Poradna

Zadejte dotaz do poradny

Vyberte si téma, které je pro vás důležité, a napište nám, s čím potřebujete poradit. Nezapomeňte uvést svůj e-mail, abychom vám na něj mohli poslat naši odpověď. Komunikace je důvěrná a vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Form
Upozorňujeme, že odpovědi v Poradně mají pouze informační charakter a nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči a nepředstavují stanovení diagnózy ani léčby. Zadáním dotazu do Poradny souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zodpovězení Vašeho dotazu; po jeho zodpovězení budou Vaše osobní údaje včetně e-mailové adresy vymazány. Pokud budete níže souhlasit, bude Vaše e-mailová adresa dále zpracovávána pro marketingové účely, a to zejména za účelem zasílání newsletterů a dalších obchodních sdělení, provádění průzkumu ohledně webových stránek http://Ledviny.cz a Ledviny.sk a vyhodnocení trhu. Použití poradny není podmíněno udělením souhlasu ke zpracování osobních údajů pro marketingové účely, Váš dotaz bude zodpovězen i pokud tento souhlas neudělíte. Podrobné informace o ochraně Vašich osobních údajů naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů Skupiny B. Braun CZ/SK. Zadáním dotazu do Poradny souhlasíte s anonymizovaným zveřejněním tohoto dotazu na stránkách https://www.ledviny.cz/poradna .
Poradna

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď ohledně plazmaferézy, na který jste mi odpovídal. Dnes je již jasné, že tuto léčbu podstoupím. Dr. mi říkala, že bude nutná kanylace velké cévy, čehož se trochu bojím (dělají ji na nefrologii, kam budu jezdit, nebo na neurologii, kde budu ležet?).Chtěla jsem se nezeptat, jak dlouho trvá jedna plazmaferéza. Mám jich napsáno 6 a prý se dělají obden. Mohla by tato léčba pomoci i na nefrologické oněmocnění? Mám FSGS, které nereaguje na běžnou léčbu.

MUDr. Petr Buček 17. 06. 2011

Kdo zavádí kanylu do velké cévy, tzv. centrální žíly závisí na místních zvyklostech pracoviště,
u nás je to internista,nefrolog, lékař ARO .Výkon se provádí v místním zcencitlivění,neměl by být
bolestivý, pokud jsou centrální žíly v obvyklé lokalisaci a přiměřeně široké, tak by zvedení kanyly
mělo být výkonem do 30 minut.
Kde budete hospitalisovaná ,záleží rovněž na místních podmínkách.Vám doporučený počet a frekvence je obvyklá taktika, jedna procedura trvá zpravidla cca 3 hodiny, ale záleží na celé řadě
dalších aspektů.

Poradna

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na krev v moči. Po fotbale jsem zjisitl, že mám moč zbarvenou do červena (nejsem si vědom nějakého úderu na ledviny). Na druhý den jsem navštivil svého lékaře a z ranní moči nezjistil žádnou přítomnost krve - pouze bílkoviny. Později jsem si uvědomil, když jsem měl i stolici do červena, že jsem na oběd měl červenou řepu. Může to být příčinou zabarvení moči? Nemám žádné problémy: ledviny mě nebolí, nemám problém s močením - až na tu zbarvenou moč (druhý den se už moč jevila v pořádku). Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 16. 06. 2011

Máte pravdu, požití červené řepy může být příčinou červené barvy moče a vůbec to nesouvisí s krví v moči. Zvýšená fyzická zátěž může být příčinou přítomnosti bílkoviny v moči.
Nicméně bych Vám doporučil kontrolní vyšetření moče za standardních podmínek.

Poradna

Dobrý den, chodím na dialýzu a rád bych se zeptal, jakým mechanismem se stanovuje tzv. "suchá váha" a jestli je důležité si hlídat váhu. A jaký je vztah mezi délkou dialýzy a přírůstkem (v kg)? Setkávám se s lidmi, kteří mají i 6-8kg "navíc", 4 hod dialýzy a téměř nikdy se na stanovenou suchou váhu nedostanou. Tak proč potom existuje tato suchá váha? Děkuji

MUDr. Petr Buček 15. 06. 2011

Problematika je poměrně složitá, taktika dialýzy je individiální,dle klinického stavu pacienta, ale
zjednodušeně lze říci asi toto.
Suchá váha představuje hmotnost při optimální hydrataci .To znamená pacient ,že pacient nemá
projevy srdeční nedostatečnosti, nemá otoky a měl by mít normální krevní tlak.
Tento parametr však často naplnit nejde, neboť krevní tlak ovlivňují další vlivy ,nejen hydratace.
Při optimální hmotnosti, tj.při tzv suché váze by se měl pacient cítit dobře, neměl by mít po
dialýze křeče ani nežádoucí nízký tlak.
Hmotnostní přírůstky mezi dialýzami nemají být vyšší než 2,5 kg,event. do 5% hmotnosti.
Vyšší mezidialyzační nárůst nežádoucím způsobem zatěžuje srdce a je příčinou zvýšeného rizika
manifestace srdečního selhání .
Mohu potvrdit,že na každé dialýze jsou nemocní, kteří nezvládají pitný režim, a jejich mezidialyzační
přírůstky jsou až 8 kg.Na nežádoucí vliv této skutečnosti jsou jistě ošetřujícím lékařem opakovaně
upozorňováni,v mnoha případech bezvýsledně ,takže srdeční selhání bohužel stále patří ke nejčastějším příčinám smrti.
Délka dialýzy se stanovuje stanovuje individuálně,dle celé řady parametrů.Převodnění je jedním
z nich.Intensita ultrafiltrace by neměla být vyšší než 1000ml/hod., při tří směnném provozu dialýzy
delší než 5 hodin jsou problematické, navíc je pacienti často odmítají.Proto nelze dosáhnout
výše zmíněné suché hmotnosti.

Poradna

Dobrý den,
tatínkovi jedna ledvina nefunguje a druhá špatně. Začal chodit na dialýzu do nemocnice 2x týdně po 4 hodinách. Po druhé dialýze ho propustili z nemocnice. Cestu domů by sám nezvládl, takže jsme pro něj jeli. Bydlí ve 3. patře bez výtahu. Bude schopen pohybu bez omezení nebo bude třeba tuto situaci řešit?
Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 14. 06. 2011

Dobrý den. Bohužel hemodialyzační léčba v dialyzačním středisku s sebou přináší nutnost dojíždět na dialyzační středisko 3x týdně, výjimečně, v úvodu léčby 2x týdně. Pokud Váš tatínek není schopen pro svůj zdravotní stav vyjít 3 patra, je nutno hledat řešení problému. Je nutno vybavit pacienta invalidním vozíkem, pro sjíždění schodů existují tzv. schodolezy, které umožňují zvládnutí schodů na vozíku. Nebo je třeba zvážit i změnu bydlení - nejlépe v rámci rodiny, pokud někdo z dětí či příbuzných disponuje bezbariérovým bytem. Nejméně vhodné, ale někdy nezbytné je umístění do zařízení sociální péče - domov důchodců, penzion apod. V každém případě je nutné počítat s tím, že s přibývajícím věkem a nemocemi se může nesoběstačnost zhoršovat. Na závěr dobrá zpráva, někdy pacienti, kteří zahajují dialýzu s velmi pokročilým selháním ledvin trpí i tzv. uremickou neuropatií - postižením nervů dolních končetin - pro kterou pacienti nejsou schopni pořádně se postavit a chodit. Dialýza s dostatečnou dialyzační dávkou u takových pacientů vede po několika týdnech k výraznému zlepšení stavu. Pacienti, kteří měsíce byli uvěznění ve svém bytě, se stávají mobilní a soběstační. Podmínkou je však dostatečná dialýza a samozřejmě za ztrátou schopnosti chodit se nesmí skrývat jiné onemocnění. Držím palce.

Poradna

Dobrý den, v únoru mi byl zaveden katetr na peritonealní dialýzu. Již na prvním RTG po zákroku byla vidět smyčka v horní části katetru. Chybička se vloudila....jedna u chirurga a druhá u ošetřujícího lékaře, který smyčku neřešil. Při ruční výměně mi neděla problémy, pouze u vypouštění musím stát, bohužel u cyclera je situace horší, přístroj neni schopen vypustit to co má. Zajímalo by mě řešení této situace. Jeden lékař předepisuje projímadlo pro větší pohyb střev a uvolnění katetru, druhý spiše cvičení a skákání ze schodů. Vše zatím bez výsledku. Další možnost je asi chirurgickou cestou katetr otočit. Existuje jiná možnost, jak se zbavit smyčky na katetru a jestli při chirurgickém řešení, je možno pokračovat v peritonealní léčbě nebo je nutné do zhojení rány přejít dočasně na hemodialyzu?? Děkuji za odpověď.

MUDr. Zuzana Bitterová 9. 06. 2011

Dobrý den. Problematická poloha- dislokace /"smyčka"- jak popisujete/ peritoneálního katetru může vést k obtížím až poruchám při výměnách dialyzačního roztoku. Doporučné postupy- fyzický pohyb, užití projímadel pro větší pohyb střev, někdy též léky pro zmírnění plynatosti- Espumisan jste již vyzkoušel bez pozitivního výsledku. Další možností je úprava polohy katetru vodičem pod rentgenovou kontrolou. Nezdaří- li se ani to ,pak nejvhodnějším způsobem je laparoskopická úprava polohy katetru. Podaří-li se laparoskopicky upravit stávající katetr, pak můžete pokračovat v peritoneální léčbě bez přerušení.

Poradna

Dobrý den, manžel začal chodit na dialýzu, zatím na akutní hemodialýzu. Má zavedený peritoneální katetr, ale zatím je teprve druhý týden po operaci. Dlouhé roky se léčí na diabetes a v minulém roce se mu velmi rychle snížila funkce ledvin, tak že mu vystoupil kreatinin až na 800. Absolvoval do teď 5 hospitalizací. Nejhorší pro něj je hlavně z psychického hlediska, že za 6 měsíců co se začal léčit v nemocnici zhubnul ze 75 na 62 kg při výšce 178 cm. Úplně ztratil svalstvo a velmi zeslábnul. Teď konečně začal chodit na dialýzu, ale nijak se ta váha nezlepšuje. Všude v publikacích se píše o tam jak se snažit nepřibrat a on má právě opačný problém. Snažím se vařit tak, aby měl dostatek bílkovin, do dialýzy jsme byli velmi omezení. Dodržovat snížené hodnoty draslíku, fosforu a sodíku. Od začátku dialýzy zhubnul vlastně 3 kg. Dokážete mi prosím poradit jak zlepšit jeho stav?

MUDr. Petr Buček 6. 06. 2011

Kreatinin 800 u diabetika s váhou 62 kg svědčí zřejmě pro velmi pokročilý stupeň selhání ledvin. Rady jsou 2: zajistit dostatečnou dialyzační dávku s dostatečnou nutriční podporou a vyloučit přítomnost jiného závažného onemocnění, které by se na hubnutí mohlo podílet. Při přechodu na peritoneální dialýzu opět zajistit dostatečnou dialyzační dávku, což při tak nízké funkci ledvin může být obtížné. I při zajištění dostatečné dialyzační dávky a výživy bývá přibírání na váze u pacientů se selháním ledvin pomalé a zdlouhavé.

Poradna

Dobrý den, může člověk s transplantovanou ledvinou podstoupit hydrocolon? Víc než dvacet let užívám léky, soudím tedy, že by tato procedura mohla mít na tělo dobrý vliv. Děkuji.

MUDr. Petr Buček 6. 06. 2011

Člověk s transplantovanou ledvinou může podstoupit proceduru tvz. hydrocolon. Pro fungování Vaše těla však tato metoda nemá žádný vliv. Vaše léky jsou záhy po užití vstřebány a metabolisovány, jejich nosiče vyloučeny stolicí. Není známa žádná certifikovaná studie ,která by přínos této metody pro cokoliv prokázala.

Poradna

Dobrý den, příteli je 30 let šel k lékařce se zvarcením (cca 1x týdeně). Ta naměřila tlak 210/120. Bylo zjištěno, že to má od ledvin- předběžný závěr-renální nedostatečnost s hodnotami kreatin- 535, močovina 19,5, draslík 5,9. Nýní po 3 týdench hodnoty mírmě klesly- 510-18,6-5,4. Jakou má přitel šanci na život bez dialýzi nebo transpalntace. Dostal prášky na tlak a Furon. Jak napomoci dalšímu snížení hodnot. Děkuji a přeji heký den MB

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 1. 06. 2011

Dobrý den. Hodnoty které uvádíte svědčí pro velmi pokročilé selhání ledvin. Pokud o postižení ledvin dříve nevěděl a nebylo známé, pak je nutno nyní zjistit, zda se jedná o náhlé selhání ledvin, nebo o nemoc, která trvá delší dobu a nebyla rozpoznána.
Někdy je těžké určit, co bylo první: zda poškození ledvin způsobilo vysoký krevní tlak, nebo naopak neléčený vysoký krevní tlak způsobil poškození ledvin.
Zdá se, že současné hodnoty zatím nenutí k zahájení dialýzy, i když rezerva již moc velká nebude.
K dalšímu zlepšení funkce ledvin teoreticky dojít může, zvláště pokud se jedná o akutní selhání ledvin, podmínkou je zjistit co je vlastní příčinou selhání ledvin a dobrá kontrola krevního tlaku.
Pokud ale nemoc trvala nepozorovaně delší dobu, je velmi pravděpodobné, že ke zlepšení funkce nedojde.

Poradna

Dobrý den.mám polycystické ledviny a v současné době jsem na nizkobilkovinné dietě.Zajímalo by mě zda hodnoty bilkovin uváděné na etiketách rýže a těstovin jsou v suchém stavu nebo po uvaření.Děkujji

MUDr. Roman Kantor 31. 05. 2011

Pokud na obalu není uvedeno jinak,jsou výživové hodnoty uváděny ve 100g potraviny. Viz např. http://www.lucy.cz/energeticke-tabulky/?vyhledat=r%C3%BD%C5%BEe

Poradna

Dobrý den,
mohu s kreatininem 283,po transplantaci 20let vykonávat lehký aerobní pohyb-Orbitrac,cca půl hodiny denně,plus kondiční posilování?Potřebuji sundat pár kilo.Děkuji.

MUDr. Roman Kantor 30. 05. 2011

Určitě. Pohybová aktivita je důležitá v každém stadiu onemocnění ledvin. Aerobní pobyb je z pohybových aktivit nejdůležitější.

Poradna

Dobrý den, posílala jsem dotaz týkající se problematiky užívání Rapamune při kreat. cca 280 po 20 letech po transpl. a otoků kolem kotníků, které jsou pravděpodobně způsobeny právě užíváním Rapamune 3mg denně. Já vím, je to dotaz poněkud povrchní, nicméně, psychika je velmi důležitá a já se s těmi kotníky necítím dobře, jinak problémy nepociťuji žádné. Děkuji, Monika.

MUDr. Petr Buček 30. 05. 2011

Na Váš dotaz jsem odpovídal již 21.5., zřejmě problémy s přenosem dat, původní text tedy ještě jednou. Rapamun se může podílet na otocích DKK. Vaše dávka je stanovena dle hladiny sirolimu/účinná látka v preprátu Rapamune / v krvi. Symetrické otoky DKK zpravidla znamenají převodnění organismu, což, lze při snížené funkci ledviny očekávat. Nabízí se upravit dávku diuretik. Vzhledem k tomu, že zcela jistě užíváte celou řadu dalších léků, doporučuji Vám nastalou situaci konsultovat s Vašim nefrologem, který celou vaší terapii zhodnotí, neboť otoky mohou vyvolávat i další léky a probere s Vámi celkový příjem tekutin a soli.

Poradna

Dobrý den. Můžete mi z hlediska pacienta napsat, jak jste se (ne)snažil udržovat mezi dialýzami váhu, abyste omezil problémy s přírůstky a mohl se věnovat práci a fyzickým aktivitám. Děkuji Hanka

Děkuji za dotaz paní Hanko. Potíže s váhovými přírůstky se probírají neustále ze všech stran. Lékaři radí omezit pití na minimum, přestat solit a hlídat si váhu. Podle mne jsou dvě cesty, buď se snažit o dodržení těchto rad a o co nejmenší přírůstek, tj. používat např. šidítka ve formě kostek ledu, zapíjet léky co nejmenším množstvím vody, vyhýbat se přesoleným jídlům a přeslazeným chemickým limonádám, které žízeň nezaženou, ale naopak zvětšují. Samozřejmě kalkulovat s vodou v polévkách, ovoci (pozor na kalium). Na mne byla v létě bičem sezóna melounů a pohled do restauračních zahrádek, kde cinkaly sklenice a přibývaly čárky na táckách. To jsem prchal. Dodnes mám zvyk nevzít do ruky slánku a i normální jídlo se mi zdá přesolené.
Omezovací způsob si lze na sobě postupně otestovat, vybalancovat a najít si hranici, při jejímž překročení začnete mít potíže s dýcháním, pohybem a otoky. Pak zákonitě při větším stahování váhy dochází ke křečím, je třeba dodávat fyziologický roztok a natrium nebo naopak jdete domů bez dostatečného odstranění zplodin z krve, s vyšší váhou a z bludného kruhu se těžko hledá únik. To už není život, ale pouhé přežívání mezi jednotlivými dialýzami. Lidské srdce není stavěné na dlouhodobé přetěžování.
Za mých dlouholetých dialýz na Strahově (do r. 1988 2xtýdně po 6 hod) a později v IKEM (vždy na nočních směnách) jsem si vytvořil funkční systém, kdy jsem si z domova přinesl vydatnou svačinu (5 housek, několik kousků oloupaného „zakázaného“ ovoce a plnou termosku vody s ledem a citrónem). Počkal jsem na bezkonfliktní připojení k přístroji a do poloviny dialýzy si užíval. Nedoporučuji však každému, neboť konflikty, samozřejmě ne s přístrojem, ale s lékaři majícími službu, byly obvyklým doprovodným jevem 
Přeji Vám pevnou vůli a výdrž
Dřevík

Poradna

Dobrý den, zakoupila jsem si knihu Výživa při pravidelném dialyzačním léčení od Milana Hrubého a Olgy Mengerové. Kniha obsahuje rady, nutriční tabulky a recepty zde jsem narazila na určitý rozdíl v hodnotách. Chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné se spojit s paní Mengerovou nebo jinou nutriční terapeutkou, která by mi poradila. Děkuji.

MUDr. Zuzana Bitterová 25. 05. 2011

Dobrý den,
obraťte se na Vašeho ošetřujícího nefrologa, který ví o možnostech nutričních terapeutek ve Vašem okolí nebo může zprostředkovat spojení s paní Mengerovou. Je vidět, že o správnou výživu máte zájem a to by mělo být určitě podpořeno.

Poradna

Dobrý den, během těhotenství jsme prodělala genet. UZ v 13tt, poté 20 tt, kde byla nalezena větší ledvinná pánvička, na ko genetickém UZ v 26tt mi bylo sděleno, že ledviny jsou v pořádku a pánvička vlevo A-P 5,3mm a Tr 9mm. Při gyn. kontole v 32tt bylo vše v pořádku.
Vždy byla morfologie plodu fyziologická i já jsem viděla 2 ledviny.
Nyní na UZ po narození syna mi dr. sdělila, že pravá ledvina není a levá je velká 51mm, dilatace led. pánvičky 8mm a je otevřena do kalíšků!!! Je možné, že by běhěm 8 týdnu ledviny zmizela bez jakýchkoli známek...? Je výsledek u jedné ledviny špatný?
Velice děkuji za brzkou odpověď.

MUDr. Petr Buček 24. 05. 2011

"Zmizení" ledviny je velmi nepravděpodobné.Utrazvukový obraz se vyhodnocuje na podkladě odrazu ultrazvukových vln od orgánových struktur,
jeho vyhodnocení , zvláště u plodu může být pro četné artefakty /falešné odrazy/ v některých
případech obtížné.
Je celá řada lidí , kteří se narodí pouze s jednou ledvinu a jejich život není ovliněn,často se na
tuto skutečnost přijde v pozdějším věku zcela náhodně.Dle Vašeho sdělení však nelze vyloučit
omezený odtok moče z ledviny .Posouzení závažnosti stavu je otázka pro urologa s dětskou
specialisací.

Poradna

Dobrý den, jak jsem se dozvěděla od lékařky, chtěla by u mě zkusit plazmaferezu. Jde o nějaké čištění krve, jak mi řekla do telefonu. Na kontrole v červnu mi jistě řekne více, ale já bych se chtěla zeptat co od tohoto mohu očekávat? Musí při tom být zaveden centrální katetr? Děkuji Milena

MUDr. Petr Buček 21. 05. 2011

Plasmaferesa je metoda očišťování krve od přítomnosti nežádoucích látek.Provádí se zpravidla
několikrát v krátkých časových intervalech.K zajištění účinnosti je nutný dostatečný průtok
krve, který periferní žíla neumožňuje, proto se zavádí tzv. centrální katetr do jugulární, event.
podklíčkové žíly.Bližší informace Vám Vaše lékařka v červnu jistě poskytne.

Poradna

Dobry den, pred rokom som prekonala akutnu pyelonefritidu (sposobenu E.coli) sprevadzanu celkovym septickym stavom a odvtedy mavam opakovane zapaly moc. ciest. Vsimla som si, ze dostanem zapal obvykle po pohlavnom styku s partnerom (pricom partner neejakuluje do mna). Ake opatrenia by sme mali vykonat, aby som sa zapalu moc. ciest po pohlavnom styku vyhla. Hygienu samozrejme dodrziavame. Pomohlo by užívanie nejakých preventivnych liekov proti zápalu vzdy po pohlavnom styku? Mam strach, ze to neostane len pri zapale dolnych moc. ciest, ale opät to zasiahne az oblicky. Dakujem za odpoved.

MUDr. Petr Buček 21. 05. 2011

Doporučuji vyloučit zadržování moče ve Vašich močových cestách- ledvinové pánvičky, močovody močový měchýř, močová trubice. Toto vyšetření Vám proveden odborník - urolog. V případě negativního nálezu je pak prevence infekce v souvislosti s pohlavním stykem otázkou pro Vašeho gynekologa.

Poradna

Dobrý den,
v průběhu těhotenství ve 20 týdnu se zjistitilo, že plod má větší ledviny. Nicméně moč a plodová voda jsou v pořádku. Je tam podezření na Potter 1. Co to může znamenat a může se i přes to narodit zdravé dítě?
Děkuji

MUDr. Zuzana Bitterová 19. 05. 2011

Potter 1 znamená nemoc zvanou infantilní polycystická choroba ledvin-ledviny jsou prostoupeny četnými dutinkami, funkce ledvin se během života zhoršuje. Před narozením se nemoc projevuje na ultazvuku zvětšenými ledvinami se zvýšenou echogenitou ledvin- ledviny mají na ultrazvuku jinou "barvu" než by měly mít. Bylo Vám vysloveno podezření, a z informací, které uvádíte nelze stanovit konečnou diagnozu. Nutné je pečlivé vyšetřování u gynekologa a genetická konzultace.

Poradna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud má nemocný vytvořen A - V zkrat. Na končetině na které se nachází, by se neměl měřit krevní tlak, odebírat krev, nosit těsný oděv a manžety, neměly by se na této končetině nosit hodinky a končetina by se neměla zatěžovat. Moje otázka tedy zní jak moc se může končetina na které je umístěn A - V zkrat zatěžovat, nebo - li co vše se tedy dá s touto končetinou vykonávat? Děkuji vám za vaši odpověď.

MUDr. Zuzana Bitterová 18. 05. 2011

Dobrý den,
přesně jste vyjmenovala, co se končetinou, na které je zhotoven A-V zkrat určený k hemodialýze , nemá dělat. Naopak končetinu nevyřazujte z normální činnosti, používejte ji v běžném životě, bylo by chybou ji nadměrně šetřit. S větší opatrností je třeba přistupovat bezprostředně po dialýze s ohledem na čerstvost vpichů a pak v případě komplikací. Kontrola A-V fistuly patří k základnímu vyšetření setrou při každě dialýze, A-V zkrat kontroluje i lékař, aby se pokud možno komplikacím předcházelo.

Poradna

Dobrý den.Měla bych dotaz ohledně své dvanáctileté dcery.Stěžovala si na bolest v pravém boku.Tak jsme navštívili doktora.Byli jsme posláni na sono.Tam se jim nezdála pravá ledvina tak nás dali na pozorování do nemocnice.Tam bylo uděláno další sono a CT.Zjištěno zúžení (podle nálezu pyeloplastika).Ted jsme čekali na výsledky z scintigrafie a pravá ledvina funguje na 13%.Ted máme čekat na konzultaci doktorů.Prý je to na dlouho.Dcera neměla celých dvanáct let žádné problémy(záněty ani bolesti)akorát prodělala křivici a před rokem se objevila purpura.Poradte jestli ta ledvina tam musí zůstat nebo ne a jestli je taková operace náročná.Taky jestli se pak má ject do nějakých lázní když je to holka.Děkuji za odpověd jitka

MUDr. Roman Kantor 17. 05. 2011

Dobrý den, samotný fakt, že jedna ledvina je oslabená není důvodem k jejímu odstranění. Spíše bude nyní rozhodováno o tom, zda bude možno řešit zúžení. Lázně tento problém neřeší.

Poradna

Dobrý den, od 6 let mám nemocné ledviny, prodělal jsem plastiku u jedné ledviny, a v současné době je jedna ledvina funkční z 30%, druhá ze 70%. Tohle onemocnění mi samozřejmě přináší některé negativní věci, mimo jiné i zvýšené pocení, např v oblasti podpaží. Na internetu jsem objevil jeden lék, který je pacienty vnímán jako účinný a chci se tedy dotázat , zda nějakým způsobem neovlivňuje činnost ledvin a celého močového ústrojí. Rád bych znal samozřejmě Váš pohled na tuto věc.
Více se o prostředku dočtete na:
http://www.driclor.eu/zpusob-pouziti

Děkuji, Tomáš K.

MUDr. Roman Kantor 16. 05. 2011

Dobrý den. Základem zmiňovaného kosmetického přípravku je hexahydrát chloridu hlinitého - http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_hlinit%C3%BD Vliv hliníkových sloučenin aplikovaných na kůži u dobré funkce ledvin nemá na ledviny a močové ústrojí není žádný. Expozici hliníku je nutno zvážit u pacientů s výrazně oslabenou funkcí ledvin a na dialýze. Chlorid hlinitý je základem celé řady antiperspirantů (Drysol, Maxim, Odaban, CertainDri, B+Drier, Anhydrol Forte and Driclor), u výrazně patologického pocení však jeho koncentrace k dosažení účinnosti musí být vyšší - 15 a více %.
Více viz anglická wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_chloride?oldid=286106283#Uses

Poradna

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli dialyzovaný pacient při dodržování dietního režimu, může dostat cukrovku. Můj otec dochází dva roky na dialýzu a při posledním odběru (byl po snídani) mu byla zjištěna zvýšená hladina krevního cukru 8 mmol/l. Mimo jiných léků otec užívá Zorem 10 mg 2x denně, v příbalovém letáku jsem se dočetla, že mezi nežádoucí účinky u toho léku patří také hyperglykemie. Otec má při výšce 178 cm suchou váhu 73 kg.
Děkuji za odpověď.
Milena

MUDr. Petr Buček 16. 05. 2011

U dialyzovaného pacienta přes dodržování dietních režimů se může diabetes manifestovat. Hyperglykemie v souvislosti s užíváním amlodipinu/Zorem/ v klinických studiích nebyla potvrzena. Zvýšená hladina glykemie po jídle je obvyklá u nediabetických pacientů až do 11 mmol/l. Stávající hodnotu bych současnosti neřešil, ale s odstupem doporučuji kontrolní odběr na lačno, event. po jídle. Signifikantní hodnoty jsou 7 a více mmol/l na lačno a zmíněných 11 mmol/l po jídle.

Poradna

Dobrý den, pane doktore. Vím, že je to individuální, ale zajímalo by mě téma určování tzv. "suché váhy" a s tím souvisí max. přírůstek. Vím, že by to mělo být max. do 5% váhy člověka. Přesto se setkávám s lidmi, kteří tuto hranici daleko přesahují a stává se málokdy, že odchází z HDS se svoji "suchou váhou". Většinou jim nějaké to kilo zůstane. Při HDS přece nedochází jen k odstranění nežádoucích látek, ale hlavně "vody". Nebo se mýlím ? Jaká je podle Vás max. hodinová ultrafiltrace pro dialýzované pacienty. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor 14. 05. 2011

Dobrý den. Máte pravdu, že během hemodialýzy dochází ke dvěma relativně nezávislým dějům: 1. stahování přebytečné vody ultrafiltrací a 2. čištění krve a tím i celého těla od odpadních látek, především močoviny, kreatininu, přebytečného sodíku, fosforu a celé řady dalších látek.
První děj - ultrafiltrace - je nastavován při zahájení dialýzy. Množství ultrafiltrace - tedy množství odstraněné tekutiny - je zadán personálem dialýzy na začátku dialýzy. Toto množství je vypočítáno jako rozdíl mezi váhou před dialýzou a "suchou" nebo se taky říká optimální váhou. Výsledek je pak navýšen o množství tekutin, které pacient přijme během dialýzy - jak pitím, tak infúzí k vytlačení krve na konci dialýzy.
Svou suchou váhu má pacient individuálně stanoven na základě vyšetření před dialýzou, na základě dlouhodobého trendu krevního tlaku, přítomnosti otoků, průběhu dialýz. Existují pomocná vyšetření, která mohou ke stanovení suché váhy pomoci: měření zahuštění krve během dialýzy pomocí přístroje Crit-line, měření bioimpedance, rentgenový snímek plic, měření šířky dolní duté žíly. Tato vyšetření mohou pomoci při posuzování složitějších případů, ale nedokážou zatím nahradit klinický úsudek lékaře, sestry nebo i zkušeného pacienta.
Pokud je váhový přírůstek od předchozí dialýzy příliš velký, je pak hodinová ultrafiltrace vysoká. Hodnoty vyšší než 100ml/10kg váhy/hodinu již mohou být příliš rychlé a mohou být příčinou potíží během dialýzy - křeče, nízký tlak, zvracení a podobně. To je důvod, proč je obecně doporučováno kontrolovat příjem soli a tekutin mezi dialýzami tak, aby váhový přírůstek nepřekračoval oněch 5, ale lépe i méně procent váhy.
Pravdou je, že jsou pacienti, kteří dobře snášejí ultrafiltrace i 1200ml/hodinu, ale určitě to není optimální. Jiní pacienti mají problémy i při mnohem nižší ultrafiltraci.

Poradna

Dobrý den, dočetla jsem se, že dialyzovaní pacienti mají vyšší riziko srdečních chorob. Proto jsem Vás chtěla poprosit o několik rad jak se chovat, kam nejlépe zaměřit pohybovou aktivitu atd., aby bylo možné alespoň trochu tyto problémy oddálit. Můj 76 letý otec chodí na dialýzu 2x týdně od 07/2009. Zatím bez větších problémů. Děkuji. Milena

MUDr. Roman Kantor 10. 05. 2011

Dobrý den, máte pravdu, již mírně snížená funkce ledvin zvyšuje rizika kardiovaskulárních chorob. Kromě běžných opatření, která platí pro celou populaci - tedy optimální váha, dieta s omezením cukrů a živočišných tuků, zákaz kouření, dostatečná pohybová aktivita, kontrola krevního tlaku. U dialyzovaných pacientů k prevenci patří dostatečná dialyzační dávka, kontrola hladiny fosforu, kontrola váhových přírůstků.

Poradna

Dobrý den,měsíc po operaci krční páteře se mi začala točit hlava (jen v leže)operující lékař mi zdělil,že se jedná o neurologickou záležitost.Prosím o Váš názor i k mé zprávě z vyšetření.Výrazně oploštělá krční lordoza,kranikálně se sklonem k mírnékyfotizaci.Osa krční páteře je rovná,naznačena lehká dextroskolioza C-Th přechodu.Lehké snížení meziobratlového prostoru C4/C5 na podkladě počínajících regresivních změn,menší osteoproduktivní reakce na přilehlých ventrálních hranách obratlových těl.Kostní struktura je přiměřená.Stav po plastice disku C5/C6 s kovovým implantátem na úrovni přislušného diskovertebrálního prostoru. Děkuji Eva

MUDr. Roman Kantor 10. 05. 2011

dobrý den, jedná se o popis nálezu, jak vypadá vaše krční páteř. Více, tedy zda změny mohou mít souvislost s vašimi potížemi vám vysvětlí váš ošetřující neurolog. Nefrologům je tato tématika vzdálena.

Poradna

Dobry den..manžel je od septembra 2010 dialyzovany..nakolko mu zlyhali obličky po nejakom zapale..kedže robil na stavbe..pravdepodobne sa nachladil..nevyležal horučky,nepreliečil sa..atd..a tak to asi dopadlo..no nič..už sme sa zmierili..1 dieta mame po IVF+Icsi..po umelom..kedze manzel mal zly spermiogram..nezistovali sme preco..a hned sme sli na to umele..ale chceli by sme babo prirodzene..len nevieme čio dialyzovany pacient može splodit dieta..a či to nezdedi po nom...a nevieme ake vitaminy može uživat..može uživat napr liek PERMEN?po sex. stranke je všetko v pohode..všetko funguje ako ma..manžel ma 26 rokov..

MUDr. Stanislav Vojt 8. 05. 2011

Dobrý deň. Zaradenie pac. do dialyzačného programu je na základe zistenia faktu zlyhania obličiek. Zlý spermiogram nie je sprevádzajúcim príznakom tohto stavu. Pac. so špatnou funkciou obličiek môže byť otcom (aj matkou), dokonca ja dlalyzovaný. V tomto smere by bolo vhodné vedieť záver andrologického vyšetrenia. Pokial Váš manžel neberie lieky, ktoré by mohli mať potencialne zlý vplyv na genetiku (cytostatika a pod.), o čom by mal byť informovaný Vašim lekárom, z nefrologického hľadiska by tu nemala byť prekážka.
Čo sa týka podporného prípravku Permen: môže ho užívať, pokiaľ mu nespôsobuje obehové a tlakové komplikácie - poklesy tlaku krvi, slabosti a pod.
Želám Vám aby sa Vám vaše snaženie podarilo, aby sa naplnilo. Pokiaľ vám prvá snaha nevyjde, nevešajte hlavu, ste mladí, želám aby vám deti prišli a aby "prišla aj oblička".

Poradna

Dobrý den,jsem ročník 1960 ,narodila jsem se jako osmiměsíční,matka v těhotenství prodělala zánět močového měchýře.Prakticky od narození jsem při každém vyštření moči v ní měla bílkovinu,ale obtíže žádné ,byla jsem v 6 letech na vyšetření v nemocnici,bez výsledku.Když jsem diostala 1.menstruaci,již jsem nikdy bílkovinu v moči neměla.V každém těhotenství ,opět bílkovina v moči-já absolutně bez problémů,žádné otoky,nic.Po šestinedělí a nastoupení pravidelné menstruace,opět jsem zase už bílkoviny v moči nikdy němela.Nyní je mi 51.menstruaci nemám a mám opět bílkoviny v moči,jsem po přeléčení antibiotiky na močové cest,byla jsem na sonu-vše OK.pANÍ DOKTORKA MI NYNÍ DALA nitrofurantoin-ratiopharm a po týdnu chce dělat znovu odběr moči a udělat celý krevní obraz..Já se opět cítím dobře,nic mě nebolí,žádné otoky,jaky by se vrátila situace z dětství,co mi poradíte?Děkuji za váš čas,to víte,že mě to trochu nervuje,přece jen ,tam ta bílkovina správně být nemá,

MUDr. Stanislav Vojt 29. 04. 2011

Nález bielkoviny v moči môže byť dočasný, vplyvom iných faktorov (zápal, námaha), alebo chronický, pri obličkovom (ledvinovom) ochorení. Ak bol u Vás nález opakovane už v min., je nevyhnutné vyšetriť obličkové funkcie, kvantifikovať množstvo a druh bielkoviny v moči, stanoviť zápalové markery. Pokial ste bola preliečená antibiotikom (resp. obdobným liekom), je tam predpoklad nálezu bielkoviny v moči pri zápale. Je nutné daný zápal. preliečiť a následne urobiť dané vyšetrenia. Prakticky lekár môže urobiť vyšetrenie moču, aj kultivačné a bežné vyšetrenie krvi. Pri opakovaní nálezu bielkoviny v moči je však vhodné dôsledné nefrolog. vyšetrenie. Nález môže byť banálny, ale takisto to môžu byť prvé príznaky ochorenia obličiek, resp. celkového systémového ochorenia, ktoré je nutné vylúčiť.

Poradna

Dobrý den,chci se zeptat, jak dlouho se čeká v urgentní čekací listině na ledvinu.Byl jsem před 2 měsíci zařazen do urgentní listiny, protože mám vytvořenu ortotopickou neoveziku a už nic nemočím.
V normální čekací listině jsem byl veden 3 roky.
Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 28. 04. 2011

Přesnou odpověď neznám. Čeká se stejně jak v běžné čekací listině, ale pacient v urgentním pořadníku jsou vybírání přednostně. Záleží, kdy se objeví vhodný dárce.

Poradna

Dobrý den,6 hodin po biopsii ledviny mě byl dělán UZV(přitom nefrologové požadovali udělat UZV až druhý den dopoledne),kde mě doktorky donutili vstát z postele(na které mě sestry přivezli) a lehnout si na jejich lůžko se slovy že už můžu vstávat.I přes můj odpor a tvrzení že mi nefrologové řekli, že musím 24 hodin ležet na pytlíku s pískem a proto mi zavedli i katetr abych nevstávala,trvaly na tom že si mám přelézt.Ultrazvuk byl v pořádku a nevyskytly se žádné komplikace až v noci cca 5 hodin po UZV.Začalo to nezkutečnou kolikou,kde analgetika nezabrala a tak mě byl opakovaně podán Fentanyl,po kterém se mi ulevilo.Došlo u mě k rozsáhlému krvácení do ledviny,do břicha,podél páteře a ze svalu.Okamžitě jsem byla převezena na JIP a následovalo mnoho vyšetření.Močila jsem krev se sraženinama,které ucpávaly katetr,opakovaně jsem byla převážena na urologii,kde nakonec konzilium sdělilo,že bude zapotřebí udělat průplach a zavézt JJ stent a to pod celk.narkozou.Při zavedení stentu mělo dojít k nastřižení močovodu,kontrastní látka kterou mi aplikovali druhý den po výkonu ukázala že jde mimo moč.měchýř.Chtěla bych se zeptat jestli je toto běžný výskyt komplikací po biopsii,nebo k němu došlo tím,že nebyl dodržen klidový režim na lůžku.Musím dodat,že biopsie proběhla bez komplikací a cátila jsem se po ní dobře,bez bolesti,bez problémů.Děkuji mnohokrát Martina Dreher

MUDr. Roman Kantor 25. 04. 2011

Dobrý den, toto určitě není běžný výskyt komplikaci po biopsii, ale krvácení je opravdu komplikací nejčastější, která se objevuje mezi 12-24 hodinami po biopsii. Krvácení se vyskytuje častěji, pokud je u pacienta zvýšený kreatinin, krevní tlak nebo je přítomna anemie. Přechodná větší hematurie (přítomnost kve v moči) se vyskytuje dle literatury ve 3 až 18% biopsií. Krvácení, které vyžaduje chirurgický zákrok se vyskytuje od 0,1 do 0,4% s nutností odstranění ledviny s 0,3%. Jak vidět, biopsie ledviny, jako bohužel většina lékařských zákroků, není bez rizika, proto je biopsie indikována tam, kde od ní čekáme odpověď jak směřovat další léčbu.
Vliv postavení po 6 hodinách po biopsii na vznik pozdějšího krvácení lze jen stěží odhadovat.
Doufám, že je nyní již vše v pořádku a že výsledek biopsie přispěl k objasnění stavu vaší nemoci a přispěl k další léčbě.

Poradna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat u dědy bylo diagnostikováno chronické selhání ledvin, ležel na jednotce intenzivní péče, kde mu byl zaveden CŽK a byla provedena první hemodialýza. Na jednotce intenzivní léče pobýval několik dní a teď leží na standardním oddělení. Byl mu vytvořen A - V zkrat. Na dialýzu chodí 3 X týdně. Chtěla bych se zeptat, jestli si ho můžeme vzít domu i s tím, že má zavedený CŽK nebo musíme počkat až se bude moct využívat A - V zkrat. Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 18. 04. 2011

Dobrý den. Přítomnost centrálního žilního katetru rozhodně není na překážku domácí ošetřovatelské péči. Sestry na dialýze Vám ochotně vysvětlí jak se o katetr starat - či přesněji nestarat. Katetr je po dialýze desinfikován, sterilně je místo vstupu zakryto a doma je nutno dbát, aby nedošlo k odlepení, promočení obvazu a zalomení katetru. Pro staršího pacienta je co nejrychlejší návrat do domácího prostředi velmi důležitý, a pokud tomu nestojí v cestě nějaké zásadní zdravotní komplikace, je to pro Vašeho dědu to nejlepší řešení.

Poradna

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,zda dialyzovaný člověk může chodit normálně do zaměstnání,samozřejmě s ohledem na vyhrazený čas pro dialýzu,je pro mne nepředstavitelné mít k dispozici pouze inv.důchod.Jsou mezi lidmi na dialýze i normálně pracující? Samozřejmě berme v potaz druh práce,ale to už je věc jiná.
Děkuji..

MUDr. Roman Kantor 16. 04. 2011

Chodit do práce je pro pacienta, který nemá jiné další nemoci, které to znemožňují, ta nejlepší možnost, jak zůstat aktivní a jak žít s chronickým onemocněním. Cílem všech zdravotnických profesionálů, kteří pracují na dialyzačních centrech je co nejlépe přizpůsobit termíny a způsob dialýzy tak, aby se dal skloubit se zaměstnáním. Určitě je to náročná volba pro pacienta, už z důvodu časového zatížení, ale je to velká výzva. Je nutno podle charakteru práce probrat na dialýze, zda je výhodnější peritonálení dialýza nebo hemodialýza. Určitě doporučuji a držím palce

Poradna

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jak lze snížit hladinu kreatininu jinak nežli chemickými léky. Jsou nějaké dostupné bylinné čaje? Pomůže i dieta? Babička je diabetička. Návštěvy u lékařů pravidelné. Ráda bych pomohla neinvazivní cestou. Děkuji Čiháková - Pohoří

MUDr. Stanislav Vojt 15. 04. 2011

Kreatinín je látka, ktorá sa v tele prirodzenou cestou vytvára a vylučuje sa skoro zo 100% len obličkami (ledvinami). Zvýšenie jeho koncentrácie v organizme je teda znakom zníženého vylučovania. Je veľa látok, ktoré takto môžme stanovovať, kreatinín je z nich v praxi najčastejšie používaný. Cielom liečby nie je znížiť kreatinín, ale zlepšiť funkciu obličiek. V počiatočných štádiach obličkového ochorenia so zníženou funkciou sa používa kombinácia dietnych opatrení, pitného režimu a liekov podporujúcich metabolizmus obličiek.
Dieta spočíva v znížení množstva proteinov v strave, s prihliadnutím na resp. iné choroby a neznížení kalorickej dávky. Pitný režim je závisly od hydratácie organizmu, diurezy a zahrňa aj pitie bylinných čajov, vody. Lieky obsahujúce "upravené proteiny" sa podávajú za účelom optimalizácie tohto procesu. Základom je samozrejme aj liečba základných ochorení - vo Vašom prípade diabetu.
Nakolko sa jedná o zásadny postup pri stanovení liečby, je nutné detailne poznať zdravotný stav pac., jeho lab. výsledky, výsledky iných vyšetrení a na ich základe stanoviť dietny režim, pitný režim a lieky. Toto je možné len pri osobnom vyšetrení pac., ktoré je určite nutné u Vášho rajonneho nefrologa.

Poradna

Dobrý den,
jsem 6 let po TX ledviny, docházím 1x měsíčně na plazmaferézy, mám částečný invalidní důchod a ZTP. V současné době studuji. Chci se zeptat, zdali při hledání zaměstnání mám povinnost uvádět invaliditu, nemůže mě to znevýhodnit vůči ostatním uchazečům? Předem děkuji za odpověď.

Mgr. Zuzana Cvrčková 14. 04. 2011

Dobrý den,

zákon Vám výslovně neukládá povinnost uvádět Vaše zdravotní postižení při hledání práce. Podle zákona č. 198/2009 Sb., antidiskriminačního zákona, máte rovná práva při přístupu k zaměstnání jako ostatní osoby.

Na druhé straně např. úřady práce vedou evidenci osob se zdravotním postižením, kterým poskytuje služby při vyhledávání zaměstnání. Je pravděpodobné, že i personální agentury budou žádat informace o Vašem zdravotním stavu, zejména pokud práce, o kterou máte zájem, je fyzicky náročná či je k ní třeba určité zdravotní způsobilosti.

Úřadu práce, hodláte-li jeho služeb využívat, potřebné údaje sdělit musíte (nesmíte uvádět nepravdivé skutečnosti, jinak se vystavujete riziku postihu). Úřad ale Vaše data bude využívat pouze k zákonnému účelu a musí je chránit proti zneužití. Nemusíte se tedy obávat znevýhodnění.

Pokud jde o personální agentury, je situace obdobná, ovšem se třemi podstatnými rozdíly:
a) v případě, že se Vás nezeptají na Váš zdravotní stav, nemusíte o něm hovořit;
b) v případě, že se Vás zeptají, nemusíte odpovědět, ovšem je třeba brát v potaz, zda zdravotní postižení může či nemůže mít vliv na výkon dané práce;
c) v případě, že odpovíte nepravdivě, nehrozí Vám správní postih, ale jednakl byste mohl odpovídat za škodu, která uvedením nepravdivé informace může vzniknout personální agentuře, jednak by se dala zvažovat odpovědnost trestní (i když není příliš pravděpodobné, že by takové jednání bylo jako trestný čin posouzeno).

V každém případě lhát nedoporučuji. Pravděpodobně budete stejně poslán na vstupní zdravotní prohlídku, při níž se ozřejmí, zda splňujete či nesplňujete zdravotní předpoklady pro výkon dané práce.

Pokud jde o kontakt s potenciálním zaměstnavatelem, platí opět to, že mu nemusíte o Vašem zdravotním stavu žádné informace sdělovat (ovšem viz poznámka o vstupní prohlídce), pokud se na ně nezeptá. Pokud se zeptá, ale v dané pozici (práci) nemůže Vaše postižení ovlivnit Váš výkon, můžete odpovědět např. "nemám žádné zdravotní problémy, které by mne při této práci omezovaly". Naopak pokud postižení pracovní výkon ovlivní popř. budete potřebovat zvláštní podmínky při práci, je třeba, abyste to zaměstnavateli sdělil. Pak bude vhodné doložit dokumenty o Vašem zdravotním stavu, protože zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají osovy se zdravotním postižením, mají určité výhody.

Ještě pro úplnost - údaje o zdravotním stavu jsou tzv. citlivé údaje podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Tyto osobní údaje smí zaměstnavatel popř. personální agentura zpracovávat jedině
a) s Vaším výslovným souhlasem, přičemž před jeho udělením musíte být poučen o rozsahu osobních údajů a účelu jejich zpracování, kdo bude jejich správcem, a po jaké období budou zpracovávány, jakož i o tom, že můžete souhlas kdykoli vzít zpět a dalších vašich právech; nebo
b) je zpracování nezbytné pro dodržení povinností a práv správce (tedy zaměstnavatele či agentury) odpovědného za zpracování v oblasti pracovního práva a zaměstnanosti stanovené zákonem.

S pozdravem

Petr Doubrava

Poradna

Dobrý den.Mám v levém močovodu zaklíněný kámen a byl mi zaveden stent.Po zavedení mám silné bolesti v močovém měchýři a silné krvácení.Lékař mi řekl že je to normální,že se stent musí usadit.Je možné že třeba mé tělo tento cizí předmět nesnáší??Čtu tu ,že třeba někdo i na zavedený stent zapoměl,ale já mám tak silné tlaky že zapomenout se nedá ani na minutu.Co proti těmto nežádoucím příznakům mohu dělat?Děkuji za odpověď.

MUDr. Zuzana Bitterová 14. 04. 2011

Dobrý den,
jestli-že máte tak silné bolesti a krvácení určitě navštivte co nejdříve urologické pracoviště, kde Vám stent zaváděli. Tam Váš stav ozřejmí a stanoví příslušnou léčbu. Může se jednat o komplikaci v souvisloti s kamenem, se zavedeným stentem nebo o infekční komplikaci.Jistě Vám pomohou i od bolesti.

Poradna

Dobry den od 11let az do 22ti jsem mela ortostatickou protenurii.Pri tehotenstvi jsem pribrala a bilkovina v moci byla pryc.Ted mam 55 let a lecim se na hypofunkci stitne zlazy,lymfaedem DK vysoky krevni tlak aritmii srdce osteoporozu a pred 2 mesici se mne objevila hypertenzni krize,ale diky lekum je stav stabilizovan.Pristi tyden mam jit na sono renalnich cev nebot se mne opet objevuje bilkovina v moci. Mimo jine jsem jiz 2 roky na Warfarinu kvuli cevam a zilam na DK pro jejich obcastne ucpavani.Chtela jsem se jen zeptat zda mohly byt v detstvi poskozeny ledviny pri tak velkem vylucovani bilkovin a na co se mam pripravit po vysetreni renalnich cev. Dekuji Eva

MUDr. Roman Kantor 13. 04. 2011

Ortostatická proteinurie v dětství zřejmě nijak nesouvisí se současným onemocněním. Po vyšetření renálních cév se bude vědět, zda nejsou zúžené přívodní tepny do ledvin. Pokud ano, bude vám zřejmě nabídnuto podrobnější angiografické vyšetření.

Poradna

Dobry den v 5 letech mne objevili bilkovinu v moci.Delaly se tenkrat takove zatezove testy,vymocit a pak 1/2 hodiny klecet s prohnutymi zady.Psal se rok 1961 a nakonec to oznacili jako ortostatickou protenurii,kterou jsem mela az do svych 22 let,kdy jsem otehotnela a zacla pribirat na vaze.Jsem zdravotni sestra nyni v CID pro potize s pateri.V 50ti jsem behem 14dnu pribrala 25kg,otekly mne DK a zacal kolotoc vysetrovani.Dg:lymfoedem,vysoky TK.arytmie srdce,hypofunkce stitne zlazy,nasledne ucpani zil na DK.Takze jsem na Warfarinu.Pred 3 mesici se objevila hypertenzni krize,pridany dalsi leky.Pristi tyden jdu na sono renalnich cev.Co me asi ceka?Byly ledviny behem tech 17ti let co jsem mela bilkovinu v moci poskozeny?Jednou jeste jako zakynka jsem si delala rozbor moci ve zkumavce a po 2 kapkach kyseliny sulfosalycylove se z moci stal vylozene "tvaroh"... Predem dekuji za odpoved.

MUDr. Stanislav Vojt 13. 04. 2011

Pred x rokmi ste mala stanovenú dg.ortostatickej proteinúrie. Dg.mohla zodpovedať stavu, ale mohlo sa jednať aj o prvé prejavy chronickeho ochorenia bličiek (ledvin). Stav sa mohol aj postupne vyvíjať, aj mohlo dojsť k vzniku iného ochorenia.Dnes sa to už neda zodpovedať, biopsia obličiek by mohla zodpovedať len na otázku, aký je nález teraz. Pokial však máte hypertenziu, jednou z možnosti je aj stenoza (zuženie) renálnych arterii, ktoré by mohlo byť aj príčinou poškodenia obličiek. Sono na túto otázku môže zodpovedať, je však možné, že bude treba následne urobiť RTG, resp. radioizotopové vyšetrenie na jednoznačné posúdenie stavu. V prípade nálezu zúženia by bola nutná intervencia chirurgická, resp.na odd. invaziv.rádiologie. Aj pri negat. náleze je však nutné sledovanie a doriešenie nálezu bielkoviny v moči - rajonnym nefrologom.

Poradna

Dobrý den pane doktore.
Mám chronickou glomerulonefritis od 6 let.
Nyní mám proteinurii 2g za 24hodin,
Amprilan mi situaci nezlepšil a paní doktorka chce přistoupit ke kortikoidům a imunosupresivům
zajímá mě Váš názor.
Kreatinin mám v pořádku. Ivana

12. 04. 2011

Dobrý den, Ivano, z Vašeho dotazu usuzuji, že se Vaše proteinurie pravděpodobně zhoršila. Léčba kortikoidy a imunosupresivy je běžná při snaze o potlačení aktivity glomerulonefritidy s cílem zabránit možnému zhoršení renálních funkcí nebo ledvinnému selhání (uvádíte zatím normální hladinu kreatininu).

Poradna

Dobrý den,mám glomerulání nefritidu,konečné selhání ledvin,jsem na peritoneáln í dialýze 2,5 roky,nyní mám kreatinin 1200 a ureu19,chtějí mě převest na hemodialýzu,přidala se mi cukrovka, štítná žláza a nízký tlak,vysadila jsem všechny prášky postupně na vysoký tlak,zhubla 15 kg kvůli transplantaci,ale vadí jim nízký tlak,beru gutron 4krát denně a nepomáhá,můžete poradit co na níziký tlak např.90 /45,nemůžu pak dýchat.děkuji Pavla

MUDr. Roman Kantor 6. 04. 2011

Dobrý den, je otázkou co nízký tlak způsobuje. Je jistě nutné vyloučit např. srdeční vadu, kompenzovat poruchu štítné žlázy. apod. Pokud žádná zřejmá příčina hypotenze není zjištěna, bývá příčinou hypotenze snížení aktivity vegetativního nervstva. Dosažení normálního krevního tlaku bývá problematické. Uvidíte, jak budete reagovat na přechod z peritoneální dialýzy na hemodialýzu.

Poradna

Dobrý den,mám glomerulání nefritidu,konečné selhání ledvin,jsem na peritoneáln í dialýze 2,5 roky,nyní mám kreatinin 1200 a ureu19,chtějí mě převest na hemodialýzu,přidala se mi cukrovka, štítná žláza a nízký tlak,vysadila jsem všechny prášky postupně na vysoký tlak,zhubla 15 kg kvůli transplantaci,ale vadí jim nízký tlak,beru gutron 4krát denně a nepomáhá,můžete poradit co na níziký tlak např.90 /45,nemůžu pak dýchat.děkuji Pavla

6. 04. 2011

Dobrý den, Pavlo, léčba chronické hypotense (nízký krevní tlak) je svízelná. K jejímu ovlivnění se z léků používá pouze Vámi zmiňovaný (a užívaný) Gutron. Z dlouhodobého hlediska přispívá k úpravě hypotense pravidelná aerobní fysická zátěž (chůze, plavání, cyklistika, event. jízda na rotopedu), předpokladem je normální stav hydratace organismu (nebýt převodněna ani dehydratována), normální stav výživy (strava pravidelná v přiměřeném množství bez příliš dlouhých období hladovění), normální hladina natria (sodíku) v krvi, korigovaná další přidružená onemocnění (cukrovka, štítná žláza, anemie). Držím Vám palce. Martin Winkler

Poradna

Dobrý den,
mám transplantovanou ledvinu,je to 19let a kreat. je nyní cca 270,začala jsem mít lehké potíže s oteklými kotníky,při diuréze kolem 3500ml a bílkovině cca 2,5g.Byl mi doporučen furosemid,ale ten příliš nezabral,pomohl mi však velmi čaj z kopřivy,mohu pít denně jeden šálek sáčkového čaje bez obav z komplikací?
A ještě bych se ráda zeptala,je u nás zaznamenán údaj,jakou nejdelší dobu fungovala,či funguje transplantovaná ledvina?
Děkuji a přeji všem co nejvíce pohody..,Monika.

MUDr. Petr Buček 3. 04. 2011

U našich pacientů nejsou výjimkou fungující transplantované ledviny i více než 25 let.Po této
době se však často dostávají do popředí komplikace srdečně cévního systému, které naše
pacienty limitují více než samotná funkce graftu.Aktuálně dobu nejdéle fungujícího graftu neznám,
ale jistě to bude více než 30 let.I ve Vašem případě, kdy nyní je již funkce transplantované ledviny významně omezena ,může Vám graft vydržet ještě řadu let.
Fytoterapii se nebráním , ale používáme ji především jako podpůrnou terapii u pacientů s močovými infekci s jinak zcela zdravými ledvinami.
V situaci,kdy je již funkce ledvin poškozena bych byl v užívání fytoterapeutik velmi obezřetný.
Může dojít při snížené funkci ledvin k hromadění rostlinných alkoloidů v organismu ,nehledě na
možné nežádoucí interakce s Vašimi imunosupresivy , což velmi nepříznivě ovlivnivě
jejich hladinu v těle a tím se mění jejich účinnost.
S problematikou Vašich otoků se obraťte na Vašeho nefrologa, který Vám situaci objasní a navrhne optimální řešení.

Poradna

Dobry den kdyz sem byla tehotna tak sem mela problemy s ledvinama a v nemocnici mi dali stent nebo tak neco do ledviny a mela sem to jit vytahnou sest nedel po porodu nejak sem na to zapomela a uz to je 5mesicu chtela sem se zeptat jestli mi to muze nejak ublizit a ted mi zase zacalo to stipani a bolest pri moceni jako kdyz sem sla do ty nemocnice muze to byt tim stentem?dekuji moc za odpoved zuzka

MUDr. Petr Buček 31. 03. 2011

Zcela jistě máte močovou infekci ,souvislost se stentem je velmi pravděpodobná,obraťte se
na urologické pracovišti, kde Vám byl stent zaveden, nejlépe ještě dnes.

Poradna

dobry den v tehotenstvi sem mela problemy tak mi zavedli stent ten sem mela jit vytahnout sest nedel po porodu ale nejak sem zapomela a uz je to pet mesicu muze mi to nejak uskodit dekuji za odpoved Zuzka

MUDr. Zuzana Bitterová 30. 03. 2011

Dobrý den,
stent Vám byl zaveden v těhotenství zřejmě pro problém odtoku moči z ledviny do močového měchýře. Stent je dutá hadička, kterou se řeší problém odtoku moči při překážce v močových cestách, v těhotenství pro útlak močovodu zvnějšku. Ponechává se po nezbytně nutnou dobu, protože může způsobit komplikace,odstraňuje se tedy po šestinedělí. Nejčastější komplikací jsou zánětlivé komplikace, poranění a poruchy funkce močovodu.
Stenty zavádí a odstraňuje specialista- urolog. Neváhejte a navšivte urologa co nejdříve.

Poradna

Otázka: Dobrý den pane doktore,chtela bych se zeptat na časte moceni cca 12x za den a 2X v noci v plne dávce,pri prijmu cca 2ltr tekutin.není to moc často?v porovnaní s ostatními chodím min 2x časteji ,neberu žádné léky a kávu piji vyjímečně MJ TENTO STAV TRVÁ JIŽ LÉTA ,nyní je mi 3Olet.Velice děkuji za odpověd

MUDr. Petr Buček 29. 03. 2011

Vzhledem k Vašemu mladému věku nepředpokládám souvislost s gynekologickým onemocněním,
či oslabením svaloviny pánevního dna. Pokud nemáte při močení žádné jiné obtíže jedná s pravděpodobně o zvýšenou citlivost svaloviny močového měchýře již na menší množství moče než je obvyklé.Tuto problematiku řeší urologové tzv. urodynamickým vyšetřením. Poraďte se svým praktickým lékařem, který vám příslušného odborníka doporučí.

Poradna

Dobrý den,
moje maminka chodí od ledna na dialýzu. V prvních měsících trvala dialýza 2 - 3 hod. a maminka neměla problémy. Dnes se doba prodloužila až na 4 hod. a maminka má od 3 hod. křeče do svalů nohou i rukou a tyto křece přetrvávají i 3 až 4 hod. po jejím ukončení. Jsou křeče nutným průvodním bolestivým jevem? Ošetřující lékař nechává délku dialýzy i přes upozornění na tyto obtíže.
Děkuji za vyjádření. Hana Drnovská

MUDr. Roman Kantor 22. 03. 2011

Dobrý den, křeče a následné bolesti svalů jsou bohužel častou komplikací dialyzační léčby. S časem až tolik nesouvisí. Délka 2-3 hodiny je zcela nestandardní a zřejmě byla použita jen v době, kdy vlastní ledviny významně přispívaly k celkové očišťovací dávce. Dialýza pod 4 hodiny je považována ve většině případů za nedostatečnou. Při zvládání křečí na dialýze je nutno vyhodnotit řadu parametrů: zda není suchá váha příliš nízká - vidíme často po nějaké době po zahájení dialýzy, že pacienti lépe jedí a začínají přibírat. Dále zda pacient nemá příliš velké váhové přírůstky mezi dialýzami. Kontrola iontů v krvi před a po dialýza a volba správného dialyzačního roztoku. Kontrola léků, některé nemohou sklon ke křečím zvyšovat. Zkracování dialýzy však rozhodně nepatří do možností řešení problému. Držím palce a nebojte se probrat všechny možnosti s ošetřujícím personálem.

Poradna

Dotaz
Dobrý den,mám IgA nefropatií s výraznou hematurií a proteinurií+sníženou filtraci.Hodnoty se pohybují 1,3 -2,7 g/d,GF podle MDRD 1,0 -1,2 ml/min/m^2.Tímto onemocněním trpím od roku1979,několikrát jsem byl hospitalizován a od roku 1990 chodím do nefrologické poradny.V roce 1998 jsem byl na biopsií v Olomouci.Od roku 2007 je můj zdravotní stav hodnocen dle CKD II-III stupně.V roce 2008 jsem prodělal akutní selhání ledvin.Požádal jsem si o invalidní důchod,ale dle hodnocení lékaře LPK ČSSZ se jedná pouze o lehké postižení ledvin.Takže vedu soudní při o přiznání invalidního důchodu,alespoň I.stupně.Chtěl bych znát Váš názor,jelikož se domnívám,že jde o střední stupeň a ne o lehký,jak je mi prezentováno lékaři LPK ČSSZ.Děkují a přejí hezký den Chytil Jan

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 15. 03. 2011

Dobrý den. Bohužel úkolem nefrologa je v lékařské zprávě co nejlépe popsat onemocnění pacienta, včetně stadia onemocnění. Posouzení dopadu onemocnění na pracovní schopnost nemocného patří do rukou posudkového lékaře, který je vázán svou odborností a postupuje v souladu se schválenou metodikou. Proto se může stát, že slovní označení různých stupňů chronického onemocnění nemusí odpovídat stupni hodnocení invalidity.
Pravdou je, že glomerulární filtrace nad 1ml/s odpovídá II. stupni chronického onemocnění ledvin - tedy slovně poškození ledvin s mírným snížením glomerulární filtrace. Většinou toto snížení funkce ledvin nijak nositele neinvalidizuje a umožňuje mu žít plnohodnotným životem. Více o členění chronického onemocnění ledvin: http://www.ledviny.cz/chronicke-renalni-selhani

Poradna

Dobrý den, děkuji za odpověď. K upřesnění situace- dg. chronická glomerulonefritis, v chronickém hemodialyzačním programu 5 měsíců. Zpočátku předdialyzační hodnoty kreatininu 900-1000, urea 20- 24.. posledních dvou měsících opakovaně krea do 450, urea 10 při HDF 2x 4hodiny. Diuresa 700-800ml/24h, UF bývá 1000- 1500ml/24h- s ohlednění svačiny a tekutin přijatých během vlastní HD. Je možné, že za této situace by bylo možno HD alespoň dočasně přerušit?

13. 03. 2011

Dobrý den, HD léčbu bych ve Vašem případě nepřerušoval, uvedené údaje svědčí o dobré úrovni očišťování Vašeho organismu při zvolené "minimální" dialyzační dávce. Věřte svému lékaři na hemodialýze. S pozdravem Martin Winkler.

Poradna

Dobrý den, je možné, aby se pacientovi s chronickým selháním ledvin, který již začal chodit na hemodialýzu, zlepšila funkce ledvin natolik, že by se mohly dialýzy alespoň dočasně zrušit? Předem děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt 11. 03. 2011

Zaradenie do dialyzačného programu sa deje na základe klinického stavu a biochemických parametrov krvi. Je rozdiel, či je to zaradenie akútne, alebo pri dlhodobom ochorení a postupnom zhoršovaní zdrav.stavu.
Pri akútnom zhoršení je relatívne väčšia šanca na obnovenie obličkových funkcii po prechodnom oddialyzoavní pac.
Pri chronickom zaradení je šanca menšia, ale nie vylúčená. Všetko závisi od dynamiky procesu, od dôvodu zaradenia do dialýzy a od času od prvej dialýzy. Čím je táto doba dlhšia, tým je nádej na dočasné vyradenie menšia.

Poradna

Dobrý den,
rád bych se zeptal na pitný režim. Zvykl jsem si pít pouze čistou neperlivou vodu, většinou vodovodní. Včera jsem poslouchal radiožurnál s panem doktorem Vojancem a ten mluvil o tom, že by pitný režim měl být pestrý. Poměrně často si dělám čerstvé zeleninové šťávy převážně z kořenové zeleniny(mrkev, celer, petržel, červená řepa). Je to pro ledviny dostatečné nebo mám zařadit do pitného režimu i menerální vody?
S pozdravem
Martin

Profile picture for user MUDr. Roman Kantor
MUDr. Roman Kantor 11. 03. 2011

Je to dostatečné. Jak říkal pan primář, hlavně různorodě. Ale u zdravých ledvin není nutné nějak složení tekutin speciálně sledovat.

Poradna

Dobrý den..postrádám zde poradnu psychologa,ambulantně nikam jít nechci.Děkuji.....M.

9. 03. 2011

Dobrý den, M.
Vaše připomínka může být dobrým námětem pro provozovatele těchto stránek.
Nechcete-li jít za psychologem do ambulance, pak je pochopitelně možnost kontaktovat některou z on-line psychologických poraden. Myslím si však, že osobní kontakt s psychologem je několikanásobně přínosnější.
Zdravím. Martin Winkler

Poradna

Dobry den..Po vcerejsim rvacce me boli ledvina na boku a i na druhe stranne,vcera to bylo ok ale dnes mi nejak neni dobre..nemuzu se ani poradne zohybat,aua. zajima me Jake jsou priznaky narazeni ledviny a jestli je nutny pobyt v nemocnici.A jestli to je nebezpecne kdyz to necham byt a nepujdu k doktorovi,dekuji za odpoved

8. 03. 2011

Dobrý den. Odpovím po částech, tak jak Vaše otázky kladete:
1. Příznakem naražení ledviny je obvykle bolest v bederní oblasti, pokud dojde navíc i k poškození struktury ledviny, pak se objeví krev v moči.
2. Dle závažnosti poranění může být pobyt v nemocnici nutný.
3. Je to nebezpečné, když to necháte být, můžete tak ohrozit svůj život.
4. Vyšetření lékařem Vám vřele doporučuji - můžete navštívit svého praktického lékaře, který Vás vyšetří a po případném doplnění vyšetření ultrazvukem budete vědět na čem jste.
Zdravím . Martin Winkler

Poradna

Dobrý den, zjistili mi bloudivou ledvinu v pravo a po konzultaci s lékařem urologie , bych měla podstoupit fiksaci. Jaké potíže může vyvolávat taková ledvina?Já mám ukrutné bolesti páteře a všech kostí. A nevolnosti žaludku , bolesti hlavy..... Děkuji za brzkou odpověd Mašková

MUDr. Zuzana Bitterová 8. 03. 2011

Dobrý den paní Mašková,
bloudivá ledvina- ren migrans-je abnormální pohyblivost ledviny. Vyskytuje se nejčastěji u žen, které zhubly a došlo k úbytku tuku kolem ledviny, nebo se jedná o poruchu závěsného aparátu ledviny.
Nemusí přinést žádné subjektivní obtíže, na druhou stranu se může projevit bolestí v bederní krajině, náchylnosti k infekcím, městnáním v ledvině při zahnutí močovodu. Měla byste se vyvarovat výrazné fyzické námaze, skokům, otřesům, prochladnutí. Fixace je výkonem, jež se provádí právě při přítomnosti uvedených obtíží.