vybavit pacienta invalidním vozíkem, pro sjíždění schodů existují tzv. schodolezy, které umožňují zvládnutí schodů na vozíku. Nebo je třeba zvážit i změnu bydlení - nejlépe v rámci rodiny, pokud někdo z dětí či příbuzných disponuje bezbariérovým bytem. Nejméně vhodné, ale někdy nezbytné je umístění do zařízení sociální péče - domov důchodců, penzion apod. V každém případě je nutné počítat s tím, že s přibývajícím věkem a nemocemi se může nesoběstačnost zhoršovat. Na závěr dobrá zpráva, někdy pacienti, kteří zahajují dialýzu s velmi pokročilým selháním ledvin trpí i tzv. uremickou neuropatií - postižením nervů dolních končetin - pro kterou pacienti nejsou schopni pořádně se postavit a chodit. Dialýza s dostatečnou dialyzační dávkou u takových pacientů vede po několika týdnech k výraznému zlepšení stavu. Pacienti, kteří měsíce byli uvěznění ve svém bytě, se stávají mobilní a soběstační. Podmínkou je však dostatečná dialýza a samozřejmě za ztrátou schopnosti chodit se nesmí skrývat jiné onemocnění. Držím palce.

Poradna

Dobrý den, v únoru mi byl zaveden katetr na peritonealní dialýzu. Již na prvním RTG po zákroku byla vidět smyčka v horní části katetru. Chybička se vloudila....jedna u chirurga a druhá u ošetřujícího lékaře, který smyčku neřešil. Při ruční výměně mi neděla problémy, pouze u vypouštění musím stát, bohužel u cyclera je situace horší, přístroj neni schopen vypustit to co má. Zajímalo by mě řešení této situace. Jeden lékař předepisuje projímadlo pro větší pohyb střev a uvolnění katetru, druhý spiše cvičení a skákání ze schodů. Vše zatím bez výsledku. Další možnost je asi chirurgickou cestou katetr otočit. Existuje jiná možnost, jak se zbavit smyčky na katetru a jestli při chirurgickém řešení, je možno pokračovat v peritonealní léčbě nebo je nutné do zhojení rány přejít dočasně na hemodialyzu?? Děkuji za odpověď.

MUDr. Zuzana Bitterová 9. 06. 2011

Dobrý den. Problematická poloha- dislokace /"smyčka"- jak popisujete/ peritoneálního katetru může vést k obtížím až poruchám při výměnách dialyzačního roztoku. Doporučné postupy- fyzický pohyb, užití projímadel pro větší pohyb střev, někdy též léky pro zmírnění plynatosti- Espumisan jste již vyzkoušel bez pozitivního výsledku. Další možností je úprava polohy katetru vodičem pod rentgenovou kontrolou. Nezdaří- li se ani to ,pak nejvhodnějším způsobem je laparoskopická úprava polohy katetru. Podaří-li se laparoskopicky upravit stávající katetr, pak můžete pokračovat v peritoneální léčbě bez přerušení.

Poradna

Dobrý den, manžel začal chodit na dialýzu, zatím na akutní hemodialýzu. Má zavedený peritoneální katetr, ale zatím je teprve druhý týden po operaci. Dlouhé roky se léčí na diabetes a v minulém roce se mu velmi rychle snížila funkce ledvin, tak že mu vystoupil kreatinin až na 800. Absolvoval do teď 5 hospitalizací. Nejhorší pro něj je hlavně z psychického hlediska, že za 6 měsíců co se začal léčit v nemocnici zhubnul ze 75 na 62 kg při výšce 178 cm. Úplně ztratil svalstvo a velmi zeslábnul. Teď konečně začal chodit na dialýzu, ale nijak se ta váha nezlepšuje. Všude v publikacích se píše o tam jak se snažit nepřibrat a on má právě opačný problém. Snažím se vařit tak, aby měl dostatek bílkovin, do dialýzy jsme byli velmi omezení. Dodržovat snížené hodnoty draslíku, fosforu a sodíku. Od začátku dialýzy zhubnul vlastně 3 kg. Dokážete mi prosím poradit jak zlepšit jeho stav?

MUDr. Petr Buček 6. 06. 2011

Kreatinin 800 u diabetika s váhou 62 kg svědčí zřejmě pro velmi pokročilý stupeň selhání ledvin. Rady jsou 2: zajistit dostatečnou dialyzační dávku s dostatečnou nutriční podporou a vyloučit přítomnost jiného závažného onemocnění, které by se na hubnutí mohlo podílet. Při přechodu na peritoneální dialýzu opět zajistit dostatečnou dialyzační dávku, což při tak nízké funkci ledvin může být obtížné. I při zajištění dostatečné dialyzační dávky a výživy bývá přibírání na váze u pacientů se selháním ledvin pomalé a zdlouhavé.

Poradna

Dobrý den, může člověk s transplantovanou ledvinou podstoupit hydrocolon? Víc než dvacet let užívám léky, soudím tedy, že by tato procedura mohla mít na tělo dobrý vliv. Děkuji.

MUDr. Petr Buček 6. 06. 2011

Člověk s transplantovanou ledvinou může podstoupit proceduru tvz. hydrocolon. Pro fungování Vaše těla však tato metoda nemá žádný vliv. Vaše léky jsou záhy po užití vstřebány a metabolisovány, jejich nosiče vyloučeny stolicí. Není známa žádná certifikovaná studie ,která by přínos této metody pro cokoliv prokázala.

Poradna

Dobrý den, příteli je 30 let šel k lékařce se zvarcením (cca 1x týdeně). Ta naměřila tlak 210/120. Bylo zjištěno, že to má od ledvin- předběžný závěr-renální nedostatečnost s hodnotami kreatin- 535, močovina 19,5, draslík 5,9. Nýní po 3 týdench hodnoty mírmě klesly- 510-18,6-5,4. Jakou má přitel šanci na život bez dialýzi nebo transpalntace. Dostal prášky na tlak a Furon. Jak napomoci dalšímu snížení hodnot. Děkuji a přeji heký den MB

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 1. 06. 2011

Dobrý den. Hodnoty které uvádíte svědčí pro velmi pokročilé selhání ledvin. Pokud o postižení ledvin dříve nevěděl a nebylo známé, pak je nutno nyní zjistit, zda se jedná o náhlé selhání ledvin, nebo o nemoc, která trvá delší dobu a nebyla rozpoznána.
Někdy je těžké určit, co bylo první: zda poškození ledvin způsobilo vysoký krevní tlak, nebo naopak neléčený vysoký krevní tlak způsobil poškození ledvin.
Zdá se, že současné hodnoty zatím nenutí k zahájení dialýzy, i když rezerva již moc velká nebude.
K dalšímu zlepšení funkce ledvin teoreticky dojít může, zvláště pokud se jedná o akutní selhání ledvin, podmínkou je zjistit co je vlastní příčinou selhání ledvin a dobrá kontrola krevního tlaku.
Pokud ale nemoc trvala nepozorovaně delší dobu, je velmi pravděpodobné, že ke zlepšení funkce nedojde.

Poradna

Dobrý den.mám polycystické ledviny a v současné době jsem na nizkobilkovinné dietě.Zajímalo by mě zda hodnoty bilkovin uváděné na etiketách rýže a těstovin jsou v suchém stavu nebo po uvaření.Děkujji

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 31. 05. 2011

Pokud na obalu není uvedeno jinak,jsou výživové hodnoty uváděny ve 100g potraviny. Viz např. http://www.lucy.cz/energeticke-tabulky/?vyhledat=r%C3%BD%C5%BEe

Poradna

Dobrý den,
mohu s kreatininem 283,po transplantaci 20let vykonávat lehký aerobní pohyb-Orbitrac,cca půl hodiny denně,plus kondiční posilování?Potřebuji sundat pár kilo.Děkuji.

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 30. 05. 2011

Určitě. Pohybová aktivita je důležitá v každém stadiu onemocnění ledvin. Aerobní pobyb je z pohybových aktivit nejdůležitější.

Poradna

Dobrý den, posílala jsem dotaz týkající se problematiky užívání Rapamune při kreat. cca 280 po 20 letech po transpl. a otoků kolem kotníků, které jsou pravděpodobně způsobeny právě užíváním Rapamune 3mg denně. Já vím, je to dotaz poněkud povrchní, nicméně, psychika je velmi důležitá a já se s těmi kotníky necítím dobře, jinak problémy nepociťuji žádné. Děkuji, Monika.

MUDr. Petr Buček 30. 05. 2011

Na Váš dotaz jsem odpovídal již 21.5., zřejmě problémy s přenosem dat, původní text tedy ještě jednou. Rapamun se může podílet na otocích DKK. Vaše dávka je stanovena dle hladiny sirolimu/účinná látka v preprátu Rapamune / v krvi. Symetrické otoky DKK zpravidla znamenají převodnění organismu, což, lze při snížené funkci ledviny očekávat. Nabízí se upravit dávku diuretik. Vzhledem k tomu, že zcela jistě užíváte celou řadu dalších léků, doporučuji Vám nastalou situaci konsultovat s Vašim nefrologem, který celou vaší terapii zhodnotí, neboť otoky mohou vyvolávat i další léky a probere s Vámi celkový příjem tekutin a soli.

Poradna

Dobrý den. Můžete mi z hlediska pacienta napsat, jak jste se (ne)snažil udržovat mezi dialýzami váhu, abyste omezil problémy s přírůstky a mohl se věnovat práci a fyzickým aktivitám. Děkuji Hanka

Profile picture for user Ing. Tomáš Dřevíkovský

Děkuji za dotaz paní Hanko. Potíže s váhovými přírůstky se probírají neustále ze všech stran. Lékaři radí omezit pití na minimum, přestat solit a hlídat si váhu. Podle mne jsou dvě cesty, buď se snažit o dodržení těchto rad a o co nejmenší přírůstek, tj. používat např. šidítka ve formě kostek ledu, zapíjet léky co nejmenším množstvím vody, vyhýbat se přesoleným jídlům a přeslazeným chemickým limonádám, které žízeň nezaženou, ale naopak zvětšují. Samozřejmě kalkulovat s vodou v polévkách, ovoci (pozor na kalium). Na mne byla v létě bičem sezóna melounů a pohled do restauračních zahrádek, kde cinkaly sklenice a přibývaly čárky na táckách. To jsem prchal. Dodnes mám zvyk nevzít do ruky slánku a i normální jídlo se mi zdá přesolené.
Omezovací způsob si lze na sobě postupně otestovat, vybalancovat a najít si hranici, při jejímž překročení začnete mít potíže s dýcháním, pohybem a otoky. Pak zákonitě při větším stahování váhy dochází ke křečím, je třeba dodávat fyziologický roztok a natrium nebo naopak jdete domů bez dostatečného odstranění zplodin z krve, s vyšší váhou a z bludného kruhu se těžko hledá únik. To už není život, ale pouhé přežívání mezi jednotlivými dialýzami. Lidské srdce není stavěné na dlouhodobé přetěžování.
Za mých dlouholetých dialýz na Strahově (do r. 1988 2xtýdně po 6 hod) a později v IKEM (vždy na nočních směnách) jsem si vytvořil funkční systém, kdy jsem si z domova přinesl vydatnou svačinu (5 housek, několik kousků oloupaného „zakázaného“ ovoce a plnou termosku vody s ledem a citrónem). Počkal jsem na bezkonfliktní připojení k přístroji a do poloviny dialýzy si užíval. Nedoporučuji však každému, neboť konflikty, samozřejmě ne s přístrojem, ale s lékaři majícími službu, byly obvyklým doprovodným jevem 
Přeji Vám pevnou vůli a výdrž
Dřevík

Poradna

Dobrý den, zakoupila jsem si knihu Výživa při pravidelném dialyzačním léčení od Milana Hrubého a Olgy Mengerové. Kniha obsahuje rady, nutriční tabulky a recepty zde jsem narazila na určitý rozdíl v hodnotách. Chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné se spojit s paní Mengerovou nebo jinou nutriční terapeutkou, která by mi poradila. Děkuji.

MUDr. Zuzana Bitterová 25. 05. 2011

Dobrý den,
obraťte se na Vašeho ošetřujícího nefrologa, který ví o možnostech nutričních terapeutek ve Vašem okolí nebo může zprostředkovat spojení s paní Mengerovou. Je vidět, že o správnou výživu máte zájem a to by mělo být určitě podpořeno.

Poradna

Dobrý den, během těhotenství jsme prodělala genet. UZ v 13tt, poté 20 tt, kde byla nalezena větší ledvinná pánvička, na ko genetickém UZ v 26tt mi bylo sděleno, že ledviny jsou v pořádku a pánvička vlevo A-P 5,3mm a Tr 9mm. Při gyn. kontole v 32tt bylo vše v pořádku.
Vždy byla morfologie plodu fyziologická i já jsem viděla 2 ledviny.
Nyní na UZ po narození syna mi dr. sdělila, že pravá ledvina není a levá je velká 51mm, dilatace led. pánvičky 8mm a je otevřena do kalíšků!!! Je možné, že by běhěm 8 týdnu ledviny zmizela bez jakýchkoli známek...? Je výsledek u jedné ledviny špatný?
Velice děkuji za brzkou odpověď.

MUDr. Petr Buček 24. 05. 2011

"Zmizení" ledviny je velmi nepravděpodobné.Utrazvukový obraz se vyhodnocuje na podkladě odrazu ultrazvukových vln od orgánových struktur,
jeho vyhodnocení , zvláště u plodu může být pro četné artefakty /falešné odrazy/ v některých
případech obtížné.
Je celá řada lidí , kteří se narodí pouze s jednou ledvinu a jejich život není ovliněn,často se na
tuto skutečnost přijde v pozdějším věku zcela náhodně.Dle Vašeho sdělení však nelze vyloučit
omezený odtok moče z ledviny .Posouzení závažnosti stavu je otázka pro urologa s dětskou
specialisací.

Poradna

Dobrý den, jak jsem se dozvěděla od lékařky, chtěla by u mě zkusit plazmaferezu. Jde o nějaké čištění krve, jak mi řekla do telefonu. Na kontrole v červnu mi jistě řekne více, ale já bych se chtěla zeptat co od tohoto mohu očekávat? Musí při tom být zaveden centrální katetr? Děkuji Milena

MUDr. Petr Buček 21. 05. 2011

Plasmaferesa je metoda očišťování krve od přítomnosti nežádoucích látek.Provádí se zpravidla
několikrát v krátkých časových intervalech.K zajištění účinnosti je nutný dostatečný průtok
krve, který periferní žíla neumožňuje, proto se zavádí tzv. centrální katetr do jugulární, event.
podklíčkové žíly.Bližší informace Vám Vaše lékařka v červnu jistě poskytne.

Poradna

Dobry den, pred rokom som prekonala akutnu pyelonefritidu (sposobenu E.coli) sprevadzanu celkovym septickym stavom a odvtedy mavam opakovane zapaly moc. ciest. Vsimla som si, ze dostanem zapal obvykle po pohlavnom styku s partnerom (pricom partner neejakuluje do mna). Ake opatrenia by sme mali vykonat, aby som sa zapalu moc. ciest po pohlavnom styku vyhla. Hygienu samozrejme dodrziavame. Pomohlo by užívanie nejakých preventivnych liekov proti zápalu vzdy po pohlavnom styku? Mam strach, ze to neostane len pri zapale dolnych moc. ciest, ale opät to zasiahne az oblicky. Dakujem za odpoved.

MUDr. Petr Buček 21. 05. 2011

Doporučuji vyloučit zadržování moče ve Vašich močových cestách- ledvinové pánvičky, močovody močový měchýř, močová trubice. Toto vyšetření Vám proveden odborník - urolog. V případě negativního nálezu je pak prevence infekce v souvislosti s pohlavním stykem otázkou pro Vašeho gynekologa.

Poradna

Dobrý den,
v průběhu těhotenství ve 20 týdnu se zjistitilo, že plod má větší ledviny. Nicméně moč a plodová voda jsou v pořádku. Je tam podezření na Potter 1. Co to může znamenat a může se i přes to narodit zdravé dítě?
Děkuji

MUDr. Zuzana Bitterová 19. 05. 2011

Potter 1 znamená nemoc zvanou infantilní polycystická choroba ledvin-ledviny jsou prostoupeny četnými dutinkami, funkce ledvin se během života zhoršuje. Před narozením se nemoc projevuje na ultazvuku zvětšenými ledvinami se zvýšenou echogenitou ledvin- ledviny mají na ultrazvuku jinou "barvu" než by měly mít. Bylo Vám vysloveno podezření, a z informací, které uvádíte nelze stanovit konečnou diagnozu. Nutné je pečlivé vyšetřování u gynekologa a genetická konzultace.

Poradna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud má nemocný vytvořen A - V zkrat. Na končetině na které se nachází, by se neměl měřit krevní tlak, odebírat krev, nosit těsný oděv a manžety, neměly by se na této končetině nosit hodinky a končetina by se neměla zatěžovat. Moje otázka tedy zní jak moc se může končetina na které je umístěn A - V zkrat zatěžovat, nebo - li co vše se tedy dá s touto končetinou vykonávat? Děkuji vám za vaši odpověď.

MUDr. Zuzana Bitterová 18. 05. 2011

Dobrý den,
přesně jste vyjmenovala, co se končetinou, na které je zhotoven A-V zkrat určený k hemodialýze , nemá dělat. Naopak končetinu nevyřazujte z normální činnosti, používejte ji v běžném životě, bylo by chybou ji nadměrně šetřit. S větší opatrností je třeba přistupovat bezprostředně po dialýze s ohledem na čerstvost vpichů a pak v případě komplikací. Kontrola A-V fistuly patří k základnímu vyšetření setrou při každě dialýze, A-V zkrat kontroluje i lékař, aby se pokud možno komplikacím předcházelo.