Poradna

Zadejte dotaz do poradny

Vyberte si téma, které je pro vás důležité, a napište nám, s čím potřebujete poradit. Nezapomeňte uvést svůj e-mail, abychom vám na něj mohli poslat naši odpověď. Komunikace je důvěrná a vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Form
Upozorňujeme, že odpovědi v Poradně mají pouze informační charakter a nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči a nepředstavují stanovení diagnózy ani léčby. Zadáním dotazu do Poradny souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zodpovězení Vašeho dotazu; po jeho zodpovězení budou Vaše osobní údaje včetně e-mailové adresy vymazány. Pokud budete níže souhlasit, bude Vaše e-mailová adresa dále zpracovávána pro marketingové účely, a to zejména za účelem zasílání newsletterů a dalších obchodních sdělení, provádění průzkumu ohledně webových stránek http://Ledviny.cz a Ledviny.sk a vyhodnocení trhu. Použití poradny není podmíněno udělením souhlasu ke zpracování osobních údajů pro marketingové účely, Váš dotaz bude zodpovězen i pokud tento souhlas neudělíte. Podrobné informace o ochraně Vašich osobních údajů naleznete v Zásadách ochrany osobních údajů Skupiny B. Braun CZ/SK. Zadáním dotazu do Poradny souhlasíte s anonymizovaným zveřejněním tohoto dotazu na stránkách https://www.ledviny.cz/poradna .
Poradna

dobry den,chtěla jsem se zeptat dnešní závěr zprávy je Hydronefroza I.sin.gr.II co to je a je to vážné Děkuji

MUDr. Petr Buček 3. 02. 2016

Hydronefrosa je rozšíření pánvičky levé ledviny v důsledku nedostatečného odtoku moče ,
příčinu a závažnost tohoto stavu Vám sdělí Váš ošetřující urolog, či nefrolog.

Poradna

Dobrý den, pane doktore, je mi 64 let a při poslední kontrole u kardiologa (chodím tam pravidelně každého půl roku kvůli paroxysmální fibrilaci síní) mi v laboratoři naměřili v krvi kreatinin 89 umol/l a kyselinu močovou 366 umol/l, urea byla v normě (5,8 mmol/l a nějaká eGFR dle rovnice Lund-malmo taky v normě (1ml/s) a všechny ostatní hodnoty také v normě. Do zprávy mi kardiolog napsal, že mám chronickou renální insuficienci lehkou, řekl mi ale, že je to ještě dobré. Já jsem z toho přesto trochu nervozní, protože jsem kvůli té fibrilaci síní na antikoagulaci a beru Pradaxu, při které je třeba mít ledviny v pořádku. Neměla bych si nechat ledviny podrobněji vyšetřit někde na nefrologii, nebo je to opravdu zbytečné? A mohu sama dělat něco pro to, aby se funkce ledvin dál nezhoršovala, třeba upravit jídelníček podle nějaké ledvinové diety (je třeba velký problém, když piju 2x denně slabou instantní kávu s trochou mléka a jím prakticky denně maso?)? Ještě bych dodala, že o dva měsíce později při kontrole na endokrinologii, kam také chodím pravidelně kvůli autoimunitnímu zánětu štítné žlázy, jsem měla kreatinin i kyselinu močovou zase v normě (75 a 340). Děkuji moc předem za odpověď. Jana D.

MUDr. Roman Kantor 2. 02. 2016

Při uváděných hodnotách urey a kreatininu není redukce dávky Pradaxy nebo dokonce její vysazení indikováno. Můžete klidně užívat dále. Funkce ledvin je v pořádku. Další preventivní opatření nejsou nutná.

Poradna

Dobrý den pane doktore, mám idikovánu difuzní mesangiální proliferativní glomerulonefritidu (N033). Doporučena mi je dieta s omezením živ.tuků, soli a především bílkovin. Celý den hledám na internetu informace o ledvinové dietě, případně dietě s omezením bílkovin. Přiznám se, že jsem zmaten, co tedy můžu jíst a co ne. Při omezení bílkovin, nesmím maso, sýry, mléčné výrobky, pečivo, luštěniny, dokonce jsem se dočetl, že při omezení K a F nesmím ani ovoce a zeleninu. Co tedy můžu? Ryby? I ryby jsem se dočetl, že nejsou moc vhodné. Někde píšou to a jinde zase ono. Proto se raději ptám Vás jako odborníka, jaký máte na to názor případně radu. Nemáte jídelníček nebo recepty na vhodnou stravu? Nebo doporučení na vhodnou literaturu,jak se stravovat.

Ještě mám dotaz, jestliže budu dodržovat dietu, jaký to má celkový vliv na moje ledviny. Tím chci říci, jak velký význam (v %) na zlepšení nebo případně udržení mého zdravotního stavu má dieta?

Děkuji za odpoveď a přeji hezký týden. Otto Novotný

MUDr. Petr Buček 2. 02. 2016

Dodržování doporučené diety Vám může zpomalit případné zhoršování ledvinových funkcí .
Zásady omezení jednotlivých složek potravy , doporučené množství bílkovin na den Vám stanoví
dle vašeho zdravotního stavu a aktuálních laboratorních dat Váš ošetřující nefrolog.
Co se týče praktické realisace těchto doporučení požádejte svého lékaře o kontakt na dietní
sestru , se kterou spolupracuje , která Vám vše vysvětlí, případně doporučí adekvátní literaturu.

Poradna

Dobrý den pane doktore,
mám trošku delší a komplikovanější otázku. V roce 2008 jsem podstoupila nefrektomii v pravo pro AV malformaci. Od roku 2007 mě trápí vysoká hypertenze. jsem na maximální léčbě (10ti kombinace.) V roce 2014 jsem prodělala 2x po sobě akutní TIN levé ledviny. V roce 2015 v Ikem jsem podstoupila ablační sympatekomii renální tepny bez efektu. Pravá ledvina funguje docela dobře, jen jsou přítomny známky nefrosklerozy a porucha diastolické funkce levé komory. Jsem už docela bezradná, unavená a rozhodnutá pokud se tím tlak sníží pro odstranění ledviny a volila bych dialýzu. Konzultovala jsem to se svou paní doktorkou a ta také není proti. Chtěla jsem se zeptat zda je to správné rozhodnutí a zda je to vůbec možné.....
Děkuji

MUDr. Roman Kantor 2. 02. 2016

Rozhodnutí zbavit se funkční ledviny je velmi složité rozhodnutí a rozhodně se s takovým postupem nesetkáváme běžně.
Z hlediska pohledu dialyzačního lékaře máme zkušenost, že prognoza pacienta s fungující ledvinou je výrazně lepší než pacienta bez funkce ledvin léčeného dialýzou. Navíc není jednoznačně doloženo, že odstranění ledviny povede k dobré kontrole krevního tlaku.

Poradna

Dobrý den, ráda bych se zeptala na toto. Manžel je již cca osmým rokem pacientem HD (nestátní). V týdnu došly léky Mimpara a tak poprosil o recept v sobotu při dialýze. Byl dotázán zda má sebou 90 Kč.Není to poprvé co v sobotu potřeboval lék. Jen ale někdy o poplatku 90 Kč nepadlo ani slovo a někdy ano. Nemysím, že jde o pohotovost když v sobotu má manžel pravidelnou dialýzu a dialyzační středisko tento den normálně pracuje. Běžně totiž na tomto HD středisku mu napíší jen jedno balení Mimpary (i jiné léky), což je 28 tabletek a není to ani na měsíc. Např. užívá Pentomer 3x1 tbl. a dostal balení tuším 30 ks...).Mohli byste mi odepsat zda opravdu má manžel platit za recept poplatek 90 Kč či ne? Manžel je důchodce (od r. 1984) a onemocnění ledvin má dědičné.

MUDr. Petr Buček 30. 01. 2016

Poplatek 90 zcela jistě nesouvisí s poplatkem za ošetření v době pohotovostní služby , může
se však jednat o úhradu v lékárně , která se může měnit.Nelze vyloučit souvislost s mimopracovním dnem, ve všední den by mohla být situace jiná.
Mimpara je velmi drahý lék, takže se zpravidla předepisuje po jednom balení .

Poradna

Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat, zdali prodělaný reflux ledvin může vadit při darování plazmy. Operaci jsem podstoupil ve věku pár měsíců a dnes s tím problémy nemám žádné. Jednu ledvinu mám zmenšenou s funkcí okolo 15 %, druhá pracuje bez problémů. Momentálně je mi 18 let.
Předem děkuji za odpověď, Jurka.

MUDr. Roman Kantor 25. 01. 2016

Dobrý den. Dávno vyřešený problém by neměl být překážkou darování plasmy.

Poradna

Dobry Den , muj dotaz se tyka meho 4 mesicniho syna kteremu byla diagnostikovana hydronefroza obou ledvin .Uz odnarozeni mu podavam antibiotika 7,5ml kazdy den vecer . Byli jsme na spouste vysetreni - ultrazvuky , nuklearni medicina vysetreni a koncem tohoto mesice nas ceka dalsi vysetreni se zavadenim katru a vysetreni mocoveho mechyre . Jeho leva ledvina pracuje na 49% a prava na 53% takze ma delitaci na obou ledvinach . Chci se optat jestli je nejake velke riziko ze ledviny prestanou fungovat a jestli je na miste operace a nebo lepsi vyckavat a cekat jestli se to neupravi . Jsem z toho uz opravdu zoufala jelikoz zijeme v Anglii a pouze chodime na vysetreni a nikdo nam nic poradne ani nerekne . Dekuji predem za Vasi odpoved . S pozdravem Sarka

MUDr. Roman Kantor 21. 01. 2016

Funkce 49 a 51% neznamená, že obě ledviny pracují na polovinu, ale že obě pracují stejně, tedy každá se podílí na celkové funkci ledvin přesně polovinou. Jaká je celková funkce ledvin se zjišťuje z vyšetření krve, případně krve a sbírané moči. Lékaři prováděnými vyšetřeními určují stupeň postižení. Podle stupně postižení pak doporučují další postup: pokud je postižení - tedy přetlak v ledvinách - menší, budou vyčkávat na konzervativní léčbě jak dosud. Pokud naopak stupeň postižení bude závažnější, případně se bude zhoršovat, nebo bude klesat funkce ledvin, doporučí operační řešení. Držím palce

Poradna

Dobry Den , muj dotaz se tyka meho 4 mesicniho syna kteremu byla diagnostikovana hydronefroza obou ledvin .Uz odnarozeni mu podavam antibiotika 7,5ml kazdy den vecer . Byli jsme na spouste vysetreni - ultrazvuky , nuklearni medicina vysetreni a koncem tohoto mesice nas ceka dalsi vysetreni se zavadenim katru a vysetreni mocoveho mechyre . Jeho leva ledvina pracuje na 49% a prava na 53% takze ma delitaci na obou ledvinach . Chci se optat jestli je nejake velke riziko ze ledviny prestanou fungovat a jestli je na miste operace a nebo lepsi vyckavat a cekat jestli se to neupravi . Jsem z toho uz opravdu zoufala jelikoz zijeme v Anglii a pouze chodime na vysetreni a nikdo nam nic poradne ani nerekne . Dekuji predem za Vasi odpoved . S pozdravem Sarka

Profile picture for user MUDr. Zuzana Bitterová
MUDr. Zuzana Bitterová 21. 01. 2016

Dobrý den,
pro prognózu, jak budou ledviny u Vašeho syna fungovat je málo informací. Chybí informace, jak vypadá vlastní ledvinná tkáň tzv. parenchym, jaké jsou krevní testy k výpočtu funkce ledvin. Ohledně operace se také nelze vyjádřit, záleží na výsledku rentgenu s cévkováním, který máte ještě před sebou. Dá se říci, že většina "vad" operaci nevyžaduje, mnohé z patologických nálezů na ultrazvuku nejsou vady, ale spíše nezralost močového systému. Pokud by se ale jednalo např. o chlopeň zadní uretry- vadu močové trubice- tam je operace nutná. Podrobně se informujte u dětského nefrologa nebo urologa.

Poradna

Dobrý den, ve 20. týdnu těhotenství byla mému miminku zjištěna cystická dysplazie pravé ledviny. Na ledvině jsou dvě cysty, které se ale stále zvětšují. Chci se zeptat, jaká rizika to pro mé dítě může do budoucna znamenat? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 19. 01. 2016

Podle vývoje cysty může dojít k oslabení až ztrátě funkce postižené ledviny. Druhá ledvina většinou zůstává funkční a dítě má normální vývoj.

Poradna

Dobrý den, chci se zeptat, zda hematurie z transplantované ledviny je bez pozdějších následků na funkci štěpu. Jsem tři roky po transplantaci od živého dárce a doposud bez problémů. V současnosti mám krev v moči. Dle vyšetření urologem se nejedná o zánět močového měchýře, ale dle ultrazvuku cituji"o zvětšení ledviny a dle Dopplera překrvena s výraznými toky". Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 15. 01. 2016

Provedené vyšetření nevyjasňuje příčinu přítomnosti krve v moči a proto i další prognozna není jasná. Podrovnější odpověď vám řeknou v transplantačním centru

Poradna

Dobrý den, jsem 17 měsíců po nefrektomii ledviny pro nádor. Nadále jsem kontrolován diagnostikou PET/CT s podáváním kontrastní látky do žíly. Ohrožuje podání kontrastní látky do žíly funkci druhé ledviny a v jakých intervalech by diagnostika PET/CT kostí i měkkých tkání měla být? Děkuji

MUDr. Roman Kantor 13. 01. 2016

Podání látky ledvinu neohrožuje a frekvenci a ukončení vyšetření řídí onkolog.

Poradna

Dobrý den,mám od listopadu zavedený stent v ledvině,za půl roku půjdu na výměnu.Bylo mi sděleno,že už stent budu mít navždy.Zajímá mně,kolikrát je výměna možná?Nebo jaké je jiné řešení?

MUDr. Petr Buček 9. 01. 2016

Stenty v močových cestách se při problémech s jejich průchodností zavádějí běžně , výměna
po 6 měsících je standartní ,není omezena počtem.
Možnost jiného řešení musí posoudit Váš ošetřující urolog,ale použití stentu je ve většině
případů tím nejvýhodnějším řešením.

Poradna

Dnes jsem se dozvěděla,že čekáme kluka,ale má prý tři ledviny jsem v pátém měsíci.Jinak je vše v pořádku.

MUDr. Petr Buček 8. 01. 2016

Po narození Vašeho dítěte bude u něj provedeno ultrazvukové vyšetření,které vše objasní.

Poradna

Dobry den,mam dotaz zda se muze zit bez ledvin.Muj muz jednu ledvinu jiz nema a ted ho informovali,ze je treba odstranit i druhou.Chodi jiz rok na dialyzu a ta druha ledvina jiz take vypovedela funkci.Tu prvni vzali pred 10 lety neb tam byl nador zhoubny.Lecil se i na onkologii/biolecbou/musel lecbu ukoncit a sel na dialyzu.Take mu nasli i nador na slinivce brisni.Tak se tazi zda ma jeste nejakou sanci na ziti.Dekuji za Vasi odpoved.Dolezalova Pisek

MUDr. Roman Kantor 7. 01. 2016

Dobrý den, pokud již manžel na dialýzu dochází, znamená to, že zbytková funkce ledviny jen zanedbatelná. Proto její odstranění nezmění nic na jeho další závislosti na dialýze. Prognóza nemocného a délka dožití je velmi individuální a závisí na dalších nemocech - tedy jak se bude chovat nádor na slinivce, jak je velký nádor na ledvině, zda pacient má přítomny metastázy apod.

Poradna

Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné stát se dobrovolným anonymním dárcem ledviny. Mám na mysli darování cizímu člověku, se kterým by se všechny potřebné vzorky shodovaly. A je dárcovství možné, když beru léky na štítnou žlázu? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 5. 01. 2016

Dobrý den.
Ano, anonymní darování ledviny je možné. Díky takovým dárcům je pak možné provést tzv. řetězovou transplantaci ledvin. Více k tomuto tématu se dozvíte na stránkách IKEM, kde se u nás tyto řetězové transplantace provádějí pro celou ČR.
http://www.ikem.cz/www?docid=1010702
nebo http://www.ikem-nefrologie.cz/cs/informace-pro-lekare/program-transplan…
Pokud vážně o dárcovství uvažujete, spojte se se transplantační ambulancí IKEM.
Kontakty:
email: zivi.darci@ikem.cz
tel.: 261365300 (koordinátorka transplantací od žijících dárců Bc. Renata Zámečníková)
tel.: 261365300 (koordinátorka transplantací od žijících dárců Mgr. Tereza Neradová, DiS.)

Poradna

Dobrý den,
jsem rok a půl po transplantaci ledviny. Po roce problémů (bolesti, krvácení a otoky) zjistili, že mi po transplantaci zapomněli vytáhnout stent. Po vyndání přes transplantovanou ledvinu mi na urologii zjistili, že v močovém měchýři zůstává po vymočení 75 ml moči. Doporučili mi 2-4x denně po vymočení se docévkovat a močit nejpozději po 2 hodinách. Od té doby mám i přes dodržování veškerých hygienických zásad neustále záněty močového měchýře. Urolog tvrdí, že docévkování je nezbytné, ale mám obavy, aby neustálé záněty a braní antibiotik nepoškodilo transplantovanou ledvinu. Před tím, než jsem se začala cévkovat, jsem na záněty netrpěla. Je skutečně nutné se docévkovávat? Co by se stalo, kdyby tam zbytek moči zůstával?
Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 5. 01. 2016

Dobrý den. Tzv. močové reziduum, tedy moč, která zůstává v močovém měchýři po vymočení, vede k nárůstu tlaku v močových cestách, který poškozuje ledviny, současně je rizikovým faktorem pro opakující se močové infekce.
U konkrétního pacienta je nutno zvážit, co je větším rizikem, zda přítomnost močového rezidua, nebo opakující se močové infekce. Nelze vyloučit, že i případné vynechání cévkování nepovede k poklesu výskytu infekcí a současně se urychlí poškozování funkce ledviny.
Po tomto zhodnocení dospěl Váš urolog k závěru, že reziduum je u vás příliš vysokým rizikem.

Poradna

Dobrý den,

jak se mohu bránit v případě, že mi bylo odmítnuto zařazení na čekací listinu pro transplantaci ledviny z důvodu neochoty spolupracovat? Byla jsme neprve vyšetřena v Plzni, potom v Ikemu, kde mě poslali na do Prahy na vyšetření na psychiatrii, vyšetření dopadlo s negativním závěrem. Mohu se někde odvolat nebo požádat o nové vyšetření. S odmítnutím nesouhlasím a o transplantaci mám zájem.

Děkuji

MUDr. Roman Kantor 30. 12. 2015

Dobrý den. Předně je nutné si uvědomit, že transplantace ledviny není něco, na co má pacient nárok nějak automaticky. Musí splňovat zdravotní kritéria a poslední slovo v zařazení pacienta na čekací listinu mají vždy lékaři transplantačního centra, u něhož má být pacient v čekací listině. Kromě posouzení fyzického stavu je nutné i přesvědčení lékaře, že daný pacient je schopen dodržovat nutný léčebný režim po transplantaci. V případě pochybností si může lékař vyžádat i psychiatrické nebo psychologické vyšetření, která však mají jen doporučující význam. Nenahradí rozhodnutí lékařů transplantačního centra.
Pokud Vás odmítli zařadit jak v Plzni, tak v IKEMu, je třeba se ptát, co je k tomu vedlo. Primárně totiž lékaři v transplantačním centru se snaží vyjít co nejvíce vstříc pacientovi, ale ne za cenu možné ztráty orgánu, nespolupráce nebo příliš vysokého rizika pro pacienta.
Pokud se závěrem nesouhlasíte, je nutné se s lékaři dohodnout na dalším postupu. Zda je rozhodnutí definitivní nebo jaké podmínky musíte splnit, aby své rozhodnutí změnili. Například u alkoholiků je to nějaká doba bez alkoholu, u pacientů po onkologickém onemocnění to jsou většinou 2 roky od vyléčení, u dialyzovaných například pravidelné docházky na dialýzu bez vynechání a užívání předepsané medikace a podobně.

Poradna

Zdravim jsem po transplantaci 5rok s dobrou funkci štěpu,chtěl bych se zeptat jestly mužů brát proteiny a aminokyseliny BCCA.začal jsem chodit do posilovny a chtěl bych nabrat svalovou hmotu.děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 29. 12. 2015

Pokud je funkce ledviny dobrá, nemáte proteinurii, pak rozumné užívání bílkovin a aminokyselin by nemělo škodit. Nemá smysl se však předávkovávat.

Poradna

Dobrý den, paní doktorko,
nešetrným porodem mé maminky mi byla odebrána ledvina. Asi v 10 letech zjistili, že ta, co mi zbyla je bloudivá. Nyní ve svých 27 letech někdy pociťuji bolest v bedrech. Dočetla jsem se na internetu, že se provádí i fixace ledviny. Mohu se Vás prosím zeptat, jak se to provádí? Zeptala bych se i svého nefrologa ale ten je dlouhodobě nemocen.
Děkuji
S pozdravem Veronika Hromadová

Profile picture for user MUDr. Zuzana Bitterová
MUDr. Zuzana Bitterová 15. 12. 2015

Dobrý den,
bloudivá ledvina- ren migrans je označení pro abnormální pohyblivost ledviny o 5 cm a více způsobené poruchou závěsného a podpůrného aparátu nejčastěji u zhubnutí, nebo u hubených, kdy je méně tuku kolem ledviny. Stav se může komplikovat zahnutím a ztištěním močovodu, které se může projevit jako ledvinná kolika, nebo městnáním v ledvině, nebo častějšími infekty. Někdy, záleží však na konkrétní situaci, se provádí chirurgický výkon- nefropexe-fixace ledviny. Jedná se o laparoskopický výkon v celkové narkoze, kdy se ledvina fixuje pomocí stehů, nebo pásky nebo síťky ke svalům. Výkon nepatří mezi nejjednodušší a efekt nemusí být vždy jednoznačný. Indikuje ho a provádí urolog. Pro konkrétní zhodnocení a případně vhodnosti operačního řešení se obraťte na urologa.

Poradna

Dobrý den, prosím o radu jsem dlouhodobě unavená. Jsem alergik, astmatik, jícen Gerd, nedoslýchavost, migrény. Na revmatologii ANA++, Anti-CCP 6,1. Zatím se na nic konkrétního nepřišlo. Nyní zánět příušní žlázy bez hnisu- slna teče málo s hvězdičkou, beru ATB. Bude následovat biopsie slinných žláz pro vyloučení Sjogrenova syndromu, mám suché oko. Mírně zvětšená štítná žláza, mírná skolioza páteře, plochá noha, krátkozrakost. Operace krku papilom patrového oblouku, konizace děložního čípku, HPV pozitivní, calibrace močové trubice 20 vázne, 92 rok odstranění krčních mandlí z důvodů chronické angíny.
Prosím o zhodnocení výsledky z nefrologie jde mi především o filtraci ledvin. Dočetla jsem se článek, že snížená filtrace může znamenat onemocnění ledvin bez známek zvýšeného kreatininu.Ani na urologii a nefrologii jsem neušpěla.
Výsledky z 11/2015Urea 3,1mmol/l, Kreatinin 74umol/l, kyselina močová 214 umol/l, GF Cockcroft výpočet >1 mL/s,CKD-EPI vzorec>1 ml/s/1,73m2,eMDRD výpočet>1mL/s, Natrium 140mmol/l,Kalium 4,1mmol/l, Chloridy108mmol/l,CA celkové2,27mmo/l, Fosfor 0,96 mmol/l,Ionozované Ca 1,04 mmol/l, Ca-P součin 2,17 mmol/l2, Osmolalita séra 289 mmol/kg, Erytrocyty 4,81x1012/L, Leukocyty 7,5x109/L, Hemoglobin 134 g/L, Hematokrit 0,39L/L, MCV 81,08fl- nyní beru Sorbifer,MCH 27,86 pg, zásoby ferritinzu 16 před menstruací, S_ Ceruloplasmin 0,24, GMT 0,92- ostatní jaterní enzymy v normě,MCHC 34,36 g/l, Trombocyty 221x109/L, PDW 15,7 fl, RDW 13,7 procent, Neutrofily 60 procent, Lymfocyty 29 procent, Monocyty 7 procent, Eosinofily 4 procenta- v období alergické sezóny zvýšeny, Bazofily1 procento, Celková bílkovina 71 g/L, Albumin 47 g/L, albumin procenta 66,2 procent, Celkový bilirubin 12 umol/l, ALT(GPT) 0,44 ukat/L AST( GOT) 0,31 ukat/L, alkalická fosfatáza 1,3 ukat/L, Glukoza 5,72 mmol/l, celkový cholesterol 4,65, specifická hustota 1,01, U kreatinin 17,6 mmol/l, U Albumin 10 mg/L, CRP 9,5 mg/ nyní, množství 10, výsledek kultivace negativní, PH moče 5,5, Erytrocyty 1, Leukocyty 1. Poznámka 30.11. 2015: mikroalbuminuriepoměr Alb/ Krea mg/mmol/l: 0,57.
Další vyšetření OGTT 75 g glukózy
Glikóza 5,83 o min, Glukóza 120 min 5,91.

Výsledky z 8/2015S- UREA4,07, S_Kreatinin 78, eGF_CKD_EPI 1,38ml/s/1,73ˇ2, kyselina močová 289.
Myslím si, že mám chronický zánětslinné žlázy, mám obavy, aby nebylo hůže- papolon na levé straně jako zánět slinné žlázy.
Histologie papilomu. Šědá částice 6x3mm- L patrový oblouk. Histologie nalézáme krav a fragmenty zhmožděného benigního dlaždicobuněčného papilomu, který je pravděpodobně vcelku vyjmutý. Původně se dělala operace zanechaný zbytek části krční mandle.- Reziduum lymfatické tkáně v lůžku po tonzilektomii vpravo.
Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 12. 12. 2015

Vámi uváděné výsledky nesvědčí o klinicky významném postižení ledvin.
Hladina kreatininu, hodnota glomerulární filtrace a močový nález jsem zcela přiměřené a
nevyžadují zvláštní došetření.

Poradna

Dobrý den, mám manžela (30 let) rok po transplantaci ledviny. Funkce štěpu je snížená, ale dlouhodobě stabilní. Poslední kontrolní měření kreatininu je 215. Zajímá mne, do jaké míry jeho ledvině škodí občasná konzumace alkoholu (cca 1 týdně 5 - 7 piv) a příležitostné kouření. Velmi se v tom názorově rozcházíme. Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček 9. 12. 2015

Alkohol a kouření samozřejmě zkracují život všem, nejen těm s transplantovanou ledvinou.
Masivní příjem alkoholu ve Vámi uváděném případě má ve svém důsledku dehydratační účinky,
Pokud ledvina již nepracuje optimálně a objem tekutiny již nestačí vylučovat může naopak
dojít k přetížení krevního oběhu .Dalším rizikem může být i změna hladin imunosupresiv,
Racionální argumenty však pro mnohé neplatí.

Poradna

Dobrý den,mám nádor ledvin zachycený v začátku.Chci se zeptat jak dlouho po léčbě jemožné otěhotnět a jestli by se měli během léčby užívat vitamíny a jaký jako doplněk stravy na posílení imunity

MUDr. Roman Kantor 2. 12. 2015

Záleží na tom, zda nádor byl již odstraněn. Pokud nejsou známky recidivy onemocnění - doporučuje se vyčkat 2 roky po operaci, nemělo by těhotenství být překážkou. Vliv vitamínů a doplňků stravy na průběh léčby v případě vyvážené stravy nemá žádný vliv.

Poradna

Dobrý den, zničehonic mě začaly bolet klouby, druhý den mi také otekly. Jedna se o nohy a ruce (prsty, celé dlaně), pani doktorka mi vzala krev a čekáme na výsledky. Napadlo mě, že málo piju a tak se prihlasily ledviny. Od rána tedy hodně piji, čistou vodu a otok se snižuje. Má otázka zní, pokud mám problém s ledvinami (což budu vědět až za tři dny, kdy budou hotové výsledky), je dobré zvýšit příjem tekutin? Nemůžu ledvinám naopak uškodit? Ze stravy jsem vynechala uzeniny, sůl, sladké...a opravdu piji jen čistou vodu a to velkém. Dekuji moc

MUDr. Petr Buček 28. 11. 2015

Otoky mohou vznikat z celé řady příčin , ale k Vašemu přístupu nelze nic
namítnout . Omezení soli je zcela na místě a adekvátní přísun tekutin 1,5 - 3 l pokud nemáte¨
současně nemocné srdce vašim ledvinám jen prospěje.
Dle laboratorních dat Vám Vaše ošetřující lékařka pak řekne více.

Poradna

Dobrý den mňela jsem radioterapii kuli rakovine delozního čípku 25x.Všechno probýhalo ako má jenom že po púl roce se mi kuli nečemu jinému ďelalo CT kde bylo zišteno že mam neprúchodní močovod.Pán doktor se snažil zavést stent jenomže se to nepovedlo.Proto byla vykonána nefrostomie.Potom se podávala kontrastní latka z vrchu cez ledvinu kuli temu aby se zistilo kolik z mocovodu je zuzeneho.Zjistilo se ze je to kolem 4 cm kousek od mocoveho miechize.Muzu se zeptat je mozne v tomto pripade podstúpit plastycku operaci stim ze se povede i kdiz se predtim na telo pouzila radioterapie? Nechci mic celi zivot nefrostomii dekuji

MUDr. Petr Buček 27. 11. 2015

Možnosti operativního řešení musí posoudit urolog dle provedených zobrazovacích vyšetření ,
s důvěrou na něj obraťte, jistě Vám všechny možnosti a jejich rizika objasní

Poradna

Dobrý den, včera jsem byla se synem 13 měsíců starý na sonu ledvin. Do zprávy mi bylo napsáno stopová hypononie pánvičky vpravo. Ledviny jsou normální velikosti. Lehké rozíření L pánvičky a klaichů. MM norm.
Nic mi k tomu neřekl, zprávu mi donesl na chodbu a odešel. Chci se zeptat zda se to nějak řeší a jestli s tím mohou být problémy. Děkuji za odpověd Kučerová A.

MUDr. Petr Buček 26. 11. 2015

Pokud je moč negativní a nejsou projevy přítomnosti močové infekce tento nález nevyžaduje
léčbu ani jiná opatření , doporučil bych však kontrolu za 6 měsíců, jinak dle obtíží.

Poradna

Dobrý den,
můj otec (70 let) podstoupil loni radiologickou léčbu CaP, prý úspěšně, PSA klesá. Nyní má zvlážit operační odstranění menší pravé ledviny pro nefrolitiázu, cysty, podíl funkce 17 %. Před čtyřmi lety prodělal slabou mozkovou příhodu a je léčen pro extrapyramidový sy. Proto máme z operace strach. Je možné s ní vyčkat a zatím ji odmítnout? Jaká jsou rizika? Mohla by pomoci změna životního stylu, léky, či potravinové doplňky?
Předem velice děkuji za odpověď...

MUDr. Petr Buček 24. 11. 2015

Absolutní indikací k odstranění ledviny je přetrvávající infekce, která se nedaří léčit antibiotiky,
Rizika operace stran komplikací jsou posuzována internistou v rámci předoperačního vyšetření,
projevy extrapyramidového sy se po celkové anestezii mohou zhoršit.
Z uvedeného vyplývý , že t.č. operace není bezpodmínečně nutná, riziko nezvladatelné infekce
v budoucnu a tedy nutnost operace v budoucnu však bude přetrvávat.
Prevencí je všeobecně doporučovaný zdravý životní styl, předcházet prochlazení,nedráždivá strava s omezením dle předpokládaného složení kamenů - můžete konsultovat s urologem.

Poradna

Dobrý den, je mi 27 let a trpim na ledvinové kameny již 8 let. Dnes při propouštění mi doktor řekl, že mám zvapeneli kalich ledviny. Nejsem z toho moudrý a nikdo mi nevysvetli co to znamená. Prosím tedy o radu, popřípadě vysvětlení o co se jedná a jak je to závažné.

Děkuji Urbán

MUDr. Petr Buček 24. 11. 2015

Zvápěnělý kalich znamená, že se vám ,že se Vám vápník usazuje ve stěně kalichů mohou se
tak v budoucnu písek , nebo drobné kamínky uvolňovat.Pokud jsou drobné projdou močovodem
močovým měchýřem a močovovou trubicí spontánně ven .
Pokud se však v průběhu své cesty zaklíní , pak bude nutný urologický zákrok k jejich uvolnění .

Poradna

Vážený pane doktore,

mám babičku, které je 84 let. Dlouhodobě bere Multax (na srdce) a Walfarin (ředění krve). Občas byla v minulosti krátce hospitalizována kvůli kolísavosti tlaku. (Domnívám se ale, že je to spíš úzkost. Babička si myslí, že její maminka zemřela po té, co jí byly vysazeny prášky na srdce a ona má z toho strach. Zemřela v 85ti..).

Jinak byla ve výborné kondici (až na bolesti, které přináší stáří), ještě před 2ma měsíci jezdila na kole.

Asi před měsícem si začala stěžovat na bolest v noze, zad a kloubů. Obvodní lékařka jí předepsala Prednison (brala ho asi 2-3 týdny, přičemž první byly velké dávky a pak se snižovaly).

Asi na 3 dny se to zlepšilo, pak ale dostala teploty a byla hospitalizována a dostala nějaká širokospektrální antibiotika (nevím název). Po týdnu braní antibiotik, dobírání Prednisonu + Multax a Valfarin, přišly výsledky testů z krve. Diagnóza byla zánět močového měchýře. Antibiotika jí byla změněna (bohužel opět nevím název).

Po týdnu měla být propuštěna, ale má špatné hodnoty ledvin, navíc chytla nějakou střevní infekci, takže neudrží stolici. Dostává kapačky s vodou na zavodnění a dále nějaké opiátové náplasti (3 průhledné čtverečky) proti bolesti.

Jela jsem se na ní podívat a byla jsem v šoku - je to úplně jiný člověk: Má oteklý obličej (Prednison již týden nebere),špatně vidí (před týdnem četla časopis, teď si stěžuje, že je šero. Hadičku z kapačky uchopuje o 10 cm vedle - jakoby rozostření).
Průjem přetrvává (jí jenom suchary). Na bolest si nestěžuje, protože pravděpodobně nic necítí. Mentálně normálně funguje, jenom je na tom strašně psychicky.

Je možné, aby Prednison při zánětu močového měchýře způsobil selhání ledvin?

Nevím jestli jsou to následky Prednisonu, ale pokud ano, je nějaká šance, že nežádoucí účinky odezní - začne alespoň znovu lépe vidět?

Bohužel mám jenom kusé informace (nejsem uvedena jako osoba, které může být sdělen zdravotní stav) od mamky (už jsem jí říkala, že je třeba se na všechno vyptat a ne se jen dohadovat).

Ještě jsem se chtěla zeptat, proč obvykle (moje zkušenost s dětmi) lékař při diagnóze nejprve zkusí nějaká antibiotika a pokud nezaberou pak se teprve odebírá krev a posílá se na rozbor?

Je to kvůli ceně laboratorního testu, nebo spíš snaha rychle pomoci?

Nemělo by být pravidlem, že mimo akutní a jasné případy by rozbor krve měl být podmínkou předepsáním antibiotik?

Omlouvám se za dlouhý e-mail a předem moc děkuji za odpověď.

Hezký den,

Dita Sládková

MUDr. Roman Kantor 17. 11. 2015

Dobrý den, kortikoidy by neměly být příčinou selhání ledvin, s ovlivněním zraku po krátkodobém užívání kortikoidů jsem se nesetkal, ale myslím, že u babičky porucha zraku bude dána buď celkovým zhoršením stavu nebo nějakou jinou komplikací.
Většinou se antibiotika nasazují podle klinického stavu potvrzeného výsledky odběrů - např. výsledek kultivace nebo známky zánětu v krvi (vyšší CRP, sedimentace apod). Odběr však nemusí být podmínkou nasazení antibiotik.

Poradna

Dobrý den, užívám léky Mycophenolát Mofetil,Advagraf, Prdnison-ten minimální dávku.Mohu občas jíst grep,eventuelně jaké množství a v jakém odstupu od užití léků? Děkuji:-).

MUDr. Petr Buček 14. 11. 2015

Grepfruit není vhodný pro celou řadu medikamentů ,neboť se s nimi setkává na uzlových
místech jejich metabolismu , ovlivňuje tak jejich hladinu a tím jejich účinnost.Enzymatická kapacita je u každého z nás individuální dle jedinečné genetické výbavy.
Pokud tedy berete jakékoliv léky dejte přednost jinému ovoci.

Poradna

Dobrý den, 
je mi 39 let a mám 4 měsíce novou ledvinu. Funguje dobře, jen občas kolísá kreat. Jednou 120, jednou 140, pak zase 120. Lékař říkal, že se to usadí. Posledních pár dnů mi otékají kotníky. Pravda je, že jsem hodně pila minerálky. Ty jsem omezila. 
Můj dotaz je: Mohu pít urologický čaj, abych víc čůrala? Co pít a jíst, abych víc čůrala a neotékala. 
Děkuji, Neduchalová. 

MUDr. Roman Kantor 11. 11. 2015

Urologický čaj v přiměřeném množství by neměl vadit. Pokud máte sklon k otoků, je na prvním místě pomoc v omezení příjmu soli a tekutin, na druhém místě podání močopudných léků, např. furosemidu po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem.

Poradna

Dobrý den.
Rozhodla jsem se darovat ledvinu. A nikdo mi nikde nedokáže odpovědět - mám nebo nemám nárok na odškodnění neboli bolestné. Mám ji pro manžela už jsme objednání do IKEMu.
Děkuji, Malimánková.

Mgr. Zuzana Cvrčková 9. 11. 2015

Vážená paní Malimánková, velice děkujeme za Váš dotaz, oceňujeme Vaše rozhodnutí a věříme, že se zákrok vydaří a přispěje ke zkvalitnění života Vašeho manžela. Vámi dotazovaný termín „nárok na odškodnění neboli bolestné“ spadá do oblasti občansko-právní, konkrétně náhrady újmy na zdraví. V případě transplantace orgánů je ovšem zákonná úprava peněžní náhrady za postoupení daného zákroku upravena v zákoně č. 285/2002 Sb., transplantační zákon, konkrétně v ust. § 28b. Transplantační zákon zde dělí nárok na peněžní náhradu v zásadě na dvě složky, a to na: a) náhradu účelné a prokazatelně vynaložených nákladů a b) ušlý výdělek. Náhrada účelně a prokazatelně vynaložených nákladů zahrnuje zejména náklady spojené s léčbou, tzn. např. náklady na zdravotnické pomůcky, léky, ošetřování, zvláštní dietu, které nebyly po dobu léčby hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. U těchto nákladů samozřejmě platí, že musejí být vynaloženy účelně a zároveň dostatečně prokázány ( např. daňovým dokladem). Do těchto nákladů se ovšem nezapočítává náhrady cestovních výdajů, které jsou ze zákona hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Druhou složkou peněžní náhrady spojenou s darováním orgánu je rozdíl mezi ušlým výdělkem a obdrženou náhradou mzdy, platu nebo odměny a obdrženým nemocenským z nemocenského pojištění, které Vám vznikne dočasnou pracovní neschopností v souvislosti s odběrem orgánu a poskytováním zdravotních služeb, které si tento odběr vyžádal. Jinými slovy a jednodušeji řečeno, dárce od státu obdrží rozdíl mezi svým ušlým výdělkem po dobu pracovní neschopnosti a tím, co za dobu pracovní neschopnosti do státu/zaměstnavatele obdržel. Tato náhrada rozdílu je ovšem omezena maximálně co do dvojnásobku průměrné mzdy, což momentálně činí přibližně 52.500,- Kč. Podstatnou informací je, že veškeré výše uvedené nároky musí být uplatněny nejpozději do 24 měsíců od provedení odběru orgánů. Poučení o všem výše uvedeném je ovšem povinen zajistit poskytovatel zdravotních služeb, u kterého bude zákrok proveden, a to před samotným zákrokem. Pro bližší informacemi proto doporučuji se obrátit přímo na IKEM či Koordinační středisko transplantací (www.kst.cz), kde je zároveň k dispozici formulář pro uplatnění výše uvedených nároků. Vážená paní Malimánková, Vám i Vašemu manželovi přejeme úspěšný zákrok a rychlou rekonvalescenci. S pozdravem

Poradna

Dobrý den,jsem po transplantaci srdce již osmý rok.Nyní mám problémy se zubama a moje zubarka mi řekla, že se mě bojí a neví co může a nemůže dělat.No to taky nevím a ani nevím,kde se zeptat.Jen vím, že to nemůžu nechat dojít tak daleko,abych dostala zánět. Tak se ptám jak má zubarka pracovat a nebat se a jaké riziko mě hrozí. Mám obnažené krčmy a výplň mě již druhý den vypadne.
Děkuji za odpověď. Eva

MUDr. Roman Kantor 7. 11. 2015

Dobrý den. Je třeba dbát na zdravotní stav zubů, neléčená paradentoza je riziková. Jinak se přistupuje při ošetřování zubů tak jak u ostatních pacientů s oslabenou imunitou: antibiotická prevence při zubních zákrocích.

Poradna

Dobry den,je absence ledviny u mininka kontraindikaci k ockovani? Zatim nema zadne potize... Je mu 9m. Dekuji.

MUDr. Petr Buček 31. 10. 2015

I dítě s jednou zdravou ledvinou může podstoupit doporučená očkování

Poradna

Dobrý den, pane doktore.
Chtěla bych se Vás zeptat, jak je to s dialyzovaným pacientem, který se nemůže vážit.
Trochu vysvětlím. Mamka jezdí na dialýzu, a protože přišla o nohu, tak na váhu nevstoupí, nepostaví se na tu zbylou, tak mamku dialyzují od oka. Ať jedeme kamkoliv na dovolenou, kde dochází na dialýzu, váží ji vždy na posteli, tak má třeba až 8 kilo nad suchou váhou. Mamka moc nepije, teď se i bojí jíst, a to je diabetik na inzulínu. A proč nejí? Sestřička na domovské dialýze řekla, že moc přibývá a přitom ji neváží, a tak mamka skoro nejí, protože na dialýze někdy potřebuje na mísu, má prostě rychlovku a některé sestře je to na obtíž, vadí ji, že musí k mamce přijít a ta spousta práce okolo. Sama jsem sestřička a vím, že je to minimum práce. Chci se zeptat, já si myslím, že to, že potřebuje na velkou během dialýzy může být zapříčiněno, když moc nepřibere a oni ji dají jako vždycky 3,5 kg, tak si myslím, že ji třeba vezmou moc a jdou přes suchou váhu a tam to už mamka asi nezvládá. A to není jen takovýto problém. Já už jsem na tom tak, že bych mamku nejraději sebrala a někam se s ní odstěhovala, protože dialyzačních center není moc, ale je to vážně složité. Proč třeba jinde jde sebrat za jedné dialýzy i 4 kg, aby jí to během týdne dovolené stáhly na suchou váhu a neudělá se jí špatně ani od tlaku a ani nepotřebuje na stolici. Podotýkám, že vždycky se z dovolené vracíme na suché váze. Teď se jí stává, že se doma mamka posadí a motá se jí hlava, má nízký tlak, přitom ho jinak má vysoký. Může to být od toho, že málo jí a pije a stále jí berou 3,5 kg, tak už může být pod suchou váhou?
A ještě se chci zeptat, zda má člověk nárok a právo dojíždět i dále na dialýzu, aby se nemusel stěhovat?
Děkuji moc za rady. 

MUDr. Roman Kantor 27. 10. 2015

Vážení pacienta před dialýzou a po dialýze je zcela zásadní pro řízení správné dialýzy. Minimální váhové přírůstky mezi dialýzami, a tedy méně důležité sledování bývá výjimečně u pacientů, kteří mají ještě výraznou zbytkovou diurézu v začátcích dialyzační léčby. U všech ostatních pacientů po několika dialýzách bez vážení bude váha s velkou pravděpodobností někde mimo suchou váhu, většinou směrem nahoru – jak píšete – i klidně + 8 kg. Pacienti bez dolních končetin nebo takoví, kteří nejsou schopni se postavit na váhu tvoří významný podíl dialyzovaných pacientů. Proto dialyzační střediska s tímto zcela samozřejmě počítají a řeší následovně: 1. Používají váhy, které umožňují zvážení pacienta i s invalidním vozíkem, váha vozíku se jednoduše odečte 2. Používají postele nebo ještě lépe dialyzační křesla opatřená váhou. Váha je před uložením pacienta vynulována, po uložení pacienta na křeslo/lůžko je váha zobrazena a ukazuje se v průběhu celé dialýzy. Takové váhy jsou dnes rovněž zcela standardním vybavením dialyzačního střediska vždy v přiměřeném počtu. Může se tedy výjimečně stát, že některou dialýzu pacient není zvážen a ultrafiltrace je nastavena odhadem, kdy sestřičky znají běžné váhové přírůstky pacienta, ale rozhodně by se nemělo jednat o běžnou praxi. Za velké váhové přírůstky mezi jednotlivými dialýzami může především přijatý objem vody, samotné jídlo má menší vliv, důležité je vysazení soli. Nepřiměřené omezovaní jídla může vést k podvýživě, která ohrožuje pacienta možná více než nějaké kilo navíc. Pokud jsou opravdu váhové přírůstky velké, sestřičky s pacientem nebo rodinou rády proberou jídelníček a zaměří se na problematické části. Samozřejmě podmínkou je zájem pacienta o spolupráci. Zapojení ošetřujícího člena rodiny tento proces může pozitivně ovlivnit. Pokud lze dosáhnout suchou váhu na rekreační dialýze, musí být dosažena i na mateřské dialýze. Dialyzačních středisek v České republice není nikterak málo, hustota sítě dialyzačních středisek patří k jedněm z nejhustších na světě. Přesto mohou být regiony, kde není příliš na výběr. Závratě po dialýze a nízký krevní tlak mohou mít více příčin. Jednou z nich může být skutečně příliš nízká podialyzační váha. Další příčinou mohou být léky užívané na hypertenzi, které jsou užívány bez redukce dávky nebo bez vysazení, když je tlak nízký. Mohou je však způsobovat i jiné příčiny: srdeční vada, srdeční selhávání, poruchy srdečního rytmu, poruchy prokrvení mozku, diabetická neuropatie a řada dalších. Pacient sice má možnost volby zdravotnického zařízení, problém je, že zdravotní pojišťovna hradí dopravu do nejbližšího zdravotnického zařízení, které je schopno poskytovat potřebnou péči. Blízkost střediska je jistě výhodou a mělo by být otázkou prestiže každého dialyzačního střediska uzpůsobit dialyzační léčbu tak, aby vyhovovala všem jeho „spádovým“ pacientů a aby ji pacient snášel co nejlépe. Mám obavy, že bez váhy to ve 21. století opravdu nejde. Nedostatečná vybavenost dialyzačního střediska může být způsobena podfinancováním střediska v rámci nemocnice, v níž dialyzační středisko soupeří o zdroje s ostatními odděleními. Podpora personálu dialyzačního střediska v jeho oprávněných požadavcích na adekvátní vybavení střediska například dopisem pacientů a rodinných příslušníku vedení příslušné nemocnice může být impulsem k otevření komunikace mezi klienty a personálem střediska. Doporučuji konkrétní problémy probrat s vedoucí lékařkou/lékařem dialyzačního střediska. Dialyzační léčba svými omezeními zasahuje do života nejen pacienta, ale i příbuzných. Proto rozšíření komunikace mezi dialyzačním střediskem a pacientem o blízké příbuzné je u dlouhodobě léčených velkým přínosem a věřím, že ji na dialyzačním středisku uvítají. Pokud přesto narazíte na nepochopení, zkuste se před stěhováním poptat na nejbližším dalším dialyzačním středisku.

Poradna

Dobrý den, je mi 41 let, před cca 4 lety jsem měla období, kdy jsem opakovaně trpěla infekcí močových cest( 5 x do roka). Před 1,5 rokem jsem měla pyelonefritidu, do tří týdnů znovu infekci MC. Od té doby až do teď žádný problém nebyl. Až nyní, zapáchající moč, na lakmusové papírku, který mám doma od zánětu ledvin, byla pozitivní pouze krev. Jinak žádné další potíže nemám. Jen občas mírná bolest zad, nevěnovala jsem ji pozornost. Test jsem opakovala v jednom dni několikrát, vždy se stejným pozitivním výsledkem. Následující den už byl výsledek negativní. Měla bych podstoupit nějaká vyšetření?

MUDr. Petr Buček 20. 10. 2015

Hlídejte si adekvátní příjem volných tekutin cca 1,5-2 l/den ,chraňte se před prochlazením,
vyvarujte se konzumaci dráždivých jídel ,pokud nebudete mít obtíže s močením, a bolesti v
oblasti bederní páteře se nebudou zhoršovat , při negativním močovém nálezu další vyšetření
nejsou nutná.Pokud se však výše uvedené obtíže objeví ,doporučuji kontrolní vyšetření urologem,
nebo nefrologem.

Poradna

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké procento HLA protilátek jste měl po druhé, třetí nebo čtvrté transplantaci. Zda nebyli problémy s hledáním další ledviny pro vysokou hladinu HLA protilátek. Je mi 40 let a jsem po druhé transplantaci a momentálně nastupuji opět na dialýzu a bojím se, že pro vysoké procento těchto protilátek již žádnou ledvinu nedostanu. děkuji Aleš

Dobrý den. Zjednodušeně, systém genů HLA (Human Leukocyte Antigen) je součástí dvou tříd MHC (Major Histocompatibility Complex) v počtu devět (šest hlavních) antigenů. Tento systém řídí imunitní systém lidského organizmu. Pokud si pamatuji, docházelo u mne ke shodě ze šesti HLA genů téměř vždy ve čtyřech či více možnostech. Z toho důvodu u mne po transplantacích nedocházelo ke kritickým rejekcím a snaze antigenů zlikvidovat cizí orgán v těle.
Dřevík
P.S: Minule se na konec mé odpovědi vloudila legrační chyba. Už jsem se nesoustředil a překlep jednoho písmene udělal z našich nefrologických odborníků zcela jinou lékařskou specializaci.

Poradna

Dobrý den,
v manželově rodině je zatížení polycystickými ledvinami. Manželova matka jimi trpí (nemá však žádné problémy s tím spojené), manželova sestra má nyní (ve 35 letech) natolik zvětšené ledviny, že jsou hmatné přes břišní stěnu, nemocí trpí i její roční dcera (zatím zjištěna cysta bez dalších příznaků). Ráda bych věděla, jaké je riziko, že by nemocí mohl trpět i náš dvouletý syn, prozatím nepodstoupil žádné vyšetření (pediatrička informována, nijak se touto informací nezabývala), a zároveň dcera (měla by se narodit za měsíc, při UZV cysty nezjištěny).
Děkuji za odpověď, Fikrová.

MUDr. Roman Kantor 15. 10. 2015

Dobrý den, nějak mi z Vašeho dotazu zcela vypadl Váš manžel. Je zajímavé, že se bojíte o své děti, dokonce ještě nenarozené, ale to, zda nemocí trpí Váš manžel Vás nezajímá, nebo to aspoň neuvádíte. Doporučuji začít u něj: pokud má dle ultrazvuku ledviny zdravé bez cyst, pak i Vaše společné děti budou zdravé. Pokud i manžel zdědil cysty, pak Vaše děti budou mít stejnou nemoc s 50-ti procentní pravděpodobností.

Poradna

Dobrý den,
dlouhodobě trpím křečemi v prstech u nohou, zejména při dlouhé chůzi a jízdě na kole či rodopedu (jezdím denně cca hodinu). Lékař mi předepsal hořčík 1x denně, Calcichew 1x denně a Vigantol 20 kapek týdně. Můžu vzít těch 20 kapek najednou nebo bych si to měl rozdělit do denních dávek? Nemůžu se předávkovat?
Moc děkuji za odpověď. Martin.

MUDr. Roman Kantor 13. 10. 2015

Dobrý den.
Můžete vzít najednou.
Dávka 500-1000 jednotek/den, tedy 1-2 kapky/den je bezpečná a nevyžaduje nějaké zvláštní sledování.
Vaše dávka vit. D je téměř dvojnásobná: 1428 j z Vigantolu + 400 j z Calcichew.
Dle doporučení výrobce Vigantolu, při podávání dávky nad 1000j/den by měla být prováděna kontrola hladiny vápníku v krvi.

Pokud Vám byla zjištěna nízká hladina vitaminu D, je substituční dávka vyšší než preventivní podávání. Proto Vám lékař ordinuje dávku individuálně.

Poradna

Dobrý den,
mám po otci zděděnou polycystózu ledvin, v obou ledvinách mám několik malých cyst. Ledviny mi zatím fungují dobře.. Nedávno jsem začala posilovat a chtěla bych si postupně zvyšovat zátěž a nabírat svalovou hmotu. Ráda bych se zeptala, kolik cca. gramů bílkovin/ kg tělesné váhy je pro takto nemocné ledviny přijatelné a zda si tímhle stylem můžu ledviny poškodit? Je mi 21 let a vážím 52 kg při výšce 170 cm. Moc děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček 9. 10. 2015

Doporučený příjem bílkovin ovlivňuje funkce ledvin a nikoliv velikosti cyst.
Pokud je funkce ledvin snížena, pak nadměrný příjem bílkovin není vhodný.
Vzhledem k Vaší dědičné zátěži měla by jste být sledovaná nefrologem , ten Vám poskytne
bližší informace na základě vašeho celkového stavu a laboratorních dat.

Poradna

Dobrý den, proč se po transpl.ledviny podává Prednison a ne Medrol, o kterém jsem se dočetla, že je šetrnější?
Jsem po 3.transpl., lékař mi říkal, že tomto případě je nutné být se snižováním dávek Prednisonu opatrnější, jak to souvisí? Funkce je 2,5roku výborná.
Děkuji:-).

MUDr. Roman Kantor 30. 09. 2015

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz.
Je pravdou, že pacienti po transplantaci ledviny užívají prakticky vždy Prednison. V transplantologii nepracuji a proto nevím, proč je prednison preferovaný. Snažím se najít něco v literatuře. Našel jsem článek, kde dokunce Medrol (metyprednisolon) měl lepší profil než prednison http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1034/j.1399-0012.2000.140408.x/ab…
Nicméně všude v literatuře je uváděn pro chronickou léčbu prednison.

Poradna

Dobrý den, prosím o radu. Dcera 8 let trpí od 2 let na opakované záněty dolních močových cest. Reflux nebyl prokázán, ledviny fungují normálně jen na levé ledvině má rozšířenou pánvičku 8 mm a kalich 5-6 mm. Paní doktorka nás chce poslat na cystoskopii. Musí se tohle vyšetření provádět pod narkózou? A kdyby se našla zúžená močová trubice, jak se tohle řeší? Moc děkuji předem za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 29. 09. 2015

Dobrý den, cystoskopické vyšetření provádí urolog, u dětí bych očekával, že to bude urolog, který se specializuje na dětské pacienty. Průběh a nutnost narkozy stejně tak další postup vám vysvětlí tento lékař. Držím palce

Poradna

Pekny vecer,tchan je diabetik,je mu 68let,bral jen leky,skoro nedrzel dietu.nyni ho 3mesice hrozne nolely zada.obvodni lekar mu daval leky na bolest stale silnejsi a silnejsi.vcera honodvezla zachranka,dusnost,zvracel....selhani ledvin.je na dialyze...asi se vse casem dozvime ale hrozi v tomto pripade ze uz bude dializovan porad?!nebo je u selhani ledvin mozne vyleceni?!dekuji Monika

MUDr. Petr Buček 26. 09. 2015

Funkce ledvin Vašeho tchána se zlepšit mohou , nicméně u diabetika je průběh zpravidla
vždy komplikován.Obraťte se na jeho ošetřujícího lékaře, který Vám v nejbližší době jistě
sdělí vlastní příčinu selhání ledvin a jeho prognosu.

Poradna

Dobrý den,
pro sub. podezření na špatnou funkci ledvin (pobolívání v zádech, výkyvy v objemu a četnosti močení, tlak v břiše, bolest jakoby povrchu kostí, pocit na zvracení, občasné svědění, mírné otoky, posl. měsíc bolest hlavy, nechutenství, skepse, malátnost...) jsem si nechal jako samoplátce udělat krevní testy, které vyšly vcelku v referenčních mezích, byť někde při dolní hranici (GFdle MDRD = 1,53 ml/s; GF - cystatin C = 1,87 ml/s).
Po 14 dnech jsem požádal o vyšetření moči - 24 hodinový sběr (2500 ml). Hodnoty: Kreatinin 4,2 nmol/l a Urea = 125,2 nmol/l.
Přímo v laboratoři mi s vážnou tváří sdělili, ať neodkladně navštívím nefrologickou ambulanci. K tomu ale potřebuji doporučení od ošetřující lékařky, která však k mému překvapení vyhodnotila přinesené výsledky tak, že ne všechna čísla mimo referenční mez znamenají automaticky špatné hodnoty, odeslání na nefrologii považuje za neopodstatněné a kvůli bolesti hlavy (například) mi doporučila návštěvu očního lékaře...
Z mnoha důvodů a srovnáním průvodních jevů selhávání ledvin u blízkého příbuzného mám však stále podezření na nemoc ledvin.
Kromě uvedených potíží mám vyšší tlak, nedomykavost aortální chlopně, užívám perindopril.

Děkuji za Váš čas a odpověď!

MUDr. Petr Buček 26. 09. 2015

Vámi uváděná laboratorní data skutečně nesvědčí pro závažnou poruchu funkce ledvin,
k základním vyšetřením ledvin dále patří vyšetření moče na množství bílkoviny , červených
a bílých krvinek .Pokud jsou tyto hodnoty patologické pak je indikováno vyšetření nefrologem,
pokud ne postačí při přetrvávajících obtížích kontrola u Vašeho praktického lékaře.

Poradna

Dobrý den, čekáme dvojčata (dvojvaječná) a jednomu z nich byla ve 20. týdnu na UZ diagnostikována polycystická degenerace obou ledvin, ledviny jsou v podstatě nefunkční (prázdný močový měchýř, žádná plodová voda u tohoto plodu...) Těhotenství pokračuje, nyní jsem v 28. týdnu a doufám, že obě děti donosím do řádného termínu (2. plod se zdá v pořádku). Bylo nám řečeno že dialýza ani transplantace ledvin není u novorozenců možná, tedy se máme smířit s tím, že postižené miminko brzy po porodu zemře. Nechci nic zanedbat, proto bych si ráda ověřila, že je to skutečně tak. Opravdu neexistuje dialýza pro novorozence? Případně mi prosím poraďte, na jaké pracoviště/do které nemocnice bych se měla obrátit. Předem děkuji.

MUDr. Roman Kantor 25. 09. 2015

Dobrý den. Péči o nejmenší nefrologické pacienty se selháním ledvin v naší republice zajišťují 3 pracoviště, dětské kliniky v Motole v Praze, ve fakultní nemocnici v Brně a Ostravě. Zvládnutí léčby selhání ledvin u novorozence jistě není jednoduchá záležitost, ale dle dostupné literatury není zcela vyloučené. Psali jsme o tom v minulosti: http://www.ledviny.cz/clanky/lecba-selhani-ledvin-u-novorozencu Pokud se plod s poškozenými ledvinami jinak vyvíjí normálně, rozhodně by měla proběhnout konzultace s některým z výše jmenovaných center ještě nyní v době před porodem tak, aby v případě plánovaného zahájení dialyzační léčby u novorozence nedošlo ke zbytečnému zdržení po porodu.

Poradna

Dobrý den, před rokem mi byla odstraněna nadledvinka (Cushingův syndrom).Nádor na nadledvině jsem měla v sobě asi 5 let. Druhá mi funguje minimálně. Nyní užívám kortikoidy prednison (za den 15mg). Piji bylinné čaje na povzbuzení funkce, snažím se jíst zdravě. Stále je mi nevolno a musím odpočívat. Je mi 41 let.Poraďte prosím, je možná transplantace nadledviny, nebo mám léčení nechat čas?Mnohokrát děkuji za radu. S pozdravem Bláhová

MUDr. Petr Buček 21. 09. 2015

Vaše obtíže mohou souviset s Vaší léčbou.Dlouhodobé užívání Prednisonu zpravidla problémy
vyvolává. Nadledvinka je především hormonální žláza , takže předpokládám , že jste sledovaná endokrinologem a nikoliv nefrologem.
Poraďte se svým ošetřujícím lékařem , který dle Vašeho stavu a laboratorních dat může zvážit
případnou úpravu terapie .Nemám žádné informace o provádění transplantace nadledvinek.

Poradna

Dobrý den, pane doktore,
je mi 61 let, jako dárci krve mi 3x po sobě našli krev v moči. Při dnešním vyšetření ultrazvukem na urologii byly ledviny i močový měchýř v pořádku, v cévkované moči-moč. sed.- krev 2+, ery 7.
Je třeba další vyšetření na nefrologii, nebo je to v pořádku?

MUDr. Roman Kantor 16. 09. 2015

Dobrý den. Nález červených krvinek v moči je relativně častý nález a může se za ním skrývat jak bezvýznamná drobná porucha, jejíž příčinu často nejsme schopni odhalit, ale stejně tak může být příčinou život ohrožující onkologické onemocnění. Mezi těmito krajními polohami je celá řada dalších příčin, od zvětšené prostaty, přes záněty močového měchýře, ledvin po přítomnost kamenů v močových cestách. Cílem vyšetření je vyloučit zásadní nález, urologické vyšetření včetně cystoskopie odhalí právě většinu závažných onemocnění. Pokud není přítomna v moči bílkovina, pacient netrpí celkovým onemocněním, například lupénkou, revmatoidním onemocněním a má normální odhadovanou funkci ledvin (v krvi normální hladinu kreatinu) pak další vyšetřování nefrologem již nemusí následovat. I při negativním kompletním urologickém vyšetření je však vhodné tyto pacienty nadále urologicky sledovat. Trvající mikroskopická hematurie totiž kromě banálních příčin může závažnějšímu onemocnění předcházet i několik let. Proto je vhodné vyšetření po čase zopakovat.

Poradna

Dobrý den, ráda bych věděla, kolik miligramu fosforu jsou přibližně schopny na sebe navázat vazače: Calcii carbonici 0,5 tbl a kolik Renvela 800 mg. Děkuji Milena

MUDr. Roman Kantor 15. 09. 2015

Děkuji za zajímavý dotaz. Většina literatury pojednává o porovnání schopnosti jednotlivých vazačů fosforu mezi sebou a tato schopnost je pak uváděna jako ekvivalentní dávka vazačů, většinou vztažena k 1 g calcium carbonici. Ze studií vyplývá, 2 tabletám CaCO3 - tedy 1 g odpovídá 1 a 2/3 tbl Renvely po 800 mg. A to odpovídá 500mg lanthan karbonátu, tedy Fosrenolu. Přesné množství fosforu, které naváže na sebe lék je proměnlivé, závisí na mnoha okolnostech, např. na pH v žaludku. Podrobný tabulka v souhrnném článku na Renal Fellow Network: http://renalfellow.blogspot.cz/2012/12/phosphorous-binding-equivalent-d…

Poradna

Dobrý den, mám zánět ledvin a nasazena antibiotika cifloxinal 500 mg. Vím že se nesmí pít mléčné výrobky. Chci se informovat musím během léčby držet dietu? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 13. 09. 2015

V příbalovém letáku se píše, že mléčné potraviny MOHOU snížit absorbci ciprofloxacinu. O nějakých omezeních se nepíše. Proto je vhodné jíst mléčné potraviny 2 hodiny mimo dobu požití léku a další dietní opatření neřešit.

Poradna

Dobrý den,před 4lety mi byla odebrána pravá ledvina pro tumor vel.42mm s kapsulou.Jednalo se o zhoubný nádor.Tehdy mi bylo 36let.Operace proběhla bez komplikací,avšak stále se cítím velice unavený a ospalý.Při mé profesi - řidič autobusu,mám někdy i problém dokončit směnu.Bojím se,ze nebudu moci dále vykonávat tuto profesi.Rád bych se zeptal,zda bych měl nárok alespoň na částečný invalidní důchod.Druhá ledvina pracuje v normě.Také jsem před 15ti lety podstoupil operaci páteře (vyhřezlá ploténka L4-S5).Poslední 2 roky se mi bolesti opět vrací,nepomáhaji ani rehabilitace.Děkuji Vám za odpověď.

MUDr. Petr Buček 13. 09. 2015

Posuzování invalidity je v kompetenci posudkového lékaře.Obraťte se na svého praktického lékaře
který připraví všechny podklady pro jeho rozhodnutí.
Pokud Vaše zbývající ledvina však pracuje v normě ,z nefrologického pohledu Vám však nárok
na invalidní důchod pravděpodobně nevznikne.Páteřovou záležitost pak musí posoudit neurolog,
případně neurochirurg.

Poradna

Dobrý den, manželovi je 73 let a již 15 let má problémy s ledvinami. Pracují mu na 50%. Dnes byl na kontrole v nemocnici a má zvýšenou hodnotu kreatininu 203mikromol/l. Lékař mu řekl, že ho na VHB zatím očkovat nebudou.Jsme laici, takže tomu nerozumíme. Dá se kreatinin něčím snížit, třeba i přírodní cestou?děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček 9. 09. 2015

Stávající hodnota kreatinemie skutečně t.č. nevyžaduje zahájení očkování proti B -hepatitidě.
Léčebným cílem je snižování rizika dalšího vzestupu hladiny kreatininu.Vedle medikamentozní
léčby hrají svou úlohu i dietní opatření .Základním principem je zvážení možnosti snížení příjmu
bílkovin,svou roli však hrají i další přidružená onemocnění .
Ošetřující lékaře stran této problematiky sdělí Vašemu manželovi potřebné informace, v případě
dostupnosti Vám může doporučit konsultaci se specialisovanou dietní sestrou.